TARIK FILIPOVIĆ: Ćiro Blažević je moja muza

0
714

Tarik Filipović već nekoliko meseci izvodi monodramu “Ćiro”, o životu poznatog fudbalskog trenera Miroslava Ćire Blaževića. Publika je ocenila kao – hit predstavu.

Ćiro predstava Tarik Filipović plakatGlumac i voditelj Tarik Filipović godinama je oponašao Miroslava Ćiru Blaževića, a onda je osmislio monodramu o životu fudbalskog trenera. arikovo dugogodišnje prijateljstvo sa duhovitim i neponovljivim trenerom bilo je inspiracija za predstavu. Osim kao glumac i reditelj, Filipović se oprobao i kao scenograf, a zajedno sa Ćirom učestvovao je i u odabiru muziku za ovaj komad.

Dugogodišnji prijatelji i zaljubljenici u fudbal Ćiro Blažević i Tarik Filipović Instragram
Dugogodišnji prijatelji i zaljubljenici u fudbal Ćiro Blažević i Tarik Filipović, Foto: Instragram / Lejla Filipović

– Fudbal, kao nijedan drugi sport, izaziva buru reakcija. O njemu se polemiše, mnogi ga obožavju, ali i napadaju. Stadioni, navijanja, reprezentacije, prvenstva, sve to toliko obeležava svakodnevicu, da se ti važni datumi gotovo mogu upisati u kalendar kao državni praznici – piše u najavi za predstavu “Ćiro”.

Za Blaževića su vezane brojne anegdota, pa trener s pravom nosi epitet urbane legende. Iako nije bio zainteresovan da ikada bude objavljena knjiga ili snimljen film o njegovom životu, Ćiro nije mogao da se suprotstavi dugogodišnjem prijatelju Tariku da realizije ovu predstavu. I dao je svoj blagoslov.

– Predstava “Ćiro” se “kuvala” u mojoj glavi desetak godina. Upoznavajući Ćiru u više dimenzija, slušajući crtice iz njegovog života i poverene mi tajne, odlučio sam da to i napravim. Čekao sam i da Ćiro digne rampu, jer nije želio ništa – ni knjigu o sebi, ni film. Uverili smo ga da niko nije imao predstavu o sebi za života i, budući da smo povezani nekim nitima i volimo se kao najbliži rod, rekao je:“Ma, radi što hoćeš, verujem ti.” Usledilo je polugodišnje pisanje, slaganje kockica, vaganje svake reči. Pisao sam u saradnji sa dramaturgom Antonijem Gabelićem, a nakon glumačkog brušenja predstava je ugledala svetlo dana na moj 45. rođendan – rekao je za “Večernji list” Tarik.

Hit predstava
Tarik u predstavi “Ćiro”, koju je i režirao, osmislio scenografiju i odabrao muziku

Po reakciji publike koja je odgledala monodramu, zaključuje se da je reč o hit predstavi. Tako je Ćirin sin izjavio da se u jednom trenutku zapitao da li je na sceni Tarik ili njegov otac, dok je trenerova snaja plakala sve vreme.

– Naglasak je na Ćiri i njegovoj harizmi. Kako kaže moj prijatelj, legendarni kapetan vatrenih Zvonimir Boban, Ćiro je jedan od retkih koji je uspio, a nije lopov! Njegova biografija je filmska: pre fudbala učio je za sveštenika, bio je prvak u skijaškom trčanju, radio je kao čistač i metalostrugar, vozio kamion, proizvodio satove – objasnio je Tarik.

Porodica na okupu na premijeri predstave Ciro, Tarik Filipovic Instragram
Porodica na okupu, na premijeri predstave “Ćiro”, Foto: Instragram /Lejla Filipović

Dva prijatelja spojila je ljubav prema fudbalu, znaju se još iz vremena kada je Ćiro bio selektor fudbalske reprezentacije BiH, a Tarik redovito dolazio u Zenicu da gledati utakmice. Zaljubljenici su u fudbal, a i obojica Bosanci. Kako su rekli, to je baza koja je zaslužna za nadogradnju njihovog odnosa.

– Poznajemo se od 1998, sličan nam je mentalitet, interesovanja, vremenom smo postali prijatelji. A, sada smo već stric i nećak. Svaki umetnik, dramaturg, slikar ima svoju muzu, svoju inspiraciju, a Ćiro je moja – rekao je Tarik.

Od jeseni izvođenja u inostranstvu
Tarik Filipović Instragram
Od jeseni će Tarik izvoditi monodramu po inostranstvu, Foto: Instragram

– Reakcije publike su preko svakog očekivanja. Posetioci zadovoljno odlazi iz dvorane. Nisam želio da uradim samo imitaciju Ćire Blaževića, nego da napraviti jednu mnogo dublju priču. Jer, imitacija bi bila zanimljiva 10-15 minuta, ali teško da bi držala pažnju publike više od sat. Udarili smo dobre temelje predstavi i sigurno da ću je dugo igrati – kazao je Tarik Filipović.

Posle petnaestak izvođenja u Hrvatskoj i BiH, stigla je ponuda da se predstava izvede i u Beču.
– Najesen je u planu Skandinavija, pa u oktobru ću put Australije, a dogovaramo i Ameriku, Beč, Cirih… Krajem godine trebalo bi da je izvedem u Dubaiju. Planova je mnogo, samo neka je zdravlja – kaže Tarik.

Porodica iznad svega

Popularni Zeničanin sa adresom u Zagrebu poznat je kao veliki navijač Čelika. Kako kaže, sa posebnom pažnjom prati dešavanja u BiH ligi.
Tarik je prethodnih meseci mnogo vremena provodio na lokacijama gde se snima film Antona Vrdoljaka “General”. Iako je uspešan i ostvaren kao glumac i kao voditelj, njegova daleko najdraža uloga je ona životna – supruga Lejle Filipović, i oca Armana i Dine.

Tarik Filipović Porodični selfi Instragram
Porodični selfi, Foto: Instragram / Lejla Filipović

– Porodica je iznad svega. Priroda mog posla takva je da zbog predstava i snimanja nemam ni vikenda, ni petka, ni svetka. Ali se otvore neki neočekivani slobodni dani, pa se sve namiri. Supruga je preuzela najveći deo tog tereta oko škole decen na svoja leđa. Ja uskačem, najviše oko jezika i matematike. I trudimo se da deca preuzmu stvari na sebe, da uče za sebe i svoju budućnost. Ali, u ovoj gomili gradiva to baš i nije jednostavno.

– Ne volim da govorim u superlativima ni o sebi ni o supruzi ili deci. Ali ljudskost, čestitost i poštenje nešto je na čemu sam ja zahvalan svojim roditeljima. A to prepoznajem i u svojim dečacima. Uz njih shvatam da sam i ja veliko dete. I neka sam! Dino i Armana zanima razne stvari. Arman igra fudbal u Rudešu, Dino trenira atletiku u Agramu. Imajutalenta za glumu, vole muziku, ali osim sporta ne žele za sada ništa drugo. Nisu ni meni roditelji ništa nametali, pa ih ne želim zatrpavati sa sto aktivnosti. Bilo bi divno da nam se porodica uveća za još jednu curicu. Želeli smo i želimo, ali čovek snuje a Bog odlučuje – rekao je Tarik Filipović.

E. A. / Izvor: vecernji.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde