Rediteljka SANJA ŽIVKOVIĆ o svom debitantskom filmu “Easy land”

0
38

U Glavnom takmičarskom programu 48. FEST-a prikazan je i film “Easy land”.

Rediteljka SANJA ŽIVKOVIĆ o svom debitantskom filmu "Easy land"
Sanja Živković

Rediteljka Sanja Živković i dve glavne glumice ovog filma, Mirjana Joković i Nina Kiri, gošće su 48. FEST-a. “Easy land” je debitantsko ostvarenje kanadsko-srpske rediteljke. Film se bavi Jasnom (Mirjana Joković) i njenom ćerkom, tinejdžerkom Ninom (Nina Kiri), Srpkinjama koje pokušavaju da se snađu u novom životu imigrantkinja u Torontu. Jasna je diplomirani i ambiciozni arhitekta, i teško se miri sa činjenicom da mora da radi poslove za koje je prekvalifikovana. Nina pokušava da nađe smisao, rastrgnuta između nostalgije za starom domovinom i mirenja sa životom u novoj. Odnos majke i ćerke dodatno je otežan Jasninom mentalnom bolešću, zbog koje Nina često mora da se ponaša kao zrelija i odgovornija osoba od njih dve.

MIRJANA JOKOVIĆ: Nikad nisam raskinula vezu sa Beogradom i Srbijom
Rediteljka SANJA ŽIVKOVIĆ o svom debitantskom filmu "Easy land"
Sanja Živković, Mirjana Joković i Nina Kiri na konferencijiza novinare na FEST-u

Sanja Živković se 1994. kao šestogodišnja devojčica sa porodicom iselila iz rodnog Beograda za Kanadu. Kako kaže, priča nije “prepisana” autobiografska, ali da jeste krenula iz lične pozicije. Naročito je želela da se bavi iskustvom onih najtežih prvih nekoliko godina po dolasku u novu zemlju. Film je nazvala “Easy Land” jer mnogi sa strane Kanadu doživljavaju kao zemlju u kojoj je život lakši, ali početno prilagođavanje na novu zemlju – “definitivno nisu lake”.

Rediteljka SANJA ŽIVKOVIĆ o svom debitantskom filmu "Easy land"
SRDAN GOLUBOVIĆ: Film “Otac” – mitsko putovanje u borbi protiv nepravde

* Koliko je ovaj film autobiografski?
– To je često pitanje, očigledno da priča deluje vrlo lično, i jesam krenula iz lične pozicije. Moja porodica je 1994. došla u Kanadu, majka, otac, moja dva brata i ja. Priča nije copy/paste iz mog života, ali ostala su mi upečatirana osećanja tokom tih prvih godina. Iako sam imala samo šest godina znala sam kroz šta moji roditelji i celo njihovo okruženje prolaze. Zapravo sam prvo smislila taj naziv – Easy land. Zato što sam pomislila kako ljudi percipiraju Kanadu kao možda lakši život. Verujem da za neke ljude to i jeste, ali definitivno tih prvih nekoliko godina nisu predstavljene realno, mislim da taj period definitivno nije lak. Želela sam da ga predstavim na jedan realan način.

Počeo je 48. FEST: Miri Banjac uručen “Beogradski pobednik”

– Izuzetno mi je velika čast što je Mirjana prihvatila ovu ulogu jer se zna da ona ne prihvata role tako lako. Ne samo što je prihvatila ulogu nego je i pomogla da se ovaj film oblikuje. U scenario je unela sebe i svoje mišljenje o liku. U scenario koji je nekad bio malo ozbiljniji, dodala je neki duh i komediju kao olakšanje. Mislim da je to bilo vrlo bitno za uspeh filma, tako da sam joj veoma zahvalna.

* Kako lečite nostalgiju za Srbijom?
– Nostalgija je definitivno najveći problem kad se ode preko. Mislim da ne postoji način da se izleči u potpunosti, prosto treba da živimo i osećamo potrebu za svojom domovinom i to je potpuno normalno. Ja već godinama živim i u Srbiji i u Kanadi. Profesionalno više radim u Kanadi, u Srbiji sam završila fakultet, u Kanadi sam odrasla, u Srbiji sam rođena… To je individualna stvar, ali svako treba da pronađe svoj način da mu bude lepo. Ne postoji recept, ali to je sve normalno.

E. A. / Foto: FEST

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde