“Pijavice”, četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi

0
368

U programu “Srpski film” na 47. FESTU-u je i ostvarenje reditelja i scenariste Dragana Marinkovića “Pijavice”.

"Pijavice", četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi
Ekipa filma “Pijavice” na konferenciji za novinare, Foto: Dušan Milenković / FEST

Dragan Marinković rođen je 1950. u Zemunu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. U isto vreme završio je i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Autor je velikog broja kratkih igranih filmova, drama i TV serija.

Film “Pijavice” Dragana Marinkovića u postprodukciji

Projekti u kojima je učestvovao kao scenarista ili reditelj, prikazani su na velikom broju festivala širom sveta. Od 1985. bio je zaposlen kao urednik i reditelj u Naučnom programu, bio odgovorni urednik Ekološke sekcije Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije, a posle toga i urednik u Redakciji dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a. Dobitnik je nagrade za najbolju režiju na festivalu Naučnog filma u Beogradu, 1982. godine, za režiju filma “Kako se snima naučni film”.

"Pijavice", četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi
Dragan Marinković na premijeri filma u Kombank dvorani, Foto: Dušan Milenković /FEST

U filmu “Pijavice” proslavljeni pisac Petar Mirić, u vreme velike društvene i političke krize u Srbiji predstavlja stavove koji stvaraju konflikte sa vodećim političkim režimom. Bliski susret sa državnom službom za bezbednost pretvara mu život u paranoju i potragu za istinom… Uloge u filmu tumače: Nikola Đuričko; Lazar Ristovski; Marijana Jaković; Iva Mihalić; Toni Mihajlovski…

GORAN RADOVANOVIĆ: Teško je napraviti emotivan film kada je reč o Dušanu Makavejevu

* Radili ste film po romanu Davida Albaharija “Pijavice”. Zašto ste uzeli baš taj roman, u pitanju je njegovo najduže literarno delo?
– Nismo radili baš samo po romanu “Pijavice”, uzimali smo dosta stvari iz njegovih priča. Davidove priče su stvarno super, tako da smo kombinovali. To je bila samo osnova, a tekst je malo menjan i obrađivan. Ovo je četvrti film koji radim po literaturi i nekako mi je bilo logično, pošto poznajem Davida već 40 godina – rekao je Dragan Marinković. Inače, on je ranije radio po delima Radoja Domanovića u slučaju filma “Neka čudna zemlja”; Milorada Pavića za film “Vizantijsako plavo”; i Svetislava Basareza film “Bumerang”.

PREDRAG LIČINA: Filmom “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” malo sam potkačio sve
"Pijavice", četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi
Nikola Đuričko, Foto: FEST / Dušan Milenković

* Da li je Davidova želja bila da se rade “Pijavice” ili ste vi to odabrali?
– Mi smo radili tekst, a onda u jednom trenutku, pošto ja mnogo volim kako Dušan Spasojević piše, našli smo se, i ja sam mu predložio da on uđe u projekat kao sveža krv, kao mlađi čovek. I, da on krene malo da se bavi tekstom. Dušan se bavio tekstom i mislim da je napravio nešto što verovatno David i ja ne bismo mogli da napravimo – objasnio je reditelj, koji je i scenarista filma uz Albaharija i Spasojevića.


LAZAR RISTOVSKI: Film “Kralj Petar Prvi” smo napravili u slavu Srbije

Lazar Ristovski u “Pijavicama” je jedna od producenata, ali i glumac.
– Juče smo imali konferenciju gde sam rekao da ja glumim samo u filmovima u kojima sam i producent, inače ne bih igrao nigde, tako da i ovde je taj slučaj. Prvo sam dao novac za film, pa je onda Marinković morao da me uzme da igram. Tako smo Dragan i ja već četiri puta sarađivali. Mi smo više od odnosa reditelj-glumac, mi smo prijatelji i sve što on radi ima jedan poseban autorski pečat. Marinković radi filmove koji prosto ne liče na neke druge. Potrudio sam se da moj lik ovog puta izgleda malo drugačije nego u drugim mojim ulogama. Obrijao sam brkove, ošišao sam se skoro do glave… tako da makar u tom spoljnom smislu sam se potrudio da napravim neke pomake. Što se tiče unutrašnjeg doživljaja, u poslednje vreme mi sve uloge liče jedna na drugu – rekao je Ristovski.

NIKOLA ĐURIČKO: Iz šale postadoh reditelj
"Pijavice", četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi
Lazar Ristovski i Ana Sakić u filmu “Pijavice”, Foto: Promo

Lik Petra Labusa tumači Nikola Đuričko.
– Dragan i ja smo već imali priliku da radimo nekoliko puta. I bilo mi je drago što mi je poverio izuzetnu ulogu koja prosto nosi film. Meni je to zaista veliki izazov. Mislim da sam u zdravim godinama za takve stvari, pa mi je bilo drago što imam priliku da pokažem svoje glumčke kapacitete i da se istaknem. Davidova literatura je nešto što ja čitam i pratim, u tom smislu mi je imponovalo. Taj lik ima donekle dosta sličnosti sa mnom, ali sa druge strane i nema. Mislim da on ipak radi za državnu bezbednost – kazao je Đuričko.

Hrvatska glumica Iva Mihalić igra fam fatal damu Svetlanu, Petrovu ljubavnicu. Inače, ovu glumicu publika je nedavno imala prilike da gleda i u seriji “Uspjeh”.
– Bila je audicija u Zagrebu, zahvaljujući kojoj sam dobila ulogu. Poprilično uzbudljiva rola. Uvek je zanimljivo tražiti prostor između ljubavi i oportunizma. Milslim da se lik Svetlane baš kreće u tom prostoru. Samim tim, ovo je bio zanimljiv zadatak! – rekla je Iva.

Trejler za komediju Vinka Brešana “Koja je ovo država” sa Ristovskim, Kavacom, Bogdanom, Olbrickim…
"Pijavice", četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi
Iva Mihalić i Nikola Đuričko u “Pijavicama”, Foto: Promo

Glumica Marijana Janković poznatija u Danskoj, nego u Srbiji ili rodnoj Crnoj Gori. Ona je imala tešku ulogu u filmu, koja nosi jednu mistiku.
– To je misteriozna Margareta, tako su mi je objasnili kada su mi ponudili ulogu. Meni je ovo prvi put da radim u Srbiji i na srpskom filmu. Inače sam glumica i živim u Danskoj, tamo sam odrasla. Razmišljala sam zašto su baš meni ponudili ovu ulogu misteriozne Margarete, a onda sam shvatila da je to zato što sam ja misteriozna Marijana, koja je neka glumica, negde daleko iz Danske. Ali, bilo mi je jako drago da radim sa ovako lepom ekipom. Što se tiče uloge, i dalje mi je ostala tako misteriozna jer ima toliko slojeva u tom liku. Oni su bili jako interesantni i veliki izazov za mene – izjavila je Jankovićeva.

Ana Sakić ima malu, ali efektnu ulogu.
– Moram samo da kažem da je moj prvi film bio sa pola ove ekipe i da ne postoji mala uloga. Meni je zaista bila čast da me je Marinković ponovo zvao pored ovih glumica iz regiona, sa kojima sam mogla da popričam i da nešto naučim. Ovo je bilo stvarno uživanje i jedan veliki profesionalizam, ali ni malo lako – rekla je Sakićeva.

GORAN MARKOVIĆ: Film “Delirijum tremens” bila je ideja Pece Ejdusa
"Pijavice", četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi
Marijana Janković i Nikola Đuričko

Interesantna fotografija daje posebnu atmosferu fiilmu.
– Inspiracija, to je uvek kombinacija razgovora sa rediteljem kada mašta šta će i kako će. Ono što je meni bilo zanimljivo je da je ovo moj prvi film u životu, a da nije slikan na traci. Slikan je digitalnom tehnologijom. Bila mi je velika želja da to dobro izgleda. To je bio moj izazov. Što se tiče atmosfere noćnog snimanja, toga sam se naradio celog života, tako da to mi nije teško – kazao je direktor fotografije Boris Gortinski.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde