MIROSLAV TERZIĆ: Filmom “Šavovi” skrenuo pažnju na problem nestalih beba

0
172

Na 47. FEST-u prikazan je i film “Šavovi” Miroslava Miše Terzića.

MIROSLAV TERZIĆ: Filmom "Šavovi" skrenuo pažnju na problem nestalih beba
Miroslav Miša Terzić, Foto: FEST

Iako se ovim poslom bavi skoro tri decenije, Miroslav Terzić nikada nije studirao filmsku režiju. Kako kaže, oduvek je znao da će mu ona biti poziv. Bio je filmofil koji je stalno išao u bioskop. Rođen je 1969. godine u Beogradu, diplomirani je pravnik. Debitovao je 2012. godine filmom “Ustanička ulica”, koji govori o ratnim zločinima. Godinama se bavi kreiranjem reklama i TV spotova. Sedam meseci je radio sa Emirom Kusturicom na “Andergraundu” gde je “spuštao klapu”.

Aleksandra Kovač napisala pesmu “Neko čeka na tebe” za Gabi Novak i film “Šavovi”

Film “Šavovi” je rađen prema istinitoj priči i nagrađen je nedavno na Berlinskom filmskom festivalu. U pitanju je priča sa elementima trilera i melodrame, koja se bavi bebama nestalim iz porodilišta koje su godinama, prema svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane za usvajanje. Scenario je inspirisan svedočenjem krojačice iz Beograda, koja godinama traga za svojim “umrlim sinom”. Ona se bori protiv bolničke administracije, lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaze gde joj je dete sahranjeno. Nepunih 20 godina kasnije ona veruje da je pronašla svoga sina u naselju u predgrađu Beograda… Terzić je filmom “Šavovi” skrenuo pažnju na problem nestalih beba.

MIROSLAV TERZIĆ: Filmom "Šavovi" skrenuo pažnju na problem nestalih beba
Ekipa filma “Šavovi” na konferenciji za novinare na 47. FEST-u, Foto: Dušan Milenković / FEST

– Pre 17-18 godina, kada je trebalo da postanem otac, pronašao sam novinski članak na ovu temu, što me je normalno uznemirilo, pa sam počeo da istražujem – kazao je Terzić na konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

Berlinski filmski festival: Nagrađeni “Šavovi” Miroslava Terzića

– Došao sam do arhiva “Politike”, iskopirao neke novinske članke… Postoji ceo jedan registrar koji se zove “krađa beba”. Vremenom kako se bavite nekom temom i ona vas pronađe. Posle “Ustaničke ulice” sam otišao da skratim pantalone kod jedne krojačice, Drinke Radonjić. Njena nam je priča poslužila kao kamen temeljac scenarija. Kad smo upoznali Drinku sve je postalo mnogo lakše. Drinkina priča je priča svih ovih roditelja. Postoji zastrašujući patent po kome se sve te priče dešavaju. Ceo taj proces je bio interesantan za mene. Dok sam intervjuisao Drinku, njen stav i čvrstina su me podsetili na Snežanu Bogdanović i posle toga sam je zvao i pitao da nam se pridruži na ovom putu.

47. FEST: U selekciji Srpski film “Delirijum tremens”, “Šavovi”, “Slučaj Makavejev”…
Snežana Bogdanović i Marko Baćević u filmu "Šavovi", Foto: Promo
Snežana Bogdanović i Marko Baćević u filmu “Šavovi”, Foto: Promo

* Kako ste sarađivali sa scenaristkinjom Elmom Tataragić? Ona je poznata kao glavni selektor Sarajevo film festivala.
Upoznao sam je 2012. na Sarajevo film festivalu, a naš ponovni susret bio je u Trstu gde mi je ispričala da se bavi ženom u srednjim godinama i njenim problemima. Ja sam joj ispričao moju priču i iz čista mira pitao: “Što ti ne bi pisala ovo sa mnom?” U tom trenutku nisam imao ništa više od tih novinskih članaka, ali nismo uspevali da pronađemo odakle bismo ispričali tu priču. Tek kad sam naleteo na Drinku i napravio sa njom intervju, Elma i ja smo vrlo brzo postavili strukturu scenarija koju je ona raspisala. Poslednjih mesec dana pred snimanje svi smo se intenzivno bavili scenarijem da bismo došli do poslednje ruke. I, uspeli smo da napravimo čvrstu strukturu koju su ljudi prepoznali. Sa Elmom je bilo divno sarađivati, izvrstan drug i partner za pisanje.

GORAN RADOVANOVIĆ: Teško je napraviti emotivan film kada je reč o Dušanu Makavejevu

* Da li je u stvarnosti kraj kao u filmu? Da li je Drinka saznala istinu?
Ovo je jedna vrsta umetničke slobode, ali u stvarnom životu Drinka misli da je našla svoje dete. Oni su u kontaktu, i mislim da je to za ovu priču sasvim dovoljno da kažem. U priči je kraj potrage za Anu početak potrage za identiteom tog mladog čoveka.

E. A. / Izvor: FEST

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde