MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!

0
390

Legendarni autor dečje emisije “Muzički tobogan”, Milan Minja Subota je i kompozitor, voditelj, fotograf, pevač… i ko zna šta sve još. Nedavno je objavio album “Za moju ludu i večno mladu generaciju”.

Foto: Facebook / Minja Subota
Pevač, kompozitor, voditelj, fotograf, Foto: Facebook / Minja Subota

Milan Minja Subota je rođen u Sarajevu, 8. novembra 1938. Diplomirani je inženjer elektrotehnike, ali svi ga znaju kao autora brojnih pesama, muzičara, zabavljača. Obeležio je odrastanje brojnih generacija. Bio je autor i voditelj dečje serije “Muzički tobogan”, u kojoj su gostovali mnogi poznati pevači, kompozitori i javne ličnosti bivše Jugoslavije, ali u kojoj su i prve muzičke korake načinili danas poznata lica muzičke scene. Takođe, kao TV autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene – “Od glave do pete”; “Igre bez granica”; “Željoteka”; “Sve igračke sveta”; “Muzički balon”; “Nedeljno popodne”; “Zvezdana žurka”; seriju za UNICEF “Dete je čovek važan”…

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja
minja subota jovan adamov muzički tobogan
Tandem iz “Muzičkog tobogana”, Minja Subota i Jovan Adamov, Foto: Facebook / Minja Subota

Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije poseduje diplome: “Famous Schools International” i francusku diplomu Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône. Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona. Kao vokalni solista snimio je veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji. Bio je član nekad popularnog kvarteta “One i oni”. U kompozitorskom opusu za decu, napisao je muziku na stihove naših najistaknutijih pesnika. Mnoge od njih i danas se pevaju u predškolskim ustanovama i školama, i postale su deo dečje muzičke literature. Između ostalih to su pesme: “Deca su ukras sveta”; “Išli smo u Afriku”; “Rekao sam brezi i topoli”; “Telefonijada”; “Razbole se lisica”…

STANKO CRNOBRNJA: Među mojim studentima je mnogo kreativnih, maštovitih i talentovanih mladih ljudi
muzicki-tobogan minja subota
Foto: Facebook / Minja Subota

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije. Godinama je bio u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije; Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije; bio je član programskog saveta “Zmajevih dečjih igara”; učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Šest godina je bio urednik i voditelj festivala pesama za decu “Beogradsko proleće” i jedan je od osnivača ovog festivala. Održao je stotine dobrotvornih programa. Napisao je i knjigu “Kako smo zabavljali Tita”. Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.

NEDA ARNERIĆ: Ljubav i prijatelji su ono što me drži

Izdavačka kuća “Yugoton – Croatia Records” nedavno je objavila album “Za moju ludu i večno mladu generaciju”. Na ovom izdanju se nalazi 13 pesama koje je Minja Subota tokom svoje bogate karijere snimao za odrasle. Između ostalih, na disku su i numere “Danas imam sastanak”; “Mila”; “Stani, stani, pogledaj me malo”; “Čuvar parka”; “Budi dobar prema njoj”… kao i nova pesma “Susret”.

minja subota
Nedavno objavljeni album

– “Susret” je sentimentalna i osećajna pesma i pitam se kome je danas ona potrebna. Mladi kada je čuju, učiniće im se daleka i čudna, ali oni stariji će, verujem, u njoj pronaći nešto nostalgično i romantično, iz onih srećnih dana mladosti. Stihove za ovu kompoziciju napisao je Duško Trifunović, a muziku je komponovao moj kolega Branko Pražić. Moja generacija je luda i neuništiva! Svašta smo preživeli, možda smo zbog toga i najjači. Teško nas šta može iznenaditi. Drago mi je što sam se obratio njima sa pesmama koje sam ranije komponovao, pesmama koje su ranije komponovali za mene. Yugoton-Croatia Records u saradnji sa PGP-RTS-om mi je izašla u susret i mi smo zajedničkim snagama objavili novi CD – rekao je Minja.

SINIŠA PAVIĆ: Radio sam kao da ću živeti 1.000 godina

Predstavljajući album Subota je rekao:
– Dragi prijatelji i draga moja večno mlada generacijo, ne smemo da se predajemo! Ne smemo da dozvolimo da nam se učini da više nema romantike, ljubavi i optimizma. Pa ovi mladi treba i danas da uče od nas kako se pišu najlepši ljubavni stihovi, kako se komponuju i pevaju pesme o ljubavi koje postaju večite. Mi smo znali da volimo, da patimo i da se nadamo.

Nekad i sada: Leontina i Minja, Foto: minjasubota.com

Na promociji u Beogradu, koja je bila u martu 2018, Minja je Leontini Vukomanović poklonio disk sa emisijom “Muzički tobogan” iz 1985.. A u kojoj je pevačica iz Požarevca gostovala sa drugovima iz škole.

SAŠA LOŠIĆ LOŠA: „Plavi orkestar“ je zarobljenik vlastitog cinizma

* U čemu je tajna večne mladosti?
– Morate da imate zadatak ispred sebe, nešto što želite da uradite, ali je osnova svega druženje sa najmlađima i stvaranje za njih. To pokreće čoveka, pamti se i zato sam srećan čovek. Kada smo bili mladi, Ljuba Ršumović, Dobrica Erić, Pero Zubac i ja smo to radili od srca i vratilo nam se na najlepši način. Kad odem u Zagreb, Sarajevo, Pulu ili Skoplje, svuda me dočekaju isto, pozdrave se sa mnom. To je stvorilo mostove među generacijama koje niko ne može da poruši. Osećam se kao da sam član svih tih porodica. Pa, kako da ne budem srećan?

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“
minja subota
Za decu je napisao mnoge pesme, Foto: Facebook / Minja Subota

* Uspešno ste radili i za decu i za odrasle.
– Junaci dece treba da budu i junaci odraslih. Dragan Laković je bio takav, igrao je u serijama, bio je čudesan, pevao je i glumio za decu. Volele su ga čitave porodice. To su pravi junaci. Dečji junaci su Miki Maus i Paja Patak, ali oni su izmišljeni. A stvarni junaci moraju da budu junaci cele porodice, da ih svi vole. “Muzički tobogan” je bio emisija za celu porodicu, svi su uživali, ne samo deca. Sve muzičke zagonetke koje su se tada postavljale deci mogu i danas. Sve te pesme današnja deca pevaju i znaju – “Bijelo dugme”, Čola, Kemal Monteno, “Indexi”, Oliver Dragojević… A to nam govori da smo tada pisali dobru muziku koja traje i trajaće.

ZDRAVKO ČOLIĆ: Što sam stariji, sve sam odgovorniji
minja subota pesnički fijaker kruševac oktobar 2017
Pesnički fijaker, Kruševac 2017, Foto: Facebook / Minja Subota

– Napravio sam velike šou programe u onim vremenima, sve je to veliko iskustvo. Kad stvaraš nešto za decu, kojoj sam posvetio najveći deo stvaralaštva, meni to nikad nije bio biznis, nego zadovoljstvo. To vas, jednostavno, nosi. Osim toga, nikada se ne nerviram, jedino kada nešto ne uspem da završim, a hteo sam. Inače sam uvek raspoložen i okružen divnim svetom koji me podržava, razume.

* Da li razmišljate o godinama?
– Ako se dobro osećate i stvarate to što želite, ako sve teče dobro i okruženi ste divnim prijateljima, onda ste srećan čovek. Nisam zvezda, moj drug Čola je zvezda. Ja sam samo prijatelj generacija koje su rasle uz mene.

LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama
minja subota zdenka vučković
Sa Zdenkom Vučković, Foto: Facebook / Minja Subota

* Hoćete li obradovati publikom još nekim iznenađenjem?
– Završio sam i knjigu, uskoro će izaći. Trebalo bi da bude objavljena za mesec-dva. Prijatelji su mi govorili: “Piši, ti više znaš od nas. Ne moraš da izmišljaš, toliko si nam divnih priča ispričao iz života”. Naziv nove knjige je “Putevi i prijatelji – Muzičke priče iz naše bolje prošlosti”. Osećam se kao mladić. Stalno sam na putovanjima. U stvari, odmaram dok radim!

E. A. / Izvor: Dnevni avaz, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde