MILČO MANČEVSKI: Kasting i probe su mi omiljeni deo snimanja

0
53

U Glavnom takmičarskom programu 48. FEST-a prikazan je film “Vrba”, o tri Makedonke koje moraju da se bore sa kontrolom nad svojim telom, tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem.

MILČO MANČEVSKI: Kasting i probe sa glumcima su mi omiljeni deo snimanja
Milčo Mančevski

Milčo Mančevski je scenarista, reditelj i producent ovog ostvarenja. Makedonski umetnik koji živi i radi u Njujorku, dobro je poznat srpskoj publici. Njegov debitantski dugometražni film “Pre kiše” bio je nominovan za nagradu Oskar, a osvojio je Zlatnog lava na festivalu u Veneciji, kao i nagrade FIPRESCI i Independent Spirit i još 30 drugih priznanja. “Njujork tajms” uvrstio je ovo delo na listu “1.000 najboljih filmova ikada snimljenih”.

Počeo je 48. FEST: Miri Banjac uručen “Beogradski pobednik”
MILČO MANČEVSKI: Kasting i probe sa glumcima su mi omiljeni deo snimanja

Režirao je i dugometražne igrane filme “Bikini Moon”; “Majke”; “Senke”; “Prašinu”; jednu epizodu serije “The Wire” (HBO); i 50 kratkih formi. “Vrbe” je vizuelno bujan film, u kojem ulice Skoplja natopljene kišom i njegovi kičasti neoklasični spomenici izgledaju gotovo jednako impresivno kao i predivni snimci prirode iz prvog segmenta filma, smeštenom u Srednjem veku.

Tri Makedonke nisu nameravali da promene svet ili društvo, ali njihova borba da postanu majke čini ih malo verovatnim heroinama. Tri gorke priče, jedna srednjovekovna, dve savremene, ogledalo i suprotnost jedna drugoj, istražuju teme ljubavi, poverenja i majčinstva. Uloge u filmu “Vrba” tumače: Sara Klimoska; Natalija Teodosieva; Kamka Točinovski; Nenad Nacev; Nikola Risteski; Petar Caranović; Ratka Radmanović…

MIRJANA JOKOVIĆ: Nikad nisam raskinula vezu sa Beogradom i Srbijom
MILČO MANČEVSKI: Kasting i probe sa glumcima su mi omiljeni deo snimanja
Ekipa filma “Vrba” na konferenciji za novinare na 48. FEST-u

* U filmu postoje tri priče – jedna iz prošlosti, dve iz sadašnjosti. Kada ste najavili snimanje filma, rekli ste neće biti tri već dve i po priče. Po gledanju filma, jasno je i zbog čega. Kako ste iskonstruisali te priče kojima je zajedničko majčinstvo i borba za potomstvo?
– Puštam da me priča vodi – ja sam samo sredstvo da se priča sama ispriča. Trudim se da slušam priču kao muziku – pratim je li svaka nota na svom mestu. To važi i za priču, kao i za kasting, snimanje i tako dalje. Na početku nikada nemam poruku ili temu, već priču i osećanja. Osećanje težine pre nego što padne kiša, osećanje straha u koskama. Kad to jednom krene, ukoliko je lepa saradnja, sklopi se lepo umetničko delo. A onda čekam da mi publika kaže koja je poruka – kaže Mančevski.

SRDAN GOLUBOVIĆ: Film “Otac” – mitsko putovanje u borbi protiv nepravde
MILČO MANČEVSKI: Kasting i probe sa glumcima su mi omiljeni deo snimanja
Milčo Mančevski

* Koje ključno osećanje Vas je odvelo u ovaj film?
– Osećanje koje bi neko dete imalo prema bajci, prema velikom, arhaičnom, nepoznatom svetu. To je bio okidač za mene. Zatim je usledio kontrast, pa i treća priča – nekako uvek završim na tri priče.

* Prva priča je na neki način mitska, iz XVII veka je, mada može i danas da se desi. Ona je na neki način izvan realnosti. Je li to priča koju ste vi nekada čuli ili iz predanja? Zbog načina na koji je snimljena deluje kao bajka i kontrapunkt drugim pričama.
Zato je i tu, kako bi nam omogućila vremenski i vizuelni kontrast, ali i kontrast po samoj teksturi. Ona jeste na izvestan način bajka, legenda, za razliku od dve savremene priče koje su naturalističke, kako po tretmanu, tako i vizuelno. To je arhetipska priča koju sam negde čuo i podsvesno zapamtio, nisam je izmislio. Moguće je da se sklopila od nekoliko njih koje sam čuo.

Rediteljka SANJA ŽIVKOVIĆ o svom debitantskom filmu “Easy land”
MILČO MANČEVSKI: Kasting i probe sa glumcima su mi omiljeni deo snimanja
Milčo Mančevski

* Ono što je posebno autentično u Vašem rediteljskom izrazu je izbor glumaca. Kojim principom birate i kako izgleda proces kastinga?
– Kasting i probe sa glumcima su mi omiljeni deo snimanja. Volim da radim s glumcima i volim glumce uopšte. Poštujem poverenje koje oni meni pružaju i moj stav je očinski prema njima, čak i prema glumcima starijim od mene. Proces je bio dugačak, trajao je oko pet meseci, imao je sedam ili osam krugova. I ako se posvetite tome, da nađete odgovarajućeg glumca, a zatim i da glumci jedni drugima odgovaraju, to je puno posla. Onda slede probe tokom kojih otkrivamo šta je pisac hteo da kaže. Ukoliko su potrebne neke izmene, one se prave tada. Samo snimanje je ponavljanje onoga što smo uradili tokom probe.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

* Jezik kojim govore u filmu je arhaičan.
Jeste, pritom je to dijalekt iz jugozapadne Makedonije. Na filmu je radilo šest savetnika, profesora etnologije, lingvistike i istorije, tako da smo ozbiljno pokušali da rekonstruišemo kako se tada živelo.

* Zbog toga što mnogo toga niste prećutali jednoj vladi, jedno vreme ste bili persona non grata u Makedoniji. Je li Vam sada lakše da radite u Vašoj zemlji?
– Proces sklapanja filma mi je sada lakši nego što je bio u nekim periodima. “Before the rain” (Pre kiše) je bio uklopljen kao britanski, pa kao britansko-francuski film, pre nego što je Makedonija ušla u taj projekat pred sam kraj filma.

E. A. / Foto: FEST

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde