MILAN KARADŽIĆ: Humor na Balkanu je hrabar, nije ulizički

0
457

Reditelj Milan Karadžić, posle filma, snima i seriju “Biser Bojane”. Već ima 12 napisanih epizoda. Priča je najbliža popularnim “Čuvarima plaže”.

sofest_milan karadžić
Foto: Sofest

– Ideja da se snimi “Biser Bojane” je moja. Nosio sam je godinama, postojala je i pre serije “Budva na pjenu od mora”, ali tek kad sam završio seriju vratio sam se ovoj priči. Film je porodična priča, koja ima i elemente komedije i melodrame, kao i krimi zapleta. Ali mislim da je melodramska struktura ipak najvažnija. Mi ćemo od maja nastaviti snimanje serije “Biser Bojane”, imam već 12 napisanih epizoda. Serija se dešava godinu dana posle, Đorđe i Lola su i dalje zajedno, ali sad kao vlasnici kajterskog kampa. Priča će biti najbliža recimo “Baywatch” seriji. Na plaži je 90% priče, gde će se preplitati razni događaji, ljubavne priče, dobar humor, prelepe scene kajtera, takmičenja -kaže Milan Karadžić.

Uz reditelja su Vlada Đurđević, scenarista, s kojim je radio seriju “Komšije”, i Stevo Koprivica, koscenarista.
– Mi smo jedna uigrana i uhodana ekipa koja puno radi. Tu je i Vision team producentska kuća koja ima sjajne ljude, vrhunske profesionalce, tako da mi radimo brzo. Ubrzo posle filma “Gorčilo” realizovali smo i “Biser Bojane”.

Milan Karadžić sa saradnicima na Sofestu, Foto: Sofest
Milan Karadžić sa saradnicima na Sofestu, Foto: Sofest
Crta porodičnih odnosa, koja je u filmu, nastaviće razvoj i u seriji.
– Tu su dva para – otac i sin, i otac i ćerka, to će i dalje biti važna tema. Biće i novih likova, koje neću sad da otkrivam. Biće to jako popularni i omiljeni glumci iz Beograda i Podgorice, ali o tom potom.

Kombinacija “od svega po malo”, upravo je recept za uspeh Karadžićevih filmova, uz dobar humor.
– Mi smo to već probali da je pre svega porodica u centru pažnje, roditelji vuku neku muku, probleme, predrasude, istorije sukoba i odnosa, a deca nose nešto novo, neopterećeno. I sad tu dolazi do sukoba gde se stvari leče. Mnogo smo zatrovani, mnogo mržnje, sukoba, lošega, prljavštine, govorim o nama na Balkanu. I mislim da mladi treba da nas čupaju iz toga. Tako da je i film pokušaj toga, a serija će biti nastavak. Pokušaj da se malo okrenemo nekim lepim stvarima koje život nudi. Pre svega nekim lepim emocijama, dobrim vibracijama, temama koje mogu da valorizuju. Humor je sastavni deo svega, mi imamo dobar humor i ne treba da ga se stidimo. Humor je na ovim prostorima uvek bio sjajan, nešto što ozdravljuje, lek.

Ekipa filma "Biser Bojane", Foto: Art Vista
Ekipa filma “Biser Bojane”, Foto: Art Vista
Taj humor nije samo nešto specifično naše, nego se razume i u inostranstvu.
– Filmovi Duška Kovačevića, Živka Nikolića, svih velikih naših stvaralaca se uvek razumevao. Naravno, i Kusturičini filmovi, ovi prvi makar, sjajnog scenariste Abdulaha Sidrana, to je humor koji je prosto plenio. Ovaj balkanski prostor je obeležavao jedan divan humor koji nije bio ulizički nego hrabar, govorio je o našim manama i vrlinama.

Na pitanje šta misli o podeli na festivalski i repertoarski film, Milan Karadžić je odgovorio:
– Ono čime se ja bavim je komercijalno, bilo da je u pitanju serija ili film. Nisam neki fan autorskog filma. Kao mlad sam mnogo vremena proveo u Kinoteci, ali vremenom te život isprofiliše. Ovo mi je bliže, bolje osećam i više razumem. Ja volim kad je prepuna sala, volim kad se publika grohotom smeje, kada vidim emociju. Pre svega sam pozorišni reditelj i tamo sam mnogo više radio. U pozorištu Boško Buha sam već 30 godina. Volim bajke, one su moja specijalnost. I voleo bih da nešto od tog sveta koji sam tamo stvarao, sad uspem da prenesem na film.

E. A. / Izvor: Sofest

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde