MARINA RAJEVIĆ SAVIĆ: Zlatni vrt mog detinjstva

0
983
marina rajević
Foto: Prinscreen Instagram

Bašta Rajević bila je nadaleko čuvena. Park je izgrađen po ugledu na Versaj i Šenbrun.

Novinarka Marina Rajević Savić poznata je kao autorka i voditeljka kultne emisija “Dok anđeli spavaju”, serijala koji se emitovao od 1992. do 2006, sa manjim ili većim prekidima na Trećem kanalu, BK TV i Studiju B, a već godinu dana prikazuje se na TV Hram. Marina je rođena u Peći. Po ocu Branislavu, potomak je stare, ugledne metohijske porodice Rajević, a po majci Oliveri, rođenoj Mićković, vodi poreklo iz crnogorskog plemena Kuči. Osnovnu školu pohađala je u rodnoj Peći, Beogradu i Parizu. Završila je Trinaestu beogradsku gimnaziju i Filološki fakultet u Beogradu, na katedri za francuski jezik i književnost, i italijanski jezik. Aktivni je član Udrženja Pećanaca, okupljenih u borbi protiv zaborava.

JELENA HELC: Kako se sparuju čarape kad imaš muža i četvoro dece

Marina žali što više u njenom rodnom kraju nema više Zlatnog vrta u kojem se igrala, o čijoj lepoti se nadaleko čulo, a koji je napravio njen pradeda Živko Rajević, ugledni trgovac i bankar iz Peći.

Marina kao devojčica u Zlatnom vrtu
Marina kao devojčica u Zlatnom vrtu
Foto: dokandjelispavaju.com

– Moj pradeda je na imanju svog oca Stevana izgradio park po ugledu na velike pariske i bečke – Versaj i Šenbrun. Tako su delovi Rajevića bašte bili kopije ovih parkova, a ostatak delo mašte i kreativnosti mog pradede. Pošto je Živko mnogo putovao, sa putovanja je donosio retke, neobične i lepe biljke – zlatni brest, srebrnu jelu, žalosnu vrbu, japanski bor… Veruje se da je crnu ružu upravo on doneo sa Istoka na ove prostore. Vrt je imao staze posute šljunkom, potok je iskorišćen za 11 vodoskoka i tri vodopada, šimširi i tise bile su podrezane u neobične figure – opisuje Marina.

Živkovi sinovi, Milorad i Dragoljub, nastavili su tradiciju gajenja i održavanja parka, kasnije njihova deca. Ipak, devedesetih godina prošlog veka i Rajevići su morali da napuste Metohiju.

DANICA MAKSIMOVIĆ: Gluma je trčanje na duge staze

– Sa Zavičajnim klubom Pećanaca obilazim Pećku patrijaršiju, rodni kraj, tamošnje groblje. Nažalost, nema više našeg Zlatnog vrta, koji je nekad bio pod zaštitom države. Sve je uništeno, počupano, kuće srušene, ostala je samo livada. Nema parka, a malo je Srba tamo. Vodila sam i sinove na Kosovo i Metohiju, želela sam da im ostanu fotografije kao uspomena da su se i oni igrali u parku Rajevića, o kojem sam im toliko pričala – kaže Marina.
D. D.

MAGNIFICO: Postao sam lični kompozitor Dragana Bjelogrlića
Crvena šljiva
U Velikoj Moštanici, moglo bi se reći da je nova bašta Rajevića. Mnogo manja, tek na nekoliko ari, za razliku od one koje nema, a prostirala se na čitavom hektaru. I tu je negovano cveće i vrt, koje su odnegovali Marini roditelji. Posebnoi mesto zauzima crvena šljiva, koja ima ljubičastu, čudesnu krošnju. Nju je na “fići” preneo Branislav, Marinin otac, iz njihove bašte u Peći i ovde je zasadio. I, ona se primila.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde