IVAN BEKJAREV: Pisanje pisama kao pedagoška jedinica

0
283

Ivan BekjarevIvan Bekjarev je zvanično penzioner, ali veoma aktivan. I dalje glumi, režira, bavi se pedagoškim radom.

Među njegovim studentima bili su Milan Kalinić, Iva Štrljić, Aleksandra Balmazović, Danijel Nikolić… Odnos student-profesor vremenom je prerastao u kolegijalan. Sa nekim od bivših studenata je zajedno igrao u predstavama.

BRANKA PUJIĆ: Tango je lek za dušu

– Lepo je sa bivšim đacima biti skupa na sceni. Za mene je normalno što su moji učenici postali moje kolege. Sa mnogim bivšim studentima sam na ti, jer nemam potrebu da gradim autoritet na nekoj distanci. Naprotiv, mislim kad se bavite pedagogijom, morate da učini sve kako bi opustili glumca, svog studenta, treba mu dopustiti da bez ikakvih ograda kreira svojh lik. Ne treba da postoji klasičan strah od „opasnog“ profesora.

NIKOLA KOJO: Gidra me je izvukao iz kasarne usred vanrednog stanja

Po mom mišljenju, ako neko uteruje strah, onda je reč o lošem profesoru. Ja se sa njima družim tokom studiranja, ali i kasnije, da ih bolje upoznam. Imam i jednu posebnu pedagošku jedinicu, a to je pisanje pisama, što oni obično nevoljno prihvataju. Tako mi povremeno pišu pisma, ne mejl, nego prava, stara, dobra pisma, u kojima imaju zadatak da kažu šta su naučili, šta vole, a šta ne, ma sve što im padne napamet, ali da bude ipak stručno intonirano. I sva ta pisma godinama sakupljam i čuvam. Verujte, to je uspešna pedagoška stavka

DUŠICA I NEDELJKO BILKIĆ: Naša ljubavna priča

* Da li ćete ih jednog dana objaviti?
– Mislim se već godinama, ali nemam vremena. Nije mi namera da objavim ko je štošta pisao, nego da na bazi tih pisama napišem knjigu o glumi i glumcima. Jedino što znam jeste kakav bi naslov bio – „Glumac, večiti početnik“. Jer, jasno je da svaka nova premijera je novo dokazivanje za glumca i ako ne uradiš dobro, odmah si loš glumac, na stubu srama. To je stalno dokazivanje, i ja ga često poredim sa sportskim, jer se sportisti iz utakmice u utakmicu nanovo dokazuju.
D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde