HARI VAREŠANOVIĆ: Sevdah je duboko u meni, odrastao sam uz violinu dede sevdalije

0
320

Hari Varešanović je samouk, nije išao u muzičku školi niti na časove pevanja. Kao klinac pevao je u Domu kulture na Vratniku, a odrastao je uz dedu, njegovu violinu i sevdah.

Hari Varešanović Hari Mata Hari , Foto: Facebook/Hari Mata Hari
Foto: Facebook / Hari Mata Hari

Za pevača Hajrudina Varešanovića, poznatijeg kao Hari Mata Hari, mnogi tvrde da je tipični predstavnik takozvanog lepog pevanja. Njegovu interpretaciju neki porede sa onim što rade poznati svetski tenori. Na pitanje da li je i sa kim vežbao svoj glas, Hari odgovara:

Hari Varešanović Hari Mata Hari , Foto: Facebook/Hari Mata Hari
Foto: Facebook / Hari Mata Hari

– Ja sam totalno samouk, nisam ni sa kim vežbao. Kao mali sam pevao u Domu kulture na Vratniku, a to je pre bilo, kao i svi drugi domovi, škola za glumu, recitovanje, sviranje… prava vrednost. Nedavno sam bio u žiriju za decu i bila mi je čast učestvovati, jer je lepo kada se mališani u ovom vremenu vraćaju muzici, kao i sportu. Bolje da im se ta vrsta snova ostvaruje – izjavio je za Radio Sarajevo Varešanović.

Dodao je da mu je drago što mladi muzičari na BiH scenu vraćaju sevdah, na novi, moderan način.

– Ja sam iz sevdalinske familije. Rodio sam se i odrastao uz zvuke violine dede Mehage Varešanovića, jednog od autohtonih sevdalija sa ovih prostora. On je bio učitelj doajena moderne sevdalinke. Mnogo sam od dede naučio i zahvaljujući njemu zarazio sam se prvim tonovima čarobne stvari koja se zove muzika. Tako, moram priznati da je meni sevdah duboko u krvi. Odrastao sam u vremenu pop muzike, pa je bilo prirodno da se njom bavim, ali sevdah je uvek podloga u svemu onome što radim – rekao je popularni muzičar.

Iako je napunio 56 godina i uživa u ulozi dvostrukog dede, Hari dobija brojne komplimente na račun svog fizičkog izgleda.
– Drago mi je što je takav utisak, ali ja zaista ništa ne radim specijalno, to je verovatno genetika. Ne radim ništa što bi ugrozilo moje zdravlje, a nisam ni neki sportista.

Hari Varešanović Hari Mata Hari , Foto: Facebook/Hari Mata Hari
Sa nedavnog koncerta u Australiji, Foto: Facebook / Hari Mata Hari

Nedavno je Hari Varešanović boravio u Australiji i na Novom Zelandu, gde je održao koncerte. Kako kaže, takve turneje pričinjavaju mu veliko zadovoljstvo.

– U poređenju sa nekim regionalnim nastupima, prekookeanske svirke imaju sasvim drugu dimenziju. Otići negde gde se leti po 20 sati, videti ljude koji su udaljeni toliko od svoje domovine i preneti im neku atmosferu… – kazao je muzičar.

– Čini mi se da ljudi što su dalje, nekako su privrženiji ovom podneblju. Na takve koncerte dolazi publika iz cele naše regije, a meni je uvek drago da ih vidim. Oni se raduju meni, i ja njima. Kao da putem mojih pesama nadoknađuju svu ljubav prema domovini.
Hari Varešanović Hari Mata Hari , Foto: Facebook/Hari Mata Hari
Foto: Facebook / Hari Mata Hari

Hari bi voleo da održi veliki koncert u svom rodnom gradu. Nije pevao Sarajlijama sedam godina. Kako reče, za planiranje letnjeg nastupa već je kasno, zbog velike organizacije, ali možda će sa svojim sugrađanima dočekati narednu godinu.

– To mi je želja, volio bih da za doček Nove godine priredim neko lepo veselje Sarajlijama. Ali, Sarajevo nema trg koji je dobar za neki koncert, prilagođen da primi više hiljada ljudi, kao što imaju Beograd i Zagreb. Kada planiram o tome, razmišljam i o novom mestu gde bi se mogao održati koncert. Za mene to nije ambicija, nego druženje s mojom publikom. Nije mi bitno niti ganjam prostor zbog njegove veličine, nego je važno da bude lepo i originalno – otkrio je Hari Varešanović.

E. A. / Izvor: Radio Sarajevo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde