GORAN PASKALJEVIĆ: “Uprkos magli” je moj prvi italijanski film

0
345

Na 48. FEST-u prikazan je novi film Gorana Paskaljevića “Uprkos magli”. Proslavljeni reditelj i scenarista je posle projekcije primio “Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke”, pošto nije bio u junu bio na dodeli ovog priznanja.

GORAN PASKALJEVIĆ: "Uprkos magli" je moj prvi italijanski  film
Goran Paskaljević na 48. FEST-u

“Uprkos magli” je premijerno prikazan u Srbiji 6. marta u Kombank dvorani, u glavnom programu 48. FEST-a, van konkurencije. Goran Paskaljević se sa delom ekipe filma nakon projekcije pokloni publici. Tom prilikom umetnički direktor FEST-a i direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić uručio mu je priznanje “Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke”.

Počeo je 48. FEST: Miri Banjac uručen “Beogradski pobednik”

Pantelić je podsetio prisutne da je Jugoslovenska kinoteka povodom jubileja – 70 godina od osnivanja, odlučila da se “svojim najvišim priznanjem oduži velikanima naše filmske umetnosti koje vezujemo za pojam Praške škole”. Na svečanosti 6. juna 2019. godine u Kinoteci “Zlatni pečat” su primili Srđan Karanović, Goran Marković, Lordan Zafranović i Rajko Grlić, a Goran Paskaljević tada nije mogao da dođe u Beograd.

GORAN PASKALJEVIĆ: "Uprkos magli" je moj prvi italijanski  film
Proslavljenom reditelju i scenaristi uručen je “Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke”

– Dogovorili smo se da je premijera na FEST-u dobar trenutak da mu predamo priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti! – rekao je Pantelić, uručujući Paskaljeviću “Zlatni pečat”, uz veliki aplauz publike.

GORAN PASKALJEVIĆ: Film “Varljivo leto ’68” pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja

Goran Paskaljević je istakao da je veoma zahvalan i da mu je žao što zbog bolesti nije mogao da stigne iz Pariza na Dan Kinoteke – 6. juna.
– Za mene ovo visoko prizanje ima zaista poseban značaj. Moj očuh Filip Aćimović, kome sam posvetio film “Bure baruta”, uvukao me je u tu zarazu koja se zove filmska umetnost. On je u to vreme bio pomoćnik direktora Kinoteke Vladimira Pogačića. I ovaj “Pečat” je on izmislio. Sećam se da sam ga video u nacrtima, u pokušajima dok nije dobio ovaj definitivni oblik. Zato mi je ovo izuzetno emotivan trenutak! – rekao je Paskaljević.

GORAN PASKALJEVIĆ: "Uprkos magli" je moj prvi italijanski  film
“Zlatni pečat” za Paskaljevića je priznanje koje ima poseban značaj

Kako je dodao, Filip Aćimović je bio divan čovek, skroman, povučen, ali jedan od onih bez čijeg zalaganja Jugoslovenska kinoteka možda ne bi bila jedna od pet najbogatijih na svetu.

48. FEST: PostFESTum 9. marta u pet bioskopskih sala

Na konferenciji za novinare na 48. FEST-u pričalo se o filmu “Uprkos magli” (Nonostante la nebbia). Osim reditelja Gorana Paskaljevića, o ovom ostvarenju su govorili i glumica Tamara Aleksić, direktor fotografije Mlan Spasić Papi i montažer Uroš Timotijević. “Uprkos magli” je međunarodna koprodukcija (Italija, Srbija, Severna Makedonija, Francuska). Svetsku premijeru film je imao prošlog oktobra na Međunarodnom filmskom festivalu u Viljadolidu. Uloge tumače: Donatella Finocchiaro; Giorgio Tirabassi; Ali Mousa Sarhan; Francesco Acquaroli; Francesca Cutolo; Anna Galiena; Luigi Diberti; Tamara Aleksić.

Prema podacima Interpola, danas Evropom luta više od deset hiljada maloletnih izbeglica bez roditeljskog staranja, od toga polovina utočište traži na drumovima Italije. “Uprkos magli” je filmska priča o jednom od njih.

MILČO MANČEVSKI: Kasting i probe su mi omiljeni deo snimanja

Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima. On jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje da ga povede sa sobom kući. Dečak se zove Muhamed i izbeglica je. Prepušten je sam sebi nakon što je izgubio roditelje tokom putovanja do Italije u gumenom čamcu. Prisustvo deteta uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja je isprva sumnjičava i neodlučna, ali na kraju pristine da ga prime na jedno veče. Posle nekog vremena, Valerija menja mišljenje i odlučuje da zadrži Muhameda. Italijanski bračni par pokušava da u malom Arapinu nađu utehu i neku vrstu zamene za svog rano preminulog sina Marka, ali sve više nailaze na otpor sredine i sopstvene porodice koja ne prihvata njihovu odluku da zadrže dečaka…

Rediteljka SANJA ŽIVKOVIĆ o svom debitantskom filmu “Easy land”
GORAN PASKALJEVIĆ: "Uprkos magli" je moj prvi italijanski  film
Ekipa filma na konferenciji za novinare na 48. FEST-u

Proslavljeni srpski reditelj Goran Paskaljević je i koscenarista filma, a tu su i Marco Alessi, Filip David i Giuseppe Eusepi.

– Ima mnogo filmova koji se bave migrantskom krizom. Ja sam u stvari pokušao da napravim jedno ostvarenje koje nije kritičan film o migrantima. Filmovi o migrantima su dosta ispunjeni nasiljem, njihovom bedom i tužnim sudbinama… a ja sam hteo da napravim jedan nežan film, jednu jednostavnu priču koja više govori o ksenofobiji – kaže Paskaljević.

MLADEN ĐORĐEVIĆ o filmu “Sumrak u bečkom haustoru”
GORAN PASKALJEVIĆ: "Uprkos magli" je moj prvi italijanski  film
Goran Paskaljević

* Za polazište ste imali priču Filipa Davida.
– Kako je uopšte došlo do tog filma – tu je bio Lučiano Sorenja, on je nekada bio distribuer mojih prvih filmova i rekao mi je da dođem da radim jedan film tamo. Tema se sama od sebe nametnula. Došao sam do podatka da deca lutaju po Italji. Palo mi je na pamet šta bih ja radio kad bih naišao na to dete. I onda mi je pala Filipova priča na pamet. Tada sam bio jedini stranac koji je dobio da radi italijanski film. Ja sam odrastao na italijanskoj kinemtaografiji. Bila mi je čast da tamo radim film. Za mene je Italija kao da sam kod kuće.

SRDAN GOLUBOVIĆ: Film “Otac” – mitsko putovanje u borbi protiv nepravde
GORAN PASKALJEVIĆ: "Uprkos magli" je moj prvi italijanski  film
Ekipa filma pred premijeru na FEST-u

* Vi ste zaoštrili na društvenoj kritici, vidimo da njihov prvi konflikt dolazi na kulturološkom planu, a potom se problem produbljuje. Da li se te radikalne politike razvijaju u Evropi zahvaljujući medijima?
– Kad je film završen, veći deo ekipe je rekao da je on jako politički. Ja to nisam shvatao. Nisam to ni mogao ni hteo da izbegnem. Tim filmom sam hteo da otvorim više tema. Smatram da filmovi moraju da imaju svoju misiju i da nešto treba da saopšte. Gledalac treba da razmišlja o nečemu dok gleda film, a ne samo da se zabavlja.

Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
GORAN PASKALJEVIĆ: "Uprkos magli" je moj prvi italijanski  film
“Uprkos magli” prikazan je u Kombank dvorani

Kako je Tamara Aleksić rekla, do saradnje sa Paskaljevićem je došlo nekim čudom. Ona je izjavila da je jedan od razloga koji se vidi u ovom filmu, tj lajtmotiv u Goranovim filmovima, je ljudskost pre svega. A, Marta, koju ona tumači, je donekle simbol toga. Dodala je da joj je bila velika čast da radi sa ovom ekipom.

Direktor fotografije Milan Spasić Papi je napomenuo da je ekipa tokom snimanja u Italiji imala dobre uslove, kao i da su Italijani veliki profesionalci. On se trudio da ostvari tu toplinu porodičnog doma. “Uprkos magli” je i montiran u Italiji. Kako je izjavio Uroš Timotijević, nije bio problema, pogotovo što su imali scenario i na srpskom i italijanskom. A, hteli su da to bude jedna suptilna priča.

UFUS: Priznanja za doprinos Paskaljeviću, Fanđu i Zečeviću
GORAN PASKALJEVIĆ: "Uprkos magli" je moj prvi italijanski  film
Goran Paskaljević i Tamara Aleksić

Goran Paskaljević je jedan od najznačajnijih i najcenjenijih evropskih nezavisnih reditelja. Rođen je 1947. u Beogradu, a studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova (Bure baruta; Specijalni tretman; Tuđa Amerika; Varljivo leto ’68…), koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan; Berlin; Venecija; Toronto; San Sebastijan; Valjadolid…). Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u London 2010. prireditili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu.

E. A. / Izvor: FEST
Foto: FEST

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde