GORAN BOGDAN: Serija “Fargo” za mene je kao dobitak na lutriji

1
2070

Glumac Goran Bogdan snima u Srbiji seriju “Senke nad Balkanom”, a publika širom planete gleda ga u trećoj sezoni popularne kriminalističke američke serije “Fargo”.

Goran BobanGlumac Goran Bogdan je Hercegovac, rođen u Širokom Polju, a adresa mu je u Zagrebu. Profesionalnu karijeru ostvario je u Zagrebačkom kazalištu mladih. U poslednje vreme niže internacionalne uspehe.

U trećoj sezoni popularne kriminalističke američke serije “Fargo”, koja se od sredine aprila emituje na HBO, Goran Bogdan se našao rame uz rame sa proslavljenim holivudskim zvezdama poput Ivana Makgregora (Ewen McGregor), Karija Kuna (Carri Coon) i Dejvida Tevlisa (Davida Thewlis). Glumi kriminalca Jurija (Yurija), špijuna i zavodnika. Sa ekipom ove serije proveo je tri meseca na snimanju u Kanadi. Inače, ovaj projekat zasnovan je na filmu braće Koen “Fargo” iz 1997, koji je nagrađen sa dva Oskara. Prva sezona serije premijerno je emitovana 2014. i osvojila je tada “Emi” nagrade za najboljeg glumca, najbolju režiju, najbolju glumačku ekipu, najbolji scenario i brojne druga priznanja poput “Zlatnog globusa”. Druga sezona je zabeležila još veći uspeh.ALEN ISLAMOVIĆ: Protivnik tetovaža i estetskih korekcija

Goran Boban
Bogdan u svetski popularnoj seriji “Fargo”
Serija “Fargo” za mene je kao dobitak na lutriji

– Za angažman u seriji „Fargo“ najviše mogu da zahvalim svojoj agentkinji u Londonu, sa kojom od ranije sarađujem. Osećao sam se kao da sam dobio na lutriji! Bio sam presrećan, u jednu ruku, nisam mogao da verujem da su mene odabrali. Sada sam se već vratio u normalu. Emitovanje treće sezone je počelo i nadam se da sam bio na nivou zadatka – rekao je Goran za “Dnevni avaz”.

IVAN BEKJAREV: Pisanje pisama kao pedagoška jedinica

– U seriji “Fargo” glumim ukrajinskog mafijaša, zapravo pomoćnika glavnog negativca. Uglavnom, ima me dosta u seriji, jer nije u pitanju neka mala uloga. Lik koji igram nije klasičan, nego na neki način mističan, što mi se mnogo dopada. Čini mi se da me je i sreća dosta poslužila kada je u pitanju ova uloga. Da budem iskren, kada sam se prijavio na audiciju, nisam ni jedan posto očekivao da će me pozvati. Prijavu sam poslao onako, da ne bude da nisam hteo.

FRANO LASIĆ: Uz “Međede” se lepše živi
Goran Bogdan sa Ninom Badric u njenom spotu
Goran Bogdan sa Ninom Badric u njenom spotu

O razlikama između svetske i balkanske produkcije, Bogdan je izjavio:
– Postoje velike razlike. Dovoljna je sama činjenica da imaju mnogo više para i to se oseti, komocija i lakoća u produkciji. Ono što sam još primetio je to da su njihovi glumci i filmadžije mnogo sigurniji. Verovatno zbog toga što su finansijski dobro potkovani. Na snimanju je bilo užasno hladno, ali u jednu ruku i stresno. Inače, bio sam jedini glumac sa prostora bivše Jugoslavije, jedini sa Balkana koji se našao među glumačkom ekipom. Ali, lako se tamo snaći, jer su svi dobro raspoloženi i pomažu jedni drugima dok se radi. Sa te strane nisam imao nikakav problem. Moram priznati da čovek nakon tri meseca odsustva od kuće i među strancima oseti samoću, ali kad bi me posao okupirao, zaboravljao sam nostalgiju i usamljenost.

Uloga u britanskoj seriji “Poslednji panteri”

Goran je ostvario i zapaženu ulogu u britanskoj seriji “Poslednji panteri”, gde je glumio vođu srpske bande Milana Novaka.
– To je bilo moje prvo iskustvo tog tipa, u stvari te veličine svetske produkcije. Ali ova uloga u „Fargu“ je baš odskočna daska i izdvaja se od ranijih. Informacija da ću biti deo tako značajne serije za mene je bio ogroman šok, ali i velika odgovornost. Angažman u seriji “Poslednji panteri” je bio značajan. Tumačio sam ulogu srpskog kriminalca Milana, člana bande “Pink panter”. Serija o balkanskim pljačkašima je snimana i u Beogradu, a na FEST-u su prikazane prve dve epizode. Priča o krađi dijamanata samo je okidač za radnju koja uranja u mračnu Evropu punu korupcije i mafijaša. Kako je objasnio producent Piter Karlton, sve likove upoznajemo kroz kriminal. Ali se oni produbljuju i mi pokazuju njihove intimne priče, koje su uzrok toga što su postali.

NATAŠA NINKOVIĆ: Znam da budem vrlo neprijatna

Goran Bogdan u filmu "Poslednji panteri"
Goran Bogdan u filmu “Poslednji panteri”
“Muka mi je od toga što nas uvek prikazuju kao negativce u filmovima”

Goran Bogdan je posle projekcije na FEST-u za “Kurir istakao da mu je muka od toga što nas uvek prikazuju kao negativce u filmovima koji treba da nas predstave u svetu:
– Nije problem u našoj kriminalističkoj istoriji, izvor toga je naša površnost. Dok se sve posmatra kroz prizmu površnosti, i u politici i u kulturi, uvek ćemo biti prikazani kao negativci. Zato se istorija i ponavlja. To je do nas. Mi potvrđujemo sliku koju imaju o nama, umesto da je opovrgnemo. Ja u tu krivu sliku lično ne verujem. Imamo mi i drugo da pokažemo. Međutim, to se neće promeniti sve dok se mnogi s Balkana time ponose, jer je to lakše. Lakše je biti budala nego se truditi. Dok god je tako i dok god ovo društvo ne daje perspektivu onima koji hoće drugim putem, putem truda i rada, ništa se neće promeniti.

Letelo perje opet u Kanu, Olivera Katarina zapevala “Đelem đelem”

On je dodao da mu za ulogu nisu bila potrebna posebna uputstva, jer je i sam živeo u sličnim okolnostima.
– Dolazim iz Bosne, iz takvog kraja da mi nisu bile potrebne knjige da bih spremao ovu ulogu. Muka mi je više od svega toga. Sve se nadam da će se to smanjiti. Trudim se da radim svoj posao, da igram uloge koje mi daju. Život lika Milana je ono što sam donekle i ja živeo. On je nežno stvorenje koje živi u takvim okolnostima, u ratu u BiH, i on je video da će ga ta nežnost koštati glave. On se naterao da bude kriminalac samo da bi preživeo – zaključio je Goran.

Goran Boban

Inače, serija “Poslednji panteri” je snimana u Beogradu, Crnoj Gori, Londonu i Marselju, gde su članovi bande, koju predvode britanska glumica Samanta Morton i Džon Hart, izveli krađe u juvelirnicama. Muziku za špicu je komponovao Dejvid Bouvi,koja je objavljena pre njegove iznenadne smrti.

              Gost beogradske Kinoteke u Kanu
Goran Bogdan
Sa Oliverom Katarinom u Kanu, Foto: Instagram / Olivera Katarina Officiel

Po povratku iz Kanade Goran je boravio U Kanu.
– U Kan sam išao više na odmor, zapravo u posetu prijatelju, a potrefilo se i da budem gost beogradske Kinoteke, čiji je direktor moj dobar prijatelj Jugoslav Pantelić. Oni su tamo obeležavali 50 godina „Skupljača perja“, pa su me pozvali da budem u njihovom društvu. To mi je jedan od najdražih filmova, tako da mi je predstavljalo veliku privilegiju biti u društvu aktera ovog ostvarenja.

Osam srpskih filmova u Kanu

Na pitanje mašta li da se pojavi sa naslovnom ulogom na nekom prestižnom filmskom festivalu, Goran je odgovorio:
– Lagao bih kada bih rekao da imam nešto protiv da se pojavim u Kanu ili negde u svetu sa svojim filmom, ali o tom potom. Kod nas u regionu filmska industrija ide nabolje, sporo, ali ide. Srpski, hrvatski i bosanskohercegovački filmovi izdvojili su se, i skoro svake godine imamo predstavnike na značajnim festivalima, što je super. Naša kinematografija postaje vidljiva na svetskoj sceni, pogotovo BiH, zbog čega sam ponosan. Jer, filmovi Danisa Tanovića, Jasmile Žbanić, Aide Begić osvojili su značajna svetska priznanja.

Goran Bogdan
Goran Bogdan na snimanju serije “Senke nad Balkanom”, Foto: Instagram / Bojan Kostić
Ostali projekti

Goran Bogdan završava snimanje serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića. Tumači lik Mustafe Golubića, najpoznatijeg Staljinovog obaveštajca, atentatora na Troickog i smrtnog neprijatelja Josipa Broza.
– Trenutno u Beogradu snimamo posljednje kadrove serije „Senke nad Balkanom“, a snimanje je počelo u oktobru prošle godine. Emitovanje bi trebalo da počne najesen. Mustafa Golubić je veoma interesantan lik. Veliki špijun koji učestvuje u svim tim previranjima iz tog perioda. Veliki gušt mi je što igram takvu ulogu.

„Senke nad Balkanom“: Ruski glumac zaljubljen u Srbiju

Posle “Farga” Bogdan će se pojaviti u još dva strana filma – “Giantland” britanskog reditelja Yousafa Ali Khana, i “All Inclusive” rediteljke Karin Fahlén. O novim poslovima je rekao:
– Za sada ništa konkretno nemam u ponudi. U regiji ima nekoliko projekata na kojima bih trebalo da radim, a svakako sam otvoren i za ponude iz inozemstva. Što se tiče pozorišta, ponovo se vraćam u Zagrebačko.

E.A. /Izvor: Dnevni avaz, Kurir

1 KOMENTAR

  1. Goran je sjajan glumac, lepo je pročitati da neko mlad uspe u pozivu koji je odabrao. Želim mu da i dalje niže uspehe.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde