EDO MAAJKA: Imam odličnu publiku koja me razume

0
126

Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka, jedan je od najprodornijih aktera regionalne hip-hop scene. On je, pre svega, pesnik, koji oseća i razume probleme društva u kojem živimo, pa svoju umetnost koristi kako bi ih rasvetlio i na njih upozorio narod sa ovih prostora.

EDO MAAJKA: Imam odličnu publiku koja me razume
Edo Maajka, Foto: Goran Berović / Dallas press

Nakon duže umetničke pauze, Edo Maajka se vratio sa jednim od najiščekivanijih muzičkih izdanja prošle godine, te ponovo oduševio, kako publiku tako i kritičare. Novi album “Put u plus”, objavljen je šest godina nakon pretposlednjeg izdanja “Štrajk mozga”. Na njemu gostuju Jadranka Ivaniš Yaya, Dino Šaran i Saša Antić. Donosi do sada najeklektičniji zvuk, koji čini fuziju hip-hopa, roka, džeza, fanka i etna.

6. Nektar OK Fest: OK avantura uz bendove “Franz Ferdinand”, “Dubioza kolektiv”, “Goblini”, “Brkovi”…

U tih nekoliko godina pauze, dinamika života učinila je njegovu umetničku personu zrelijom, što se odrazilo na dubinu pristupa temama na koje stavlja umetnički fokus, ali i proširivanjem područja muzičkog uticaja.

*Album “Put u plus” dobio je izuzetno pozitivne kritike. Mnogi ga pominju kao vaš veliki povratak nakon značajne pauze. Kako vi to komentarišete?
– Zahvalan sam za odlične kritike, fino su sele, jer nisam izbacivao album oko pet godina, tako da sam dobio malo vetra u leđa. Ja sam jako zadovoljan materijalom, zadovoljan sam i koncertima, sve ide kako treba. Bend je odličan i bukiramo svirke po regiji, čeka nas dobra festivalska sezona – kaže Edo za “Bosonogu”.

Nova pesma Maajke “Dolazim i odlazim”
EDO MAAJKA: Imam odličnu publiku koja me razume
Foto: Facebook / Edo Maajka

*Pauza koja je prethodila novom albumu, najduža je u vašoj karijeri. Kako se to odrazilo na materijal sa albuma? Da li je ta faza mirovanja bila istovremeno i faza sazrevanja vas kao umetnika?
– Pauza je bila odlična, mogao sam sa neke distance i hladne glave prokontat gde da idem i kako da mi zvuči novi materijal. Teme su zanimljive i zrelije nego na dosadašnjim radovima, ima tu stvarno svega. Muzički sam uspeo da postignem baš ono kako mislim da to sve zajedno treba da zvuči. Oseti se promena i u mom pristupu na bini.

*U kojoj meri se hip-hop na ovim prostorima promenio u odnosu na onaj sa početaka vaše karijere?
– Mislim da se rep nije previše promenio, sad su u trendu ritmovi koji dosta ograničavaju repere brzinom, tako da sve zvuči prilično jednoliko ako ne pratite tekst. Ti trendovi se u repu jako brzo menjaju tako da jedva čekam da vidim šta je sledeće.

Exit 2019: Bassivity zvezde i najjače hip-hop face iz celog regiona

*Kako komentarišete aktuelnu hip-hop scenu u BiH i regionu?
– Scena je raznolika, u BiH postoji nekoliko novih izvođača koji su u biti poznati ekipi koja prati scenu, ali sada dolaze i do uha šire publike. “Katarza” je novo ime koje uzima dosta pažnje. Kontra je spremio novi album koji bi ove godine trebalo da izađe. DJ Soul sa Merakoonom radi odlične evente i partye. Frenkie izbacuje non-stop neke saradnje i solo video zapise… U regionu je odlično, mnogo novih imena i ovi stariji se takođe ne predaju, i izbacuju nove stvari. Imamo nekoliko festivala na kojima se mogu čuti svi skupa, mislim regionalnih festivala.

Hip-hop duo “Who See” objavio spot za pesmu “Đedovina”
EDO MAAJKA: Imam odličnu publiku koja me razume
Album “Put u plus” objavljen je 2018. godine, Foto: Facebook / Edo Maajka

*Sa publikom komunicirate socijalno osveštenim tekstovima, koji u fokus stavljaju neka važna društvena pitanja. U kojoj meri ste zadovoljni tom komunikacijom?
– Zadovoljan sam, imam odličnu publiku koja me dosta razume, sada je to neki moj performans na bini. Celu tu situaciju pokušavam da stavim u neki privatni deo sa iskustvima i sa ličnim problemima, pa nekad ispadne fini miks svega toga na bini. Pokušavam da fokusiram kroz nastup i sebe i publiku na neke svetlije delove naše stvarnosti ili bar ove teške realne staviti u okvire neke pouke sa izvlačenjem nečeg dobrog iz toga svega. Nekad to ide nekad ne ide.

“Savana” – nova pesma reperke Sassje i Darka Rundeka

*S obzirom na to da ste se u okviru albuma “Put u plus” ostvarili kao autor i producent, da li je pre objavljivanja CD-a bilo straha da nećete biti shvaćeni na pravi način?
– Radio sam album sa bendom, sa naglaskom na fank, rok, soul, džez, u vremenu kada klupska muzika uzima sve kako globalno tako i kod nas lokalno. Sa te strane sam bio malo zabrinut (smeh)… Ali, bio mi je veliki izazov sa bendom da složim materijal, tako da sam se vodio onom, ako je meni super onda će i ljudima biti dobro. Ipak je bitno da ja uživam dok to izvodim, a ne da trpim na bini.

Dvojac “Stereo banana” objavio animirani spot za pesmu “Pričaju da kidamo”
EDO MAAJKA: Imam odličnu publiku koja me razume
Edo sa članovima svog benda, Foto: Facebook / Edo Maajka

*Kako je porodični život uticao na vas kao umetnika?
– Teže je sa obavezama porodičnog života fokusirati se na umetnost, ali samo ukoliko je umetnost prioritet. Ako je porodica prioritet, onda je lakše, ali taj poslovno finansijski deo trpi. Pokušavam nekako da žongliram sa tim.

*Na čemu trenutno radite? Kakvi su planovi za dalje?
– Izbacićemo još dva spota ove godine, a onda idem da radim novi album sa bendom. Spremam i klupski album sa sedam-osam pesama nakon toga ili paralelno sa tim. Imam još dosta toga u planu, ali po malo, jedno po jedno.

E. A. / Izvor: Bosonoga

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde