DINO MERLIN: Nije sreća ono što povezuje ljude, nego empatija

0
255

Mnoge albume i koncerte ću napraviti u svom životu, ali mislim da ću najviše biti ponosan na to da sam svojim pesmama ljude uspeo da spojim barem na nekoliko trenutaka dok su te pesme živele na njihovim usnama, rekao je Dino Merlin.

DINO MERLIN: Nije sreća ono što povezuje ljude, nego empatija

Dino Merlin je nedavno snimio poslednje scene za spot “Sve dok te bude imalo” u sarajevskoj Vijećnici. Novi video će uskoro biti objavljen. A numera “Sve dok te bude imalo” jedna je od najzapaženijih pesama na aktuelnog albumu “Hotel Nacional”. Ovo izdanje je inače pre tri godine ušalo u anale kao prvi album nekog umetnika iz regiona koje je dospelo na prestižnu Billboard World Albums top listu. Premijera spota stiže u susret letnjim koncertnim spektaklima “Hotel Nacional” u Areni Pula 28. jula, na Tvrđavi Ostrožac kraj Cazina 31. jula, na Velikoj plaži u Ulcinju 5. avgusta, u Strumici 13. avgusta.

Dino Merlin
Foto: dinomerlin.com / Dino Merlin

Šou “Hotel Nacional”, koji se do sada upisao na mapu u gotovo 70 svetskih destinacija i ugostio više od pola miliona posetilaca za ovo leto, pored inače visokih produkcijskih standarda, osvežen je novom binom u tri pravca, UV svetlima, namenski produciranim video spotovima i animacijama, kao i najnovijim laserskim, svetlosnim i drugim multimedijalnim elementima. Dino Merlin leto provodi malo radno, malo se domara. Uobičajeno, kako kaže popularno BiH kantautor.

UMIRUJEĆE I ZASTRAŠUJUĆE

– Čini mi se kao da su leta nekad bila duža, a hlad mlađi. Uglavnom se pripremam za nastupajuću, novu etapu turneje – rekao je Dino Merlin. A pred koncert u Areni u Puli, u kojoj će ponovo nastupati posle osam godina, za “Glas Istre” je kazao:
– Monumentalna zdanja poput Arene u Puli, Vijećnice u Sarajevu ili Ćuprije na Drini, verujem da imaju jedan nevidljivi uticaj na stanovnike u njihovoj blizini, kao i posetioce koji ih obilaze. Kao sunce ili crna rupa, teraju nas da se naše ose kreću oko njihovih, i time postanu centri naših sastajanja, razmišljanja i razgovora. Evo, osam godina je prošlo od koncerta u Puli, a mi i dalje pričamo o toj noći i radujemo se ovoj koja će biti 28. jula.

Dino Merlin
Foto: dinomerlin.com

* Šta pripremate za Arenu?
– Čovek se i ne znajući, čitav život sprema za trenutak u kojem se trenutno nalazi. U odnosu na više od 30 godina karijere, nekoliko meseci, pa čak i ovih nekoliko proteklih godina turneje od novog albuma, izgledaju malo u odnosu na stotine nastupa koje su me pripremale za ovo još od početka, davne 1985. pa sve do sada. Čitav čovekov vek, bezbroj sati koje provedete oštreći svoje veštine, u ovom poslu se svedu na nešto više od dva sata pred publikom, koja vas je prepoznala i s pravom očekuje najbolji deo vas baš u toj noći. S jedne strane je to umirujuće, a s druge strane može biti zastrašujuće.

* Kako je to biti slavan u Bosni?
– Pretpostavljam da nije ni teže niti lakše nego što je to bilo gde drugo. Kažu da Sarajevo ne trpi slavne, ali možda je tačnije da slavni u Sarajevu, upravo zbog te neke neobjašnjive atmosfere koju grad pruža, uopšte nemaju osećaj da su slavni.

Dino Merlin
Foto: dinomerlin.com
PESMOM SPAJA LJUDE

* Koji biste trenutak označili kao prelomni za svoju karijeru?
– Prelomni trenutak bio je kad sam odlučio da napustim siguran posao i celu svoju ušteđevinu potrošim snimajući svoje prve pesme. Iz perspektive u kojoj sam sad, čini mi se da samo lud ili ludo zaljubljen može krenuti na takav put. No, stara mudrost kaže da je lako osvojiti svet, ali je teško početi. Tako je bilo i sa mnom.

* Koliko je u BiH ostalo od “sve boli sveta” o kojoj ste pisali? Jesu li karakteristični optimizam i dobroćudnost danas ipak prevladali?
– Optimizam i nada nikad ne završavaju. Nažalost ne verujem da se proces regeneracije potpuno završio. Šokove poput onog iz prošlog veka um možda i zaboravi, ali telo, hteli, ne hteli, pamti. Neminovnost nije lagana stavka za prihvatiti. Ali mislim da je neminovno da će narodi Balkana još dugo u sebi nositi otiske prošlosti. To ne znači da nikad jedni drugima neće oprostiti i naći uspešan modus suživota. Ipak, bojim se da će ova naracija ostati napola upaljena kao žar posle vatre, spreman da plane pri nekom blagom povetarcu.

Dino Merlin
Foto: dinomerlin.com

* Kako komentirašete da je “Bosnom behar probeharao”, jedna tužna pesma, tako ljudima prirasla srcu, kao da je zapravo vesela?
– Nije sreća ono što povezuje ljude, nego empatija. Malo toga je jače u čoveku nego osećaj da deli sa drugima neku zajedničku nit – bilo to piće, večera ili pesma. Davno sam negde pročitao da ljudi koji nastupaju zajedno, barem dok sviraju i pevaju, ne mogu biti jedni drugima neprijatelji. Mnoge albume i koncerte ću napraviti u svom životu, ali mislim da ću najviše biti ponosan na to da sam svojim pesmama ljude uspeo da spojim barem na nekoliko trenutaka dok su te pesme živele na njihovim usnama.

SAVESNI GRAĐANIN

* Volite da pišete o ljubavi, ali “ubacite” bar malo i politike. Je li to po nekom pravilu ili dođe spontano?
– Ne biram teme o kojima ću pisati. Osnovna nit koju pratim je lepota. Dokle god je neki stih lep, on ima i smisao. Apsurdno je umetnost pokušavati praviti smislenom bilo čim osim lepotom. Umetnost ima primarnu funkciju služiti lepom.

* U kakvom ste danas odnosu sa politikom i političarima? Vi osoba koja je napisala prvu BiH himnu.

Dino Merlin
Foto: dinomerlin.com

– Prema političarima u BiH, a i drugde, imam odnos savesnog građanina. Izlazim na izbore kad sam u zemlji. I kao i mnogi posmatrači, retko pohvalim ono što je dobro, a češće kritikujem ono što je loše. Ali, politika je jako važan segment života i moramo biti ozbiljni i odgovorni kad pričamo o tome. Jedan moj prijatelj ima običaj da kaže da je “sve dobro dotle dok nemaš pojma o čemu pričaš”. Nažalost, mnogi političari ne rade svoj posao, a mnogi kritičari rade prekovremeno.

* Šta vam najviše ispunjava srce i dušu?
– Pored porodice i zadovoljstva koje doživljavam radeći ovaj posao, sa velikom radošću mogu reći da i dalje pišem pesme. Zahvalan sam na svemu što mi je u životu pruženo, a pisati pesme i dalje je moje primarno stanje duha.

dino merlin
Uspešna karijera

Dino Merlin se smatra najpoznatijim bosanskohercegovačkim kantautorom i jednom od najvećih i najpopularnijih muzičkih zvezda u regionu. Četiri puta napunio je Stadion Koševo u Sarajevu, pet puta Beogradsku Kombank arenu, od čega tri noći zaredom u novembru 2011. Počeo je kao idejni vođa, kompozitor, tekstopisac i pevač grupe “Merlin” 1983. U solo vode krenuo je 1991.
Tri puta je učestvovao na izboru za “Pesmu Evrovizije”. To uključuje prvo učešće BiH 1993. u Irskoj, kada je bio autor muzike i koautor teksta za pesmu “Sva bol svijeta”. Dva puta je sam nastupao i osvojio sedmo mesto, sa pesmom “Putnici” u Izraelu u duetu sa Beatrice Poulot, i šesto mesto u Nemačkoj sa numerom “Love In Rewind”.

Sarađivao je sa međunarodnim umetnicima kao što su Cat Stevens, Mustafa Sandal, Lutvi Bošnjak, Edo Zanki, Arjinder, Gani Tamir, Orkestar Kempa i Hüsnü Senlendirici… U rimskom Koloseumu nastupao je na velikom humanitarnom koncertu za mir “Glocal Forum”, zajedno sa umetnicima kao što su Ray Charles, Mercedes Sosa, Khaled i drugi. Sarađivao je i sa nekim od najvećih imena ex Yu scene – Zdravko Čolić, Goran Bregović, Nina Badrić, Emina Jahović… Dobitnik je nagrada Porin, Davorin i drugih priznanja u području muzike, kulturnog stvaralaštva i humanitarnog rada. Takođe je i autor teksta za prvu službenu himnu Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”.

E. A. / Izvor: Glas Istre

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde