BRANKO ĐURIĆ ĐURO: Plakao sam i smejao se dok sam pisao “Mojih pedeset”

0
493

“Mojih pedeset” je prva prozna knjiga proslavljenog multimedijalnog umetnika.

BRANKO ĐURIĆ ĐURO: Plakao sam i smejao se dok sam pisao "Mojih pedeset"
Foto: Peter Uhan (iz arhive POP TV)

Glumac Branko Đurić Đuro predstaviće na Sajmu knjiga autobiografiju “Mojih pedeset”.
– Postoje priče koje Đuro prepričava samo bliskim prijateljima, priče o ludim žurkama u Sarajevu osamdesetih, o bliskim susretima sa smrću kojoj je jedva pobegao, o druženju sa slavnim ličnostima… Te priče su ispričane u ovoj knjizi. Mnoge od njih nikada nisu objavljivane, niti pominjane u intervjuima. Čitanje ove knjige pruža osećaj da sedite sa Đurom u njegovom dvorištu, sa otvorenom flašom vina i ćaskate kao stari prijatelji. Đuro plače i smeje se pričajući ove priče, i siguran sam da ćete i vi biti podjednako dirnuti. Nisu sve slavne ličnosti rade da podele svoj privatni život kao Đuro. Knjiga će vam pomoći da ga upoznate onakvog kakav zaista jeste: trodimenzionalna, kompleksna, otkačena, ponekad čudna, uvek simpatična, kreativna, duhovita i generalno zabavna osoba. Upoznajte mog dragog prijatelja…- napisao je o autobiografiji glumca dr Noa Černi, profesor i bestseler pisac.

Matija Bećković otvara 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Poznati glumac gostovao je u “Novom danu” na N1 i rekao:
– Kada sam počeo da pišem imao sam ludo leto, mnogo sam snimao i putovao, rekao sam da ću nekoliko meseci da vodim dnevnik. Imao sam potrebu da napišem, jer sam ja voleo da vidim šta je neki moj predak radio, možda će nekog mog potomka zanimati šta sam ja radio.

BRANKO ĐURIĆ ĐURO: Plakao sam i smejao se dok sam pisao "Mojih pedeset"
Branko Đurić Đuro: Foto: N1

On je istakao da je autobiografija veoma lična i da će moći da se pročita mnogo stvari koje nije rekao ni u jednom intervjuu.
– Kad sam počeo da pišem mislio sam da je zabava, ali je ovo je neka auto psihoanaliza. Koliko puta sam se rasplakao dok sam pisao, vraćao sam se u detinjstvo i neke priče… I smejao sam se bezborj puta. A, shvatio sam da sam sa sobom dosta stvari raščistio. Izbegavao sam neka pitanja novinara, a sada sam sa sobom napravio najteži intervju.

SAŠA LOŠIĆ LOŠA: „Plavi orkestar“ je zarobljenik vlastitog cinizma

Kako kaže, sam sebe ne poznaje dovoljno, a dok je pisao shvatio je da čovek sebe upoznaje ceo život.
– Ja sam sada u fazi da krpim rupe u sećanju, sretnem neke prijatelje pa me podsećaju šta smo radili osamdesetih. A, u to vreme se živelo intenzivno, pa se mnogih stvari ne sećam. U knjizi ima dosta stvari o tome.

Na pitanje kako bi ocenio “svojih pedeset”, Đuro poručuje:
– Ne žalim se, bilo je uspona i padova. Teško je u našem poslu biti prisutan, ne pasti nisko, a zadržati neku poziciju. Još sam unutra ista budala od pre 35 godina, ali nauči te život da ne ponavljaš iste greške, mogu reći da sam se na taj način promenio. Uvek te ljubav čini srećnim.

RENE BITORAJAC: Konstruktivna kritika bolja od 100 pohvala
BRANKO ĐURIĆ ĐURO: Plakao sam i smejao se dok sam pisao "Mojih pedeset"
Foto: Peter Uhan (iz arhive POP TV)

Branko Đurić Đuro rođen je u Sarajevu 28. maja 1962. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti. Posle kultne TV serije “Top-lista nadrealista” (1984–1991) i sarajevske “Audicije” (1985) igrao je u brojnim filmovima, kao što su: “Ovo malo duše” (1987); “Dom za vešanje” (1988); “Kuduz” (1989); “Kako je propao rokenrol” (1989); “No Man’s Land” (2001, Oskar za najbolji film na stranom jeziku); “Amatemi” (2005); “Triage” (2009); “C’era una volta la città dei matti” (2009); “In the Land of Blood and Honey” (2011). Napisao je nekoliko pozorišnih tekstova, scenarija za TV serije i filmove, režirao dva igrana filma, od kojih je njegov prvenac “Kajmak i marmelada” postao najgledaniji slovenački film. Frontmen je sarajevskog benda “Bombaj štampa”, sa kojim je snimio tri albuma. Kreator je i producent jedne od najuspešnijih TV serija na ovim prostorima – “Naša mala klinika”. Njegova monokomedija “Đurologija”, koju je dosad videlo preko 200.000 ljudi, najgledanija je predstava u regiji. U Zagrebu je 2018. sa glumcem Reneom Bitorajcem otvorio prvo privatno pozorište u regiji – “Luda kuća”. Poslednjih 25 godina živi u Ljubljani.

E. A. / Izvor: N1, Laguna

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde