BOJAN SUĐIĆ: Sretenjski orden pokazuje da je naša misija uspela

0
213
BOJAN SUĐIĆ: Sretenjski orden pokazuje da je naša misija uspela
Bojan Suđić, Foto: RTS

Srpski dirigent i profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, šef dirigent je Simfonijskog orkestra RTS i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS.

Bojan Suđić rođen je u Beogradu 1965. godine. Prvi celovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, još kao student beogradskog FMU. Na jugoslovenskom takmičenju muzičkih umetnika u Zagrebu 1989. godine osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikad pre nije dodeljena. Godine 1985. postao je asistent dirigenta Hora i Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije, a od 1992. i stalni dirigent istih ansambala. Pod njegovim vođstvom premijerno su izvedene na desetine horskih, simfonijskih i vokalno-simfonijskih dela savremenih autora, ali i prvi snimci značajnih dela srpske baštine.

Noć muzike: “Karmina Burana” pod zvezdama na prepunom stadionu Tašmajdan

Suđić je nedavno gostujući u Jutarnjem programu RTS-a govorio o Sretenjskom ordenu trećeg stepena, kojim su odlikovani Hor i Simfonijski orkestar RTS-a.
Hiljade emisija, nastupa, ovacija i gromoglasnih aplauza imao je proteklih osam decenija, koliko i postoji Simfonijski orkestar RTS-a. Koncerte je održao u najvećim dvoranama, ali i na otvorenom. Sve to je zapisano, ali i prepoznato kao trajni doprinos kulturi i Sretenjskim ordenom.

Bojan Suđić i Simfonijski orkestar RTS-a, Foto: Muzička produkcija RTS

– U ovom trenutku nas stalnih članova je oko sto. Ansambli su na sceni uglavnom u većem broju, jer određene partiture podrazumevaju i značajno veći ansambl. Svakako, Hor i Simfonijski orkestar su jedan deo, taj klasični deo Muzičke produkcije, koji često nastupa i zajedno. Nekako je bilo logično da za sve rezultate koje smo zajedno uradili, zajedno i primimo to veliko odlikovanje – rekao je Suđić.

Šesti Boljšoj festival završen, dodeljene “matrjoške” najboljima

Poznati dirigent ističe da mu je posebno drago to što je prepoznata misija ansambala koje predvodi.
– Orden pokazuje da je naša najvažnija misija – komunikacija sa publikom i promocija nekih kulturnih vrednosti – uspela i uspeva bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočavamo svakodnevno! – istakao je Suđić.

Prema njegovim rečima, Simfonijski orkestar, naravno i Hor, je paradigma za uspešan kolektiv. Jer, često kada preduzeće dobro posluje kažemo “štimuje kao orkestar”. Međutim da bi to sve zaista štimovalo i bilo vrhunsko potrebno je mnogo detalja da se “skocka”.

Svemirsko putovanje sa Beogradskom filharmonijom na Ušću
BOJAN SUĐIĆ: Sretenjski orden pokazuje da je naša misija uspela
Bojan Suđić, Foto: Muzička produkcija RTS

– Da bismo bili, ne samo na domaćim scenama interesantni, nego i da to sve ima i internacionalnu vrednost, jer muzika je internacionalna stvar, ne možemo da kažemo da smo dobri ukoliko nas prepoznaje samo Beograd ili Srbija. Mi se svakodnevno upoređujemo sa snimcima sa kanala YouTube. Jer ukoliko nismo u tom smislu kompetentni onda naša misija ne ostvaruje ono što bi trebalo – objasnio je cenjeni umetnik.

Povećan broj publike, kao i komunikacija sa sve većim brojem ljudi i na popularnijim koncertima, ali i onim veoma klasičnim, dokaz su da se stvari kreću nabolje.
– Nisu sva vremena u prošlosti bila naklonjena Muzičkoj produkciji i Simfonijskom orkestru i Horu. I dalje su problemi očiti, pre svega, u brojnom stanju, u zabrani zapošljavanja koja je devastirala naše ansamble. Mi se borimo i nadamo se da će i ovaj orden bitno pomoći i što se tiče brojnog stanja i primanja, da to bude značajno bolje u budućnosti – precizirao je Suđić.

Koncerti za bebe: Simfonija uspavanki oduševila najmlađu publiku

Negovanje srpske kulturne baštine jedan je od prioriteta i, u prethodnih 80 godina, jedan od osnovnih programskih temeljaca naših ansambala, ističe maestro Suđić. Prema njegovim rečima, ukoliko mi ne odsviramo Bramsa ili Betovena, imaće ko da ga odsvira u svetu. Ali, ukoliko mi ne negujemo ono što jesmo mi, što su naši kompozitori, naši stvaraoci, ali naravno, i naši umetnici, onda to neće imati ko da uradi.

BOJAN SUĐIĆ: Sretenjski orden pokazuje da je naša misija uspela
Foto: Muzička produkcija RTS

Hor i Orkestar RTS-a doživljava kao jedinstven organizam. Jer, najvažniji je segment njihovog delovanja upravo to jedinstvo koje im omogućava da izvode kapitalnu vokalno-instrumentalnu muziku, kako domaću, tako i stranu, i to kontinuirano.
– Oba ansambla su vrhunska i mogu sa ponosom da prezentuju najsloženije partiture. To je ono što u suštini mi jedini radimo ne samo ovde, nego i šire, u regionu.

“Wonder Strings”: Pop i rok hitovi u klasičnoj dimenziji

Pored toga, i Hor i Simfonijski orkestar neprestano snimaju. I to je njihova važna misija. Zbog novih tehničkih uslova i novih tehničkih standarda planira se novi ciklus snimanja. Počeli su da snimaju popularne orkestarske minijature za strane producente, što će se uskoro pojaviti na svetskom tržištu.

Jedno od osnovnih obeležja kvaliteta ansambala RTS-a su naravno i turneje. Maestro Suđić s ponosom ističe da su Hor i Simfonijski orkerstar dobili jedinstvenu priliku da u aprilu nastupe na Prolećnom festivalu u Šangaju, u Kini. To je prestižan međunarodni Festival na kome su nastupali najznačajniji svetski orkestri i najznačajniji svetski umetnici. Održaće dva koncerta. Jedan sa klasičnim programom, gde će izvoditi dela Dvoržaka, Mendelsona i Hristića, a drugi će biti premijerno izvođenje kineskog programa.

STEFAN MILENKOVIĆ: Slušao sam “Bijelo dugme” i pratio “Nadrealiste”
BOJAN SUĐIĆ: Sretenjski orden pokazuje da je naša misija uspela
Foto: Muzička produkcija RTS

Dirigent je istakao da je kod nas dugo negovan raskol između publike. Mada, kako veruje, postoji samo jedna muzika, a to je kvalitetna muzika. Umetnička muzika i klasična muzika veoma širi svoje značenje. Pod umetničkom se kod nas, ali i u svetu, podrazumevaju veoma različiti žanrovi. Važno je samo da li je to kvalitetno ili nije i da li na pravi način komunicira sa publikom.

– Upravo to je pokazatelj kako smo našli način da se kotiramo na svetskom tržištu. Ovo nije posledica naših prijateljskih odnosa ili neke protekcije, već je zaista borba na svetskom tržištu sa ansamblima u koje se ulaže ogroman novac i decenijski kontinuirani rad! – zaključuje Suđić.

Najstariji elektronski medij na Balkanu: 94. rođendan Radio Beograda

– Naravno da se u nekim rubnim situacijama trudimo da tu granicu jasno održimo. Mislim da je tu granicu važno definisati, jer prelazak u kič i šund je veoma lak, čak i u našoj profesiji! – napominje Bojan Suđić.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde