ALEKSANDAR RADOJIČIĆ: Ja bih opet da snimam akcioni film kao što je “Balkanska međa”!

0
181

Film “Balkanska međa” je rađen u rusko-srpskoj produkciji u režiji Andreja Volgina. Od 21. marta naći će se na repertoaru bioskopa u Srbiji.

ALEKSANDAR RADOJIČIĆ: Ja bih opet da snimam akcioni film kao što je "Balkanska međa"!

Ova akciona drama je inspirisana stvarnim događajem, koji se odigrao 12. juna 1999, kada su ruske specijane jedinice zauzele aerodrom Slatina u Prištini. Reditelj, producenti i glumci napominju da je “Balkanska međa”, pre svega, umetnički, a ne dokumentarni film. I kako kažu, ovo ostvarenje je neka vrsta hronike koja potvrđuje sled realnih događaja ali ispričana sa umetničkim doživljajem. Jednu od glavnih uloga tumači i Aleksandar Radojičić. Njega je pohvalio i ruski kolega, glumac Nodar Džanelidze, sa kojim je imao mnogo scena. On je rekao da je Radojičić izvanredan srpski glumac pred kojim je velika budućnost, zanimljiva pojava, izuzetno energičan, otvoren i spreman da pomogne partneru.

“Balkanska međa” rasplakala moskovsku publiku
ALEKSANDAR RADOJIČIĆ: Ja bih opet da snimam akcioni film kao što je "Balkanska međa"!
Aleksandar Radojičić tumači lik Fadilja, Foto: Promo

– Ulogu sam prihvatio jer je ovo bio veliki izazov za mene da radim na toj tematici, a privukla me je i saradnja sa ruskom produkcijom, snimanje u novim uslovima… Takođe, sa srpske strane je bila odlična ekipa, koju sam poznavao – kaže Radojičić.

Aleksandar tumači Albanca Fadilja, koji je član vojne policije na Kosovu 1999. godine.
– Lik koji tumačim je rođen i odrastao u Srbiji, njegov najbolji prijatelj je Srbin, Vuk, koga igra Miloš Biković. On, reklo bi se, dolazi do toga da bira stranu, ali ne albansku ili srpsku, nego biti na strani pravde ili terorista. Fadilj je i glas razuma, koji utiče na Vuka, koji zbog spleta okolnosti je u nekim momentima i ostrašćen. U svakom slučaju, lik je veoma kompleksan.

Beogradska premijera filma “Balkanska međa” 19. mart u Sava centru
ALEKSANDAR RADOJIČIĆ: Ja bih opet da snimam akcioni film kao što je "Balkanska međa"!
Ekipa srpskih glumaca na moskovskoj premijeri “Balkanske međe”, Foto: Promo

*Šta je ova uloga značila za Vas?
– Ovo je tematika koja se tiče svih nas. Ja sam bio peti razred te 1999. godine. Tokom NATO bombordovanja na Srbiju proveo sam dosta vremena u skloništima zajedno sa porodicom i prijateljima, slušao sam sirene, bombe koje su padale… sećam se svega toga! Film jeste inspirisan stvarnim događajem, ali je akciona ratna drama, gde ima mnogo toga izmišljenog. Govori o međuljudskim odnosima, o odnosima za vreme rata, prijateljima različitih veroispovesti, nacionalnosti… a to se sve desilo… Ovo je priča iz nekog drugog ugla, koji dosad nije prikazan i smatram da je bilo neophodno snimiti ga. Uostalom, eto, čekalo se 20 godina na to. Drago mi je što sam bio deo toga!

“Žigosani u reketu 2”: Nove epizode na NOVA S od 28. marta

*Ispričajte neku anegdotu sa seta.
– Bilo je mnogo toga… pregršt akcije, eksplozija, pucanja, akrobatskih scena… U jednom trenutku snimali smo scenu gde smo pucali sa krova aerodroma na ekipu koja izlazi iz zapaljenog kombija. Kaskaderi su čekali na znak kada se upali vatra da bi izašli iz kombija. Zbog ugla kamere, pucao sam na desetak metara od kombija, ali trebalo je biti precizan. Jer, ako pogrešim ljudi su mogli da se onesveste od ogromne količine dima. Dva-tri puta sam pogrešio, jer je zaista bilo nemoguće da sve odradimo po planu, sinhronizovano. To je bilo poprilično napeto. Ali, u tim trenucima nalet adrenalina je neverovatan, kao da se nalaziš u pravom ratu. Zaista je bilo mnogo takvih scena, opasnih situacija. Drago mi je što sam video kako se snimaju takve scene. Ja bih opet da snimam akcioni film kakav je “Balkanska međa”!

Aleksandar Radojičić pozajmljuje glas biku Ferdinandu

*Zašto publika treba da vidi ovaj film?
– Zato što je reč o spektaklu! Nadam se da će publika uživati u dobrom filmu. Treba ga gledati na velikom platnu!

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde