PETAR PAŠIĆ: Ljubav će spasiti svet, bez nje ničeg neće biti

0
301

Film Petra Pašića “O bubicama i herojima” premijerno je prikazan u Domu omladine, na FEST-u 2018. Sedam godina posle završetka snimanja najzad se našao pred publikom. Ovo ostvarenje moći će da pogleda i publika na ovogodišnjem Sofestu, filmskom festivalu u Sopotu.

fest o bubicama i herojima petar pašić
Reditelj Petar Pašić, Foto: Dušan Milenković / FEST

Reditelj Petar Pašić je i koscenarista filma. Uloge tumače Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Zoran Cvijanović, Branka Petrić, Uroš Đurić, Nada Macanković, kao i poznata manekenka Nataša Vojnović.

46. FEST: Konačno premijera filma „O bubicama i herojima“ Petar Pašića

fest o bubicama i herojima petar pašić“O bubicama i herojima” na originalan način spaja bajku i dramu, pre svega ljubavnu, a donekle i socijalnu. Idilične scene smenjuju se sa crnim humorom i groteskom, igrani delovi sa animacijom. Na pitanje kako je kombinovao i uklopio tu složenu strukturu, Pašić kaže:
– Pošto ja uglavnom sve vidim i doživljavam kroz slike, ne toliko kroz reči, morao sam da nađem način kako da sve što želim da kažem na najbolji način dočaram. Zato možda ova naočigled složena struktura deluje kao nešto komplikovano, ali meni je to bilo mnogo jednostavnije. Vodio sam se time da sve što osećam prikažem tako da gledalac kad gleda to što gleda može bar približno da oseti šta ja osećam. Činjenica je da nisam bio siguran kako će to sve izgledati kad se spoji. Ali, pošto je emocija jedinstvena, mislim da sam brinuo bez razloga. Kad je nešto istinito to funkcioniše u svakom obliku.

„O bubicama i herojima“ Petra Pašića od 12. aprila u bioskopima

* Zašto je prošlo tako mnogo vremena od snimanja do premijere?
– Razloga je više. Prvi i osnovni koji je najviše uticao je, naravno, finansijski. Zbog skromnog budžeta koji smo dobili, a zahtevnosti projekta, većinu smo morali sami da finansiramo što novčano, što radom. A to je dovelo do prolongiranja svega. Onda je u jednom momentu došlo i do kreativne krize. Jer, animirani deo je bio mnogo ambicioznije zamišljen, u smislu dužine trajanja, pa je opet sve stalo. Onda sam i ja u jednom trenutku već taj film “preživeo” u svojoj glavi, pa je opet stalo… Pa onda opet novi problemi… Bitno je da smo se posle toliko vremena vratili filmu i odlučili da ne sme ostati zaboravljen. Jer, on u svojoj osnovi i priči baš to i nosi – priču o bezvremenskim i zaboravljenim ljudima, i ljubavi koju svi polako zaboravljaju da postoji. Zato je možda baš sad pravi momenat i da se pojavi.

Severina sa mlađanom zvezdicom Ljubom Stankovićem snimila „Tutorial“
fest o bubicama i herojima petar pašić
Ekipa filma posle premijere na FEST-u, Foto: FEST

* Uz Dimitrija Vojnova i Nikolu Pejakovića potpisujete i scenario. Koje su prednosti, a koje teškoće pisanja u šest ruku?
– Mislim da je uvek bolje više ruku, ali pod uslovom da smo na istoj talasnoj dužini po pitanju toga šta je ideja i šta hoćemo da kažemo. Naravno, uvek će biti situacija da se neko sa nečim ne slaže i ne misli tako, ali zato i postojim ja na kraju koji treba sve da presečem i uzmem ono što mislim da je najbolje za film i priču. Dimitrije i Nikola su potpuno različiti tipovi pisaca u svakom pogledu. Ali to mi je baš trebalo zato što je, kao što smo rekli na početku, ovo film koji spaja nespojivo.

Bardovi srpske poezije: Otvoreni legati Miloja Popovića Kavaje i Petra Pajića
Zoran Cvijanović i Nataša Vojnović, Foto Printskrin YouTube Mairosu
Zoran Cvijanović i Nataša Vojnović, Foto: Printskrin YouTube / Mairosu

* Replika iz filma: “Možeš se izgubiti ako nemaš koga da voliš, za koga da se boriš” zvuči divno. Međutim, da li je suviše naivna, u ovo vreme koje je naklonjenije potrazi za profitom i za zabavom nego za ljubavlju?
– Da. I to jeste po mom mišljenju najveća tragedija današnjeg vremena. Nisu to ratovi, bolesti, finansijske krize, ekološke promene… Toga je bilo i ranije u istoriji, pa je čovečanstvo napredovalo nekako. Ali ono što polako nestaje je ljubav. Mladi se više ne drže za ruke, ne ljube se na ulici… Sve je digitalno i virtualno. I zato superheroj koji je u stvari metafora nekog običnog čoveka iz prošlih vremena, koji je živeo za ljubav i pokušava da se seti kako to izgleda, trudi se da to prenese dečaku Iliji. To je ono što će na kraju spasiti svet. Bez ljubavi ničega neće biti.

fest o bubicama i herojima petar pašić
Petar Pašić je reditelj i koscenarista filma “O bubicama i herojima”, Foto: Dušan Milenković / FEST

* Vaš film je vizuelno izuzetno bogat. Scenograf i rekviziteri su sigurno imali pune ruke posla, a i mnogo zadovoljstva. Neki enterijeri podsećaju, u pozitivnom smislu, na “Delikatesnu radnju”. Koji su vam bili uzori pri kreiranju tog aspekta filma?

Svečanim defileom i vatrometom u Sopotu otvoren 47. Sofest

– Scenografija kao deo celokupne atmosfere je meni uz fotografiju i kostim vrlo bitna. Nenadu Paranosiću (scenografu) sam na samom početku preneo šta želim da postignem ovim filmom i koja je to vrsta atmosfere. Bezvremenski prostor, osećaj napuštenosti i usamljenosti. I mislim da je on to sjajno odradio. Svaki objekat je baš takav kakvog sam ga imao u glavi. Mnogi filmovi su na mene izvršili uticaj, nikad nije direktno, ali podsvesno slike i atmosfera ostaju u glavi, i nekako se sigurno prenesu. “Delikatesna radnja” isto verovatno jeste, jer je jedan od mojih omiljenih filmova. Kad sam već završio snimanje i montažu, onda sam baš posle gledanja obratio pažnju da vidim od kojih se filmova oseća uticaj. I to su “Red Desert” Mikelanđela Antonionija, “The Spirit of Beehive” Viktora Erikea, “Mullholand Dr” Dejvida Linča, “Requiem for a Dream” Darena Aronofskog, “The Devil’s Backbone” Giljerma del Tora. To sam ja nekako prepoznao, ali sigurno ima još što nisam.

LJILJANA STJEPANOVIĆ: Veoma aktivna penzionerka
Ekipa filma na konfrenciji za novinare na ovogodišnjem FEST-u, Foto Dušan Milenković FEST
Ekipa filma na konfrenciji za novinare na ovogodišnjem FEST-u, Foto: Dušan Milenković / FEST

* Kako ste sarađivali sa glumačkom ekipom u kojoj među poznatim imenima neposrednošću i šarmom pleni dečak Ilija?
– Dok smo pisali scenario ja sam već u svojoj glavi vizualizovao likove. I to što vidite je upravo to. Svi su savršeni u likovima koje nose i sad kad bih mogao nešto da promenim – ništa ne bih promenio! Ilija je, inače, moj sin i u to vreme je imao sedam godina i hteo je još da glumi. Trebalo mi je dete koje dobro poznajem i od koga znam šta mogu da dobijem. Pogotovu što ovo nije dečji film. Ilija je oduvek bio zreliji za svoje godine, pa sam znao da će moći to da odradi na najbolji način, što je on i uradio.

UROŠ ĐURIĆ: Nisam ni anđeo ni đavo, trudim se da budem dobar čovek

o bubicama i herojima petar pašić* Da li ste razmišljali o tome kojoj se publici obraćaju vaše bubice i heroji?
– Ovaj film će voleti svako ko oseti emociju koju smo hteli da prenesemo i kome treba ovaj film. Meni lično je on kao neka pesma koja u meni izazove neko melanhonično osećanje, ali na neki čudan način daje neku nadu. Tako da sam siguran da će on naći svoju publiku.

E. A. / Izvor: Sofest

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde