MARKO LOUIS: Volim da muziciram sa ljudima sa kojima sam privatno blizak

0
1087

Posle festivalske sezone muzičar planira nastavak regionalne turneje. Završio je novo diskografsko izdanje, radi non-stop na novim idejama, i raduje se da ih deli sa ljudima.

MARKO LOUIS: Volim da muziciram sa ljudima sa kojima sam privatno blizak
Foto: Promo

Marko Stojanović odnosno Marko Louis je vrsni muzičar, pevač, tekstopisac i producent, a nekad je igrao za nemačku košarkašku reprezentaciju. Ima tri albuma “Shine on me”, “Beskraj” i “Uživo Dob 2017”. Na jesen će objaviti novi – “Euridika”. Sarađivao je sa brojnim kolegama, i kako kaže, voli da muzicira sa ljudima sa kojima je privatno blizak.

Kad Maja i Marko Louis naprave spot mami za rođendan

* Kako se desio preokret zbog kog si od profesionalnog bavljenja košarkom otplovio u muzičke vode?
– Pre nego što sam se odlučio za košarku bavio sam se muzikom i svirao sam bubnjeve i perkusije. Kada sam krenuo da se bavim ozbiljnije košarkom, rešio sam da neću to večno raditi nego sam želeo da upišem fakultet. Kada sam sa 22 godine upisao Fakultet dramskih umetnosti, i to katedru za snimanje i dizajn zvuka u Beogradu, da bih finansirao svoje školovanje počeo sam da sviram po lokalima. I, kada je pevač odustao, morao je neko da nastavi sa pevanjem. Tako da sam sasvim slučajno krenuo da pevam.

MARKO LOUIS: Volim da muziciram sa ljudima sa kojima sam privatno blizak
Foto: Promo

* Baviš li se još sportom, makar rekreativno i da li ti nedostaje energija sa parketa?
– Ne bih mogao da živim bez sporta, a pogotovo bez košarke. Uglavnom jednom nedeljno se vraćam na teren sa ekipom i igramo 5 na 5. Pored toga obožavam stoni tenis, plivanje i trčanje.

MARKO LOUIS: Ime mog oca i njegova muzika večno će živeti

* Da li je upravo taj timski duh, koji si razvio zahvaljujući sportu, stvorio želju za saradnjom sa drugim umetnicima i samom uživanju u tome?
– Veoma sam zahvalan košarci i tom periodu. Ne znam da li je uticalo na saradnje, ali sam siguran da sam naučio tri veoma bitne stvari – fair play, timski rad i disciplina.

MARKO LOUIS: Volim da muziciram sa ljudima sa kojima sam privatno blizak
Foto: Promo

* Kako ti je bilo sarađivati sa Vlatkom Stefanovskim i Vasilom Hadžimanovim? Da li su ti oni još od malih nogu bili muzički uzori?
– Moji uzori su bili Michael Jordan i Michael Jackson, Dave Weckle… Kada sam bio mali obožavao sam Vlatkovu pesmu “Gipsy Song” i slušao sam je danju i noću. To je jedina tema koju sam ikada naučio na gitari! Vasil ima veoma pozitivnu energiju i drago mi je da se i privatno družimo.

VLATKO STEFANOVSKI: Današnja muzika je kao brza hrana

* Kako je bilo uplivati u saradnju sa Božom Vrećom, čija muzika odudara od tvog zvuka?
– Božo i ja smo se upoznali pre nekoliko godina i odmah je kliknulo. Naša različitost i njega i mene inspiriše i mnogo volimo da se družimo u studiju, na bini i privatno. Snimili smo naš treći duet koji se nalazi na Božinom novom albumu “Melek”, pesma se zove “Sanjao sam”.

Vasil Hadžimanov na listi najboljih svetskih džezera
MARKO LOUIS: Volim da muziciram sa ljudima sa kojima sam privatno blizak
Marko na Exitu 2018, Foto: Sonja Spasić

* Da li je još nešto, pored mnogobrojnih umetnika sa kojima si sarađivao, uticalo na zvuk koji sada neguješ?
– Dopuštam da na mene svako i svašta utiče. Naravno da imam neki prirodni filter, ali mislim da je veoma bitno ne samo da se čuje drugo mišljenje, nego da se dopusti da se neko i malo umeša u “kuvanje”. Godinama sarađujem sa mojim velikim prijateljem Petrom Zorkićem, koji je izdao svoj prvi singl nedavno. Na novom albumu sam sarađivao sa telentovanom Majom Radivojević koja je pisala nekoliko tekstova za nove pesme, kao što je “Euridika”. Takođe, čovek koji je uticao na zvuk novog albuma, a koji je planiran da bude objavljen najesen, je Aleksandar Dragutinović. Volim da muziciram sa ljudima sa kojima sam privatno blizak.

Princ sevdaha Božo Vrećo 15. decembra u Sava centru
MARKO LOUIS: Volim da muziciram sa ljudima sa kojima sam privatno blizak
Foto: Demofest

* Postoji li neka suštinska razlika između domaćih i umetnika iz inostranstva sa kojima si sarađivao ili svi doživljavaju muziku i umetnost na isti način?
– Svako doživljava muziku na svoj način, kao i boje, hranu… Baš zato je lepo raditi sa ljudima. Sad da li je to Srbija, Indija ili Britanija, to nije toliko važno… bitni su ljudi, doživljaji i uticaji.

ARLEMM 2018: U Arilje stižu Vasil, Bisera, Divna, „YU grupa“ „Neverne bebe“…

* Muzika je obeležila celi tvoj život, ali kako si se razvijao kroz svoju muziku? Ko je oblikovao koga, ti svoj zvuk ili on tebe?
– Pa muzika je mene oblikovala kao što sam i ja oblikovao svoj zvuk kroz životne faze kroz koje sam prošao. U mom bivšem bendu “MaraQYa” pokušavali smo da zvučimo kao naši idoli iz soul muzike. Kada sam krenuo sa svojom solo muzikom tražio sam i našao sam, korak po korak, svoj zvuk i mislim da se veoma lepo osećam u njemu.

* Pamtiš li svoj prvi nastup? Možeš li povući neke paralele između prvog i recimo posljednjeg?
– Apsolutno. Ne sećam se tačno koji je bio prvi nastup, ali ih se sećam više. Kada sam počeo da pevam imao sam problem sa intonacijom i nisam mogao da pogodim pravi ton. Vremenom sam vežao i postao mnogo sigurniji. Glavna razlika je ta da su se strah i trema, koji su bili u počecima, pretvorili u ljubav i adrenalin.

Marko Louis objavio singl „Euridika“

* Pratiš li mlađe muzičke nade? Postoji li neko koga bi izdvojio ili koga privatno slušaš?
– Sviđaju mi se pesme i novi fazon benda “Irie FM”, “Helem Nejse” su genijani i odličan mi je Vojko V. Pratim scenu i drago mi je da se dešava nešto na našim prostorima.

* Misliš li da je dovoljno prepoznati značaj festivala, poput Demofesta, koji daje mogućnost neafirmisanim muzičarima da se iskažu?
– Pa koliko je meni znano, to je najveći festival u BiH, a i jedan od najvećih u regionu. Mnogo mi je drago da postoji Demofest i nadam se da neće nikad stati sa radom i vizijom.

Mountain Music Fest: „Začinjen dan“ na Divčibarima avanturom i muzikom

* Koje si ciljeve iscrtao sebi do kraja godine?
– Posle festivalske sezone planiram nastavak regionalne turneje. Slede koncerti u Nišu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu i Beogradu. Na jesen “izbacujem” novi album “Euridika”. Radim non-stop na novim idejama, i radujem se da ih delim sa ljudima.

E. A. / Izvor: Demofest

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde