LJILJANA STJEPANOVIĆ: Veoma aktivna penzionerka

0
343

Nedavno je glumica bila u žiriju pozorišnog festivala u Aleksandrovcu, učestvovala je u revijalnom delu Ravno Selo Film Festivala, a tokom leta očekuju je nove novi poslovni angažmani.

Ljiljana Stjepanović
Foto: D. Dušanić

Tokom uspešne i bogate karijere glumica Ljiljana Stjepanović igrala je u brojnim pozorišnim predstavama, serijama, na filmu. Dočarala je gledaocima likove kraljica, seljanki, provodadžijka, žena lakog morala… U penziji je, ali i dalje veoma aktivna. Ne pomišlja da napusti scenu i razdvoji se od publike. Kako priznaje, obožava posao kojim se bavi, i dok god bude imala snage i uloge joj se budu nudile – glumiće!

Počelo snimanje treće sezone serije „Ubice mog oca“

Upravo se družila sa ekipom serije “Ubice mog oca”. U trećoj sezoni ima epizodnu ulogu, i veoma je zadovoljna što je deo ovog projekta. Na “daskama koje život znače” očekuju je predstave na letnjim festivalima.

Ljiljana Stjepanović
Ljiljana Stjepanović na koncertu filmske muzike na Ravno Selo Film Festivalu, Foto: RSFF

* Nedavno ste, zajedno sa Mirom Banjac i Goranom Sultanovićem, bili u žiriju festivala “Bucini dani” u Aleksandrovcu. Kako je bilo ocenjivati kolege?
– Bilo je prelepo na festivalu, sjajna selekcija, rekla bih najjača do sada. Ovo je peta godina za redom da se u Aleksandrovcu održava ovaj pozorišni festival koji nosi ime Milisava Buce Mirkovića, esejiste i pozorišnog kritičara. Pre svega, bilo je uživanje biti deo jedne takve manifestacije, u rajskom prostoru Župe. Za mene je to bio odmor za dušu! I, kao što rekoh, prilika da pogledam odlične predstave. Naravno, uvek je nezahvalno biti u žiriju, pogotovo što je ovo glumački festival. Evo, sa mladim i talentovanim Milošem Bikovićem bila sam gost festivala u Ravnom Selu. A upravo sam ja bila predsednik žirija na Filmskim susretima u Nišu kada je on dobio prvu nagradu. Ponosna sam na njega i uspehe koje postiže, i očigledno da nismo pogrešili tada i nagrada je otišla u prave ruke.

5. Bucini dani: Gran pri festivala Saši Torlakoviću
klasići Lazar Ristovski, Snežana Savić, Ljiljana Stjepanović i Radoš bajić Foto RSFF
Kolege sa iste klase na FDU, Lazar Ristovski, Snežana Savić, Ljiljana Stjepanović i Radoš Bajić, Foto: RSFF

– Nije lako biti u žiriju, uvek se neko naljuti. Ove godine pogotovo je bilo teško, jer je bilo malo nagrada a mnogo odličnih predstava i božanstvenih glumačkih ostvarenja. Pre svega u “Ožalošćenoj porodici”, koja je nagrađena za produkciju. A, i Saša Torlaković je dobio Gran Pri, sasvim zasluženo, briljirao je kao Agaton u ovoj predstavi. I, ostale kolege su bile sjajne, Rada Živković, Nela Mihajlović, Nebojša Dugalić… ma, svi su odlični, a i Vanja Ejdus je takođe nagrađena… I Joakim Tasić je nagrađen kao najbolji mladi glumac u “Korešpodenciji”, takođe sjajan mladi glumac.

istočni anđeo belef
Predstava “Istočni anđeo” biće izvedena u Bašti SKC-a na ovogodišnjem BELEF-u, Foto: Promo

* Koja je vaša najdraža nagrada koju ste dobili?
– Meni su sve drage i posebne, svaka za sebe. Imam ih oko 25, ali ne mogu nijednu da izdvojim. Zaista, svaku pamtim po nečemu specijalnom i za mene važnom. Nagrade su mi i aplauz od kolega. Priznanje da vas je neko primetio, nagradio vaš trud, talenat. Poslednja koju sam dobila je Vukova nagrada, na koju sam veoma ponosna. Ja se ovim poslom bavim zaista ceo život, i to mi sve mnogo znači.

27. BELEF: Uvertira uz hor „Kolibri“, na zatvaranju Roman Simović i Gudači Svetog Đorđa
dva-mirisa-ruze
Iz predstave “Dva mirisa ruže”, Foto: Pozorište na Terazijama

* U penziji ste, ali ste veoma aktivna penzionerka.
– Čini mi se da nikada ovoliko mnogo nisam radila kao sada. Svašta radim, celo leto mi popunjeno raznim angažmanima. Na ovogodišnjem BELEF-u, sa Ljiljanom Lašić i Stevanom Piale izvešću 28. juna u Bašti SKC-a predstavu “Istočni anđeo”, po Ljiljinom tekstu a u režiji Dragoslava Ilića. Zatim, sa kolegama u Vili Stanković u Čortanovcima 4. jula izvodimo fenomenalni Koljadin “Šuplji kamen” u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Na Petom pozorišnom festivalu Teatar u Tvrđavi, u Smederevu mene i Elizabetu Đorevsku čeka izvođenje “Dva mirisa ruže” 7. jula…

Pozorište na Terazijama: Poslednje izvođenje predstave „Dva mirisa ruže“
suplji-kamen
Glumci Katarina Marković, Branka Petrić, Milan Lane Gotović, Rada Đuričin i Ljiljana Stjepanović igraju u predstavi “Šuplji kamen”, Foto: Promo

* Ta predstava nedavno je imala poslednje izvođenje u Pozorištu na Terazijama, nije više na redovnom repertoaru…
– Jeste, tačno je da je skinuta sa repertoara Pozorišta na Terazijama, ali smo je dobile “na poklon”, odnosno imamo dozvolu da možemo da je izvodimo i dalje, privatno, a da ne plaćamo tantijeme. To je velika stvar za nas dve, i celu ekipu koja je izvodi. Predstavu smo 16 godina izvodilI u Pozorištu na Terazijama, uvek je dobro prolazila kod publike. Evo, sad nastavljamo njen život na nekim drugim “daskama koje život znače”. Iskreno, mislim da je skinuta sa repertoara zbog mojih godina. Jer, govorim tekst u predstavi: “Imam dete od 3, 5 i 9 godina…” a što jedna baka od 66 godina baš nije najrealnije da ima. Često se šalim i kažem da sam počela da rađam u 60-toj… pa, ima i takvih slučajeva…(smeh).

NATAŠA NINKOVIĆ: Znam da budem vrlo neprijatna
Na nedavno održanom Ravno Selo Film Festivalu, Foto: RSFF

* Predstava “Šuplji kamen” Nikolaja Koljade je pobrala brojne pohvale publike, premijera je bila 15. maja u UK “Vuk Stefanović Karadžić”. Kako je rečeno, to je drama neprolazne čežnje za čudesnim koje se krije u ljubavi, u potrebi da volimo i budemo voljeni.
– Igra sjajna ekipa! Sa mnom su na sceni Branka Petrić, Rada Đuričin, Milan Lane Gutović i Katarina Marković. Zezamo se i pričamo da igra uglavnom gerijatrija! Hteli smo da napišemo na plakatu – zabranjeno gledanje za publiku ispod 65! Šalu na stranu, divan je komad u kome uživaju i mladi i stari. Eto, ima posla, hvala Bogu, tako da mi penzionerski dani teku baš mirno i povučeno (smeh).

RSFF 2018: „Zlatni klip“ publike za „Led“, a stručnog žirija za „Ederlezi Rising“
radašin i radojka u seriji selo gori a baba se češlja, radoš bajić i ljiljana stjepanović
Radoš Bajić i Ljiljana Stjepanović kao Radašin i Radojka u seriji “Selo gori a baba se češlja”, Foto: Promo

* A šta je sa bakinom naslednicom, najstarijom unukom Ksenijom, da li se upisala na FDU?
– Nije još, sada je završila III razred srednje, pa se nadam da će sledeće godine, kad maturira, ići na prijemni na FDU.

* Hoće li je baka pripremati za prijemni?
– Ko, ja?! Ma ne dolazi u obzir, nema šanse! Ja sam, pre svega, pristrasna! To je moje najstarije unuče, ne bih bila dobra da je pripremam, nisam objektivna u ocenjivanju njenog rada. Nisam ni stroga, a tu treba malo biti, ukoliko se želi uspeh.

Dragana Dušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde