LAIBACH: Mi smo inženjeri ljudskih duša

0
258

Kultna avangardna slovenačka grupa “Laibach” od svojih početaka 1980. godine okružena je kontroverzama. Izazivali su tada snažne reakcije političkih vlasti bivše Jugoslavije, a posebno u Sloveniji.

Laibach fb inženjeri ljudske duše
Foto: Valnoir / Facebook Laibach

“Laibach” je, ipak, skoro 40 godina ostao dosledan sebi. I, uprkos trendovima, nije se menjao. Naprotiv, upravo zahvaljujući orginalnosti, stekao je svetsku slavu.
Nedavno su nastupili u Sarajevu, u okviru aktuelne turneje “Also Sprach Zarathustra” (Tako je govorio Zaratustra), na kojoj promoviršu istoimeni album.
* Oduvek ste se protivili etiketiranju, dok ste se i sami nazivali graditeljima ljudskih duša. Da li je tako i danas?
– Mi smo još inženjeri ljudskih duša! Taj nam je naziv mnogo primereniji nego da se definišemo arhaičnim nazivom “umetnici”. A kako nas ljudi etiketiraju, to nam uopšte ne smeta. Dovoljno smo široki da sve to prihvatamo – rekao je za “Dnevni avaz” frontmen grupe Ivan Jani Novak.

„Laibach“ objavio novi album „Also Sprach Zarathustra“
Laibach fb inženjeri ljudske duše
Foto: Facebook / Laibach

* Građanima Sarajeva ste 1995, u najtežem periodu, pružili tračak nade. Na tom nastupu delili ste i pasoše “NSK State Sarajevo”, koji su ljudima mnogo značili.
– Da, i za nas je to bilo jedno veoma emotivno razdoblje i drago nam je da smo tada uspeli da dođemo u Sarajevo i održimo dva značajna koncerta u Narodnom pozorištu. Te da smo građanima, koji još nisu imali bosanske pasoše, a jugoslavenski više nisu vredili, podelili više stotina pasoša naše virtuelne države NSK. Neki su, navodno, sa tim dokumetima tada zaista uspeli i otputovati iz opkoljenog Sarajeva.

* Organizatori koncerta i Historijski muzej BiH rade na tome da “Laibach” i kolektiv “IRWIN” dobiju mesto u stalnoj postavci izložbe “Opkoljeno Sarajevo”.
– Mnogo nam to znači, ako je to zaista istina, pa i ako nije. Za nas je Sarajevo svakako poseban grad.

Dodelom nagrada zatvoren filmski festival Slobodna Zona
Laibach fb inženjeri ljudske duše
Foto: Joerund Pedersen

* Zovu vas kontroverznom grupom. Je li Vam to bio cilj?
– Ne, imamo mi još drugih ciljeva, ali nemamo ništa protiv ako nas smatraju kontroverznim. Život je pun kontroverzija, takvi smo i mi.

* Da li je teško biti drugačiji i ostati dosledan već skoro 40 godina?
– Nije da se baš trudimo, takvi uglavnom jesmo i ne znamo biti drugačiji.

* Upozoravali ste devedesetih na rat i moguće katastrofe. Šta mislite kako to da vas niko nije čuo i delovao?
– Tako je to kad se popularna kultura ne shvata ozbiljno, iako je baš ona možda najbolji indikator stanja u društvu.

ZORAN PREDIN: Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna
Laibach fb inženjeri ljudske duše
Foto: Facebook / Laibach

* Imate li već nekih planova za naredni album?
– Imamo mnogo planova, ali ne stignemo sve realizovati. Trenutno pripremamo izdanje trojnog albuma “Laibach Revisited”. On će se sastojati od remasteriziranog prvog albuma iz 1985, od prerade istog albuma i dodatnog albuma sa još neobjavljenim materijalom, te od knjige i različitih dodataka. Taj album izlazi na CD-u i u vinilnom formatu. Završavamo i album “Sound of Music”, koji će ove godine biti objavljen zajedno s dokumentarnim filmom “Dan oslobođenja” na blu-rayu. U međuvremenu, radimo na dvostrukom albumu sa simfonijskim orkestrom. Taj će, nadamo se, biti pripremljen za objavu iduće godine. Pored toga, radimo i na muzici za nastavak filma “Iron Sky” i na još nekim drugim projektima. A pravi novi “Laibachov” album počinjemo da snimamo iduće godine.

„Prljavo kazalište“ slavi 40 godina postojanja
Laibach fb inženjeri ljudske duše
Foto: Facebook / Laibach

* Isplati li se danas baviti muzikom?
– Zavisi od toga kakve neko ima interese. Ako ga zanima brza zarada, onda je bolje da se bavi nekim drugim lopovlukom. Bavljenje muzikom ne postavlja u prvi plan zaradu, iako se i od muzike, naravno, može sasvim dobro živeti ako tako odlučiš.

* Možete li izdvojiti nekog muzičara ili grupu iz regiona koju rado slušate?
– Možda mi nismo najbolji da nas pitate o muzičkoj sceni, jer ne želimo da sudimo o tome šta je dobro, a šta nije. Ali svugde ima interesantne i kvalitetne muzike, samo je treba postaviti u pravi kontekst. Ako bismo baš trebali izdvojiti nekoga veoma posebnog i kvalitetnog, onda to mora biti najhrabriji i najžešći od svih. A, to je Damir Avdić.

MARKO ŠELIĆ MARČELO: Lepi ishodi se zaslužuju
Laibach fb inženjeri ljudske duše
Foto: Facebook / Laibach

* Kako ocenjujete trend izdavanja jedne po jedne pesme, a tek onda albuma?
– Ako su to hitovi, onda takvo izdavanje svakako ima smisla. Tako su i nekad, za vreme “Beatlesa”, objavljivali prvo pesmu za pesmom pa tek onda album.

* Nastupili ste 2015. u Severnoj Koreji, zbog čega ste dospeli u centar interesa javnosti. Prošle godine na Sarajevo Film Festivalu prikazan je film o tom nastupu “Dan oslobođenja”.
– Svesni smo da je to bio veliki poduhvat, koji će ući u istoriju. I drago nam je što smo svirali u Severnoj Koreji i barem nešto malo upoznali situaciju u toj zemlji i njene ljude. Svirali smo godinu posle i u Južnoj Koreji, gde smo publici na Filmskom festivalu predstavili film o našem nastupu u Pjongjangu, pa je i to bio veoma značajan događaj. Mi smo u obe zemlje otišli i s namerom da podupremo njihovu želju za ujedinjenjem.

E. A. / Izvor: Dnevni avaz

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde