LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama

0
857
Teatar ga je uvek magično privlačio<br /> Foto: Privatna arhiva
Pun poleta i entuzijazma, kao na početku karijere Foto: Privatna arhiva

Krajem aprila 2017. Lado Leskovar će gala koncertom u Cankarjevom domu u Ljubljani obeležiti šest decenija muzičke karijere.

Ujedno, uz ovaj jubilej a sa zakašnejnjem od mesec dana, proslaviće sa prijateljima i obožavaocima i 75-ti rođendan. Legendarnom jugoslovenskom izvođaču šansona i zabavne muzike, kako je najavljeno, tada će se na sceni pridružiti brojni poznati gosti – od engleske glumice Vanese Redgrejev, preko Momčile Bajagića Bajaga, Ibrice Jusića, Sanje Ilića, do Radeta Šerbedžija, Zijaha Sokolovića, Borisa Kavace i drugih. Svojim opojnim baritonom Lado bi trebalo da izvede šezdesetak numera.

Lado Leskovar koncertom obeležio 60 godina karijere

Tokom uspešne karijere nastupao je na mnogim festivalima u zemlji, region, kao i po Evropi. Njegova lična karta je pesma “Potraži me u predgrađu”, i danas rado slušan hit, koji s pravom nosi etiketu – “za sva vremena”. Pevač je i dalje poletan, pun entuzijazma, glas ga odlično služi. I uvek napominje – ne pristaje da peva na plejbek:

– Jedan sam od izvođača “stare garde” koji uvek pevaju uživo. Na plejbek neka rade ovi koji ne umeju da pevaju – smeje se Leskovar, koji je penzioner, ali veoma aktivan. Decenije je proveo kao estradni slobodni umetnik, igrao je u nekoliko filmova i pozorišnih predstava, a više od 20 godina je radio na RTV Slovenija kao urednik i novinar-komentator. Odavno nije crnokosi zavodnik, ali i kao sedi gospodin veoma je šarmantan.

Nova pesma Zdravka Čolića na vrhu „evrovizijske“ liste

Porodica Leskovar
Porodica Leskovar 1945. godine
Foto: Privatna arhiva

– Sa muzikom i scenom družim se od najranijeg detinjstva. Muzički talenat je u porodičnim genima Leskovara. Moj otac je bio dirigent vojnog orkestra, a stric je svirao, bio muzičar. Nastupao sam još kao klinac u Ljubljani, izvodeći narodnu i dečju muziku, učestvovao u dramskim sekcijama, a filmski debi imao sam kao devetogodišnjak u čuvenom filmu “Kekec”. Pojavio sam se kao dete u i Pučinijevoj operi “Madam Baterflaj”.
– Posle završene niže gimnazije otišao sam u Piran, gde sam završio Pomorsku srednju školu, odsek nautika. Još pre punoletstva svirao sam i pevao u Portorožu, kao profesionalac, a dobio sam tad priliku i da uradim prve snimke za Radio Ljubljanu. Usledila su onda pojavljivanja na jugoslovenskim festivalima, snimanje ploča, koncerti, turneje, nagrade, velika popularnost.

DADO I MIRJANA TOPIĆ: Iz našeg braka stvorili smo evergrin

Lado Leskovar, mlađi dani
Kao đak pomorske škole u Piranu počeo je druženje sa Borisom Kavacom, Foto: Privatna arhiva

– Sa kompozicijom “Sve ruže sveta” ( Vse rože sveta) predstavljao sam Jugoslaviju na “Pesmi Evrovizije” u Beču 1967. i zauzeo 8. mesto. Ipak, moja “lična karta” je pesma “Potraži me u predgrađu”, sa kojom sam odneo pobedu na Opatijskom festivalu 1964. godine.
– Šansone su mu uvek bile najdraže, jer sam veliku pažnju poklanjao poeziji. Pevao sam pesme na stihove Franca Prešerna, Desanke Maksimović, Otona Župančića, Miroslava Mike Antića, Ljubivoja Ršumovića, Arsena Dedića i drugih poznatih domaćih i stranih pesnika. I danas čitam, slušam, i otkrivam nove stihove. Nažalost, mlađe generacije ne vode računa o rimama koje pevaju.

– Nastupam i dalje, ne tako često kao nekad, ali pozivi stižu, što znači da me publika nije zaboravila. Na nastupima pevam svoje pesme, ali i Frenka Sinatre, a na kraju rado začinim sa nekom starom, kao na primer makedonskom „Bolan mi leži Mile pop Jordanov“. Uostalom, ja sam nisam Jugosloven, nego Jugoslovenac!

Emir Kusturica dobitnik nagrade „Despotica mati Angelina“

– I dalje me prepoznaju na ulici, traže autograme, žele da se slikaju sa mnom. Kada smo pre nekoliko godina supruga i ja prisustvovali koncertu Ivana Bosiljčića u Beogradu, Vojkan Borisavljević nas je smestio u ložu, gde su bile i dve gospođe u lepim godinama. Prepoznale su me, pa zamolile moju ženu da se ne ljuti i dozvolim im da me dotaknu. Ustao sam, zagrlio ih i poljubio. Bile su presrećne, a na kraju jedna reče da je veče bilo nezaboravno i da je više gledala u mene nego na ono što se dešavalo na sceni.

Lado Leskovar i supruga Verica
Verica i Lado Leskovar Foto: Dragana Dušanić

– Sa mojom suprugom Vericom sam više od tri decenije, i imamo sina Martina. Inače, četiri puta sam se ženio. Sa sadašnjom ženom imam duži staž nego sa tri bivše zajedno. Sve su bile lepe, a ja volim da kažem da je moja Verica i veoma pametna. Bivše da su imale pameti ne bi me ostavile! Eto, ova je znala da ostane sa mnom i sačuva me samo za sebe. Znate, ja sam dokazao koliko volim Srbiju – i druga i četvrta supruga su Srpkinje, i iz drugog braka imam još jednog sina

– U Beogradu sam živeo 17 godina i on me je obeležio ljubavlju i osmehom za ceo život. Zato mu se uvek rado vraćam. U Sloveniji je nekako sve dozirano, hladniji su odnosi, suzdržaniji, ljudi nisu tako otvoreni kao u Srbiji. Moja žena često kaže da sam uspeo da utkam u sebe srpsku prisnost i srdačnost.
– I Aleksandrovac je poseban grad za mene. Odatle je moja supruga, a tu sam pevao na prvoj župskoj berbi. Uz sve to, na početku karijere prvu ploču, meni Slovencu, objavio je upravo „Diskos“ iz Aleksandrovca. Obožavam da odem u tazbinu.

Sreta i „Mostar Sevdah Reunion“ na vrhu svetske top liste

Martin, Verica i Lado
Martin, Verica i Lado, Foto: Privatna arhiva

– Mislim da sam brižan otac i suprug. Mi smo složna i obična porodica, koja to ne glumi, nego živi. Delimo sve, družimo se, znamo da pohvalimo dobro, kritikujemo loše, ponekad se i posvađamo, ali i brzo pomirimo. Sin Martin govori srpski. Ništa čudno, jer mu je to maternji jezik, u pravom smislu te reči. Muzikalan je, išao je u muzičku školu, svira harmoniku i klavir, ali više da bi zabavio društvo. Prati dešavanja i na srpskoj muzičkoj sceni, posebno onih koje lično poznaje, naših porodičnih prijatelja – Aleksandre i Kristine, ćerki Kornelija Bate Kovača, kao i Andreja, sina Sanje Ilića.

– Godine 2012. pripremao sam koncert, trebalo je da dođu brojni gosti iz regiona, inostranstva, moji prijatelji, kolege i saradnici. Nažalost, morao sam sve da otkažem dve nedelje uoči održavanja, jer sam završio u bolnici. Sve je bilo spremno, partiture, Veliki revijski orkestar RTV Ljubljana, rezervisao sam avionske karte za dolazak prijatelja, veselio se koncertu, a onda je sve palo u vodu.

MLADEN NELEVIĆ: Vinograd me vraća u život

RTV Ljubljana, kojoj sam ustupio sva prava prenosa snimanja i emitovanja koncerta sa velikim zvezdama, kao i da uzmu novac od ulaznica, nije mogla ili pak htela da plati zakup Cankarjevog doma, pa je trebalo da ja platim 16.000 evra. Pa zar bi oni mogli tek tako da dobiju jednu Vanesu Redgrejev, moju kumu koja je dolazila na koncerte koje sam i ranije organizova povodom svojih jubileja?! TV je propustila svoju šansu, a meni je popustilo srce, dobio sam infarkt. Ugradili su mi dva stenta, na sreću, brzo sam se oporavio. U bolnici su mi rekli posle pregleda da mi je telo vitalno i izgleda kao da mi je 45 godina, a ne 70. Ma, super sam ja, žena me je podmladila! Idem redovno na kontrole, a i svaki dan pijem 7-8 lekova, mahom belih tableta, različih veličina.

Sa Vanesom Redgrejev glumio je u filmu "Isadora"
Sa Vanesom Redgrejev glumio je u filmu “Isadora”
Foto: Privatna arhiva

– Čuvenu englesku glumicu Vanesu Redgrejev upoznao sam 1967, dok smo snimali film „Isadora“, o životu Isidore Dankan. Družili smo se i sprijateljili, a onda i okumili. Tokom rada na filmu, oženio sam se drugi put, a Vanesa mu je bila svedok na venčanju.

„Moj život je moje blago“: U Negotinu održan koncert i izložba u znak sećanja na Luisa

– Vanesa je divna osoba, velikog srca, vrhunski umetnik, a zapravo je tako jednostavna. Pre 25 godina osvojila je publiku na mom koncertu kad smo zajedno otpevali slovenačku narodnu pesmu. Kod nje smo Verica i ja bili za jedan Božić, na prazničnoj večeri. Kuvala nam je, gostila nas, a čak smo zajedno i razbijali orahe – sa njenom nagradom Oskar. Onda je donela gitaru kako bih svirao i pevao njenoj majci. I njen suprug Franko Nero je laf.

– Tokom školovanja u Piranu zarađivao sam džeparac statirajući i tumačeći epizodne role u brojnim filmovima. Tad je u tom primorskom gradu bio studio u kojem su snimale razne filmadžije iz sveta. Organizatorima sam bio posebno drag, jer sam u pauzama rada uveseljvao ekipu svirajući i pevajući. Upoznao sam silne glumce sa kojima se kasnije družio, kao na primer francuskog Žan Marea.

GORAN BREGOVIĆ: Otac je želeo da sviram violinu, ali to je težak instrument
Lado Leskovar, malđi dani
U mladosti zarađivao je džeparac statirajući i tumačeći epizodne role, Foto: Privatna arhiva

– Pre desetak godina u Slovenskom mladinskom gledališču iz Ljubljane igrao sam u predstavi “Jedna i druga” Bota Štrausa. Gostovali smo i na BITEF-u. Slovenački reditelj Tomi Janežić, kada je postavljao predstavu „Šuma blista“ u beogradskom Ateljeu 212, pozvao me je da im se pridružim, i budem na pozorišnim daskama sa Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem, Borisom Isakovićem, Nenadom Ćirićem, Srđanom Timarovim i drugima. Dok smo izvodili „Šuma blista“, krasno smo se zabavljali! Dolazio sam u Beograd kad smo imali predstavu, koja je inače bila dobra, crnohumorna drama, dirnula je u stvari o kojima se retko govori. Spavao sam u „Mažestiku“, viđao se sa prijateljima, ostajao sa Đuzom i Ćirom do sitnih sati u bifeu… Uvek mi je teatar bio drag i magično me privlačio.

Atrakcija iz Indonezije: Tinejdžerke sa hidžabom praše metal

Ambasador UNICEF-a je od 1998
Ambasador UNICEF-a je od 1998. Foto: Privatna arhiva

– Velika mi je čast što sam od 1998. ambasador UNICEF-a. Putovao sam po svetu u toj funkciji, bio u Namibiji, Burkini Faso, Šri Lanki… UNICEF angažuje poznate ličnosti iz celog sveta koji promovišu dečija prava i misiju ove organizacije kako bi se izgradio bolji svet. Pedesetih godina to je započeo Deni Kej, jedan od najvećih zabavljača tog vremena, a meni je drago da sam u tom divnom društvu, u kojem su i moji prijatelji velikog srca Vanesa Redgrejev i Rodžer Mur, kao i mnogi drugi poznati volonteri koji pomažu da se zaštite i promovišu dečija prava i poboljšaju uslovi života u svetu.

– Ljudi kažu da imamo zanimljiv komšiluk u Ljubljani. Naime, živimo u zgradi gde i bivši slovenački predsednik Danilo Tirk. On je 9 godina mlađi od mene, profesor je međunaronog prava i fin sused. Pre deceniju me je pitao da li bih hteo da učestvujem u njegovoj predizbornoj kampanji. Pristao sam, a onda je za koju nedelju imao novu molbu – da pređemo na „ti“. Ma, Danilo je super, ljubazan, vaspitan, mojoj ženi iznosi kofere kad god se zatekne u blizini.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi

Pozorišna predstava "Ena in druga"
Iz pozorišne predstave “Ena in druga”
Foto: Privatna arhiva

– I njegova supruga Barbara Miklič Tirk je divna. Ali, nije to jedina prva dama koju sam znao. Prijatelj sam i sa Štefkom Kučer, suprugom prvog slovenačkog predsednika Milana Kučera. A plesao sam svojevremeno i sa Jovankom Broz. Imao sam tu čast da malo tancujem sa njom na jednom prijemu na kojem sam pevao Titu. Sedeli smo tad sa Josipom Brozom do 6,30 ujutro, pričali i pili viski. Bili su tu i Mija Aleksić i Miodrag Petrović Čkalja, a najveći utisak je na mene onda ostavio Koča Popović. Bio je pravi gospodin, kod koga sam prvi put zapazio da neko nosi crne dokolenice, jer su svi nosili bele kratke čarape. Bilo je to pravo otkriće za mene.

Ana Rucner u čast Nikole Tesle snimila „Sunčana polja“

– Pratim muzičku scenu u regionu, pa osim mog prijatelja Bajage, izdvojio bih od mlađih i Vladu Georgiev, Borisa Režaka, Tijanu Dapčević… Posebno drag mi je bio Toše Proeski sa kojim sam imao dva zajednička nastupa u Rusiji. Slušam i narodnjake, pesme Tome Zdravkovića su večne, volim i Miroslava Ilića, Cuneta Gojkovića, Anu Bekutu, Gocu Stojićević.

Omot CD-a "Zauvek"Propevala i supruga
– Na dvostrukom CD-u „Zauvek“ (Za vekomaj), objavljenom pre pet godina, našle su se nove i stare kompozicije. Naziv je po emotivnoj pesmi koju sam pre više od tri decenije dobio od slovenačkog slikara Barda Iucundusa, koji se bavio i poezijom. Na omotu albuma zahvalio sam se supruzi Verici na hrabrosti, jer je i ona zapevala, i sa mnom snimila dve slovenačke narodne pesme. Tako se desilo, jer nijedna od mojih koleginica nije bila zaintersovana da to otpeva, ali zato je tu moja žena da pomogne.

Sanjina muzika
– Za film „Led“ koji je režirala Jelena Bajić-Jočić, moj prijatelj Sanja Ilić je napisao odličnu muziku, koja izaziva emocije, pun pogodak. Film se bavi sudbinom srpske seoske porodice sedamdestih prošlog veka, ali on nije atmosferu dočarao frulom, kako bi mnogi očekivali – ocenjuje Lado.

Dragana Dušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde