KRALJ ČAČKA (Nenad Marić): Dobra muzika treba da postane slika a dobra slika muzika

0
815

Nenad Marić, alijas Kralj Čačka, predstavlja autorsku figuru koja se kod ubedljive većine ovdašnjih muzičkih kritičara kotira izuzetno visoko i s punim pravom ga porede sa Džonijem Štulićem, Darkom Rundekom ili, najčešće, Tomom Vejtsom.

Nenad Marić, alijas Kralj Čačka
Foto: Facebook / Kralj Čačka

Muzički kritičari ocenili su da pesme Marića su “mudre, lepe i gorke, i u njima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena”. Iako iza Kralja Čačka ne stoji marketinški aparat velike muzičke industrije, sjajni koncerti i pesme koje se vrte na YouTube (“Moj Avatar; “Deda Mraz je švorc”; “Konac nam je pretanak”; “Kako izgleda jutro”…) obezbedili su mu zavidnu bazu poštovalaca. A, ona  se širi posle svake nove svirke. Novosađani će uskoro imati prilike da ga čuju i vide u Sinagogi. U okviru Novosadskog muzičkog leta, Kralj Čačka održaće koncert “Zemlja snova” u Sinagogi 19. avgusta.

Lajko Feliks otvorio Novosadsko muzičko leto 2018, slede „Ođila“, Kralj Čačka i Bisera
Nenad Marić, alijas Kralj Čačka
Foto: Facebook / Kralj Čačka

* Kada se na Google ukuca Kralj Čačka, uz osnovne biografske podatke, u rubrici žanr, iskoči – neofolk, dok se u najavi koncerta u Sinagogi navodi “mešavina džeza, rokenrola i šansona”. Ima li u vašem slučaju “žanrovsko portretisanje” uopšte smisla?
– Za mene nema, niti se time opterećujem, jer je to pitanje za muzičke kritičare, urednike… Istina je da sam sam sebi dao slobodu da se krećem kroz različite žanrove, a u tome mi, između ostalog, i pomaže i otežava prepuna korpa istorije muzike, koju s vremena na vreme treba pospremiti. No, to je posao za već pomenute kritičare i posao za vreme koje to radi fantastično.

Aj Cha festival: Kralj živi i dalje

* Danas je retkost da se vrstan tekstopisac, kompozitor i izvođač nađu u jednoj ličnosti. Zato ne čudi da vas porede sa Rundekom, Štulićem ili Vejtsom. Niste klinac da bi vas to opterećivalo, ali ipak..?
– Pomenuli ste velike autore, mogu biti samo počastvovan i zahvalan ako se nađem u njihovom društvu. Ali, ovde se u svemu preteruje, pa tako i u poređenjima iza kojih se vrlo često kriju projekcije kompleksa niže i više vrednosti malog naroda, slomljene kulture, kojeg smo deo. S druge strane, postoji neminovan uticaj od koga ne bežim. Jer, i Darko Rundek, i Džoni Štulić, i Tom Vejts, ali i mnogi drugi autori, deo su muzičke baštine na koju se i sam oslanjam u svom radu. Tako da je meni sasvim prirodno da učim od njih, pa i muzički ih citiram. Takav proces se odvija i u drugim sferama ljudskog interesovanja, jer kako bi se inače išta razvijalo, ako se razvija.

Nagrada „Strune od svetla“ Nikoli Vranjkoviću

* Iako je pseudonim Kralj Čačka naizgled veoma pretenciozan, u pozadini je prilično samoironijski diskurs, koji je u određenoj meri prisutan i u vašim pesmama?
– Može se tako reći, to je ogledalo opšte pretencioznosti savremenog čoveka koji u ropstvu sopstvenog ega traži izlaz u sopstvenom odrazu. A ja sam samo to izrazio, načinio vidljivim ne bih li izbegao već opisan kliše ili se poigrao, zaplesao s tim u svrhu traženja nekakvog rešenja, nekakvog izlaza – ako ga ima.

* U pripremi je vaš drugi studijski album. Kada se može očekivati? I koja je uopšte danas uloga albuma, ako se ima u vidu da je, recimo, većina vaših pesama odavno na internetu? Uostalom, neke od najpopularnijih pesama Kralja Čačka i nisu našle svoje mesto na prvom albumu?

Otvoren Nišville Jazz muzej, Niš narednih dana grad džeza
Foto: Facebook / Sofar Sounds Belgrade

– Pre prvog albuma izašla su dva singla “Moj Avatar” i “Deda Mraz je švorc”. I upravo je to razlog zašto se nisu našle na albumu. Razmišljam o tome sa svojim stručnim timom da napravimo jedno izdanje gde će biti obe pesme na jednom mestu zajedno sa kompozicijama koje su manje više poznate a još nisu objavljene. Sve to, naravno, nakon objave drugog albuma, koji će se pojaviti u septembru ili oktobru ove godine u izdanju “Pop Depresije”. A što se tiče uloge albuma danas, on svakako znači autorima da zatvore jedan proces da bi mogli dalje da se kreću.

Vladar sopstvenog blata
Kada su muzičara svojevremeno pitali o duhovitom pseudonimu pod kojim nastupa, odgovorio je da se u pozadini nalazi svojevrstan jezički anagram, iz kojeg se može izvući poruka da je vladar sopstvenog blata. Jer, Čačak na turskom znači – blato!

* Kada govorimo o tekstovima, pretežno su angažovano-socijalni, čak i kada imaju ljubavnu potku, sa izrazitim, prepoznatljivim autorskim pečatom?
– Pretpostavljam da je posledica zadatosti a zatim i izbora. Jer, stvarati u nekoj sredini znači i nositi se s problemima koje ona nameće ili, pak, proizvodi. A tu je i duh vremena, koji je nemoguće izbeći i sa kojim se treba uhvatiti u koštac. Ali to nije cilj i nije na prvom mestu, prosto se ne može izbeći…

Mountain Music Fest: „Začinjen dan“ na Divčibarima avanturom i muzikom
Nenad Marić, alijas Kralj Čačka
Foto: Facebook / Sofar Sounds Belgrade

* Prvu zbirka poezije naslovili ste “Na margini”. Zato što je umetnost na margini ovog društva? S druge strane, da li vas je vuklo da za otisak na papiru “doterujete” stihove koje pevate?
– Ne, nije bilo doterivanja pesama. A, naziv zbirke je ujedno i naziv pesme koja se nalazi na CD-u uz zbirku. To je pesma o skrajnutim vrednostima, životu kao uzvišenom činu na čije mesto je došao surogat života. Ili, bolje rečeno, smrt sa maskom života.

* Po osnovnoj vokaciji ste akademski slikar. Gde je likovna umetnost u muzici Kralja Čačka?
– To je još jedna ideja. Kao što sam već negde rekao, dobra muzika treba da postane slika a dobra slika muzika, pa je težnja da tako i bude. E sad, koliko mi to uspeva – ne znam, nije na meni da sudim.

Jason Derulo 28. oktobra u beogradskoj Štark Areni

* Da li je na vas u autorskom smislu uticala “koncertna evolucija”, od “čoveka s gitarom” do pratnje ozbiljnog benda, od svirki u zadimljenim beogradskim klubovima do nastupa pred desetak hiljada ljudi na Tašu, na Somborskim muzičkim svečanostima i sada u novosadskoj Sinagogi?
– Sigurno da jeste jer prosto sve utiče, od koncerta do koncerta deo sam jednog procesa na putu kojim idem… Sva ta iskustva su dragocena. Pomenuli ste različite ambijente u kojima sam imao čast da nastupam. Svaki od tih prostora svojom akustikom i arhitekturom otkriva nešto novo za mene u pesmama koje izvodim. To iskustvo negde sigurno utiče i na pesme koje će tek nastajati.

E. A. / Izvor: Dnevnik

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde