KIĆO SLABINAC: Danas nam svima fali romantike, ljubavih pisama i plesa u dvoje

0
286

Poznati i priznati hrvatski muzičar Krunoslav Kićo Slabinac oseća žal za prošlim vremenima, kritikuje današnju muzičku scenu, i priznaje da se u njoj ne pronalazi.

KIćo Slabinac Foto: Facebook / Kićo Slabinac
Foto: Facebook / Krunoslav Kićo Slabinac

Krunuslav Kićo Slabinac ima “šaren” repertoar na svojim koncertima. Razliti žanrovi i ritmova – od roka do bećarca, uključujući i šansone, stare šlagere i numere koje je nekada pevao na festivalima. Reklo bi se, za svakoga po nešto.
– Svi koji vole moju muziku i prate me godinama doći će na svoje. A, oni mlađi posećuju moje nastupe jer znaju da sam jedan od prvih rokera na ovim prostorima. Na koncertu ispričam svoju životnu priču, jer nisam samo pevač, već i zabavljač i glumac. Jedino danas ne plešem kao nekada. Nakupio sam godina i nije mi žao. Žalim samo što je sve tako brzo prošlo – rekao je Slabinac za Klix.ba.

ZDRAVKO ČOLIĆ: Za mene nema penzije

KIćo Slabinac Foto: Facebook / Kićo Slabinac
Foto: Facebook / Music Pub Zlatka Turkalja

Poznati pevač će iduće godine obeležiti 50 godina solističke karijere. Ovaj danas 73-godišnjak muzikom i glumom počeo se baviti još u osnovnoj školi. Svirao je tamburicu i glumio u dečjem pozorištu, a nadahnut muzikom Elvisa Prislija krajem pedesetih godina prošlog veka tamburu je zamenio gitarom. Početkom šezdesetih je zajedno sa tamburaškim virtouzom Antunom Nikolićem Tuceom, Albertom Krasnićem, Vladimirom Lazićem i Miroslavom Šaranovićem osnovao prvo rok sastav “Tornado”, zatim “Kon Tiki” i na kraju “Dinamite”.KIćo Slabinac, Dinamiti - prva postava od 1964 do 1968 Miroslav Šaranović, Krunoslav Slabinac Kićo, Antun Nikolić Tuca, Albert Krasnić Berto i Vladimir Lazić
“Dinamiti” – prva postava od 1964 do 1968: Miroslav Šaranović, Krunoslav Kićo Slabinac, Antun Nikolić Tuca, Albert Krasnić Berto i Vladimir Lazić, Foto: Facebook / Krunoslav Kićo Slabinac

Posle je odlučio da uplovi u solističku karijeru, kroz koju je iznedrio brojne zapažene hitove, među kojima se posebno izdvajaju “Plavuša”, “Jednom u životu”, “Više nećeš biti moja” i, naravno, “Zbog jedne divne crne žene”. Ova numera je nastala 1971. godine sa posvetom. Ovaj dugogodišnji hit poznaju sve generacije.
– U to vreme sam bio na turneji u Americi, sreo sam jednu crnku, zaljubio se u nju pa joj napisao i posvetio stihove. Ovde je bila iskrena emocija i išao sam sa tim da se pesma njoj svidi. Ali, dopala se mnogim crnkama i onima koji su se posle, na račun nje, ženili i stvarali porodice – priča bezvremenski romantičar.

MARINKO ROKVIĆ: Ponosan na svoje godine i dobru kondiciju

KIćo Slabinac Foto: Facebook / Kićo Slabinac
Foto: Facebook / Krunoslav Kićo Slabinac

Ljubavne pesme, posvećene simpatijama u vreme Kićine mladosti, kako kaže, pisale su se sa mnogo žara i iskrene emocije. Međutim, nove generacije su daleko od toga. Mladi danas, ističe on, idu u pogrešnom smeru.
– Oni od malena imaju na raspolaganju toliko informacija koje im se plasiraju putem savremenih medija da dolaze do nivoa da svaštare. U naše vreme o tolikom opusu mi smo mogli samo sanjati, a mnogi od nas danas nisu ni edukovani za sve savremene tokove koji nam se nameću. Mladi danas ne pišu pesme, a njihovo stanje najbolje opisuju moji novi stihovi. Oni kažu: “Na mom sokaku nema više djece; naše pjesme ja više ne čujem; mladi svoje vrijeme po svome žive; a ja za svojim plačem i tugujem”. Mislim da nam ovo sve govori – smatra Slabinac.

ALEN ISLAMOVIĆ: Protivnik tetovaža i estetskih korekcija

KIćo Slabinac Foto: Facebook / Kićo Slabinac
Foto: Facebook / Krunoslav Kićo Slabinac

Period njegove mladosti posebno su obeležili odlasci zaljubljenih parova na ples, kojima već decenijama nismo u prilici da svedočimo. Svojim koncertima Kićo starije generacije želi da  vrati u svetlija i bolja vremena, a mladima da prikaže kakve su čari nudili muzički ritmovi šezdesetih i sedamdesetih godina.
– Pre smo bili bliži jedni drugima. Plesali smo u dvoje, a momci devojkama i obrnuto, poljupce su slali pismima. Bila su to lepa vremena! Danas ljudi kao da nemaju vremena za sve to, što je veoma žalosno.

Na njegovim koncertima rađale su se brojne ljubavi, a danas u moru savremenih tehnologija i žurbe, mišljenja je da se romantika izgubila.
– Mnogim ljudima fali romantike! Sve je postalo tako hiperaktivno. Toliko smo opterećeni brojnim informacijama, člancima i video prilozima da više ni sami ne znamo kuda idemo. Vreme je da se tome jedanput stane u kraj.

NEDA UKRADEN: Stidela sam se svoje zadnjice

KIćo Slabinac Foto: Facebook / Kićo Slabinac
KIćo Slabinac na Šokačkim danima u Vinkovcima, Foto: Facebook / Krunoslav Kićo Slabinac

Skoro pa svakodnevno budi ga nostalgija za proteklim vremenima.
– Nema više toga da nam se deca igraju po sokacima. Više ne plešu, uglavnom su za kompjuterima ili hodaju po ulici, sa slušalicama u ušima, ne znaju ni gde se nalaze. U nekakvom su svome svetu u kojem pričaju sami sa sobom.

S druge strane, današnju estradu ocenio je produktom lošeg marketinga i korupcije.
– Nekolicina nas je uspela “otkačiti” od svega toga i pokazati šta je dobro, a šta loše. Muzika se deli na dobru i lošu, a nažalost na ovim prostorima danas svi kuvaju, igraju fudbal i pevaju.

IVAN BEKJAREV: Pisanje pisama kao pedagoška jedinica

KIćo Slabinac Foto: Facebook / Kićo Slabinac
Foto: Facebook / HR2

Muzičkoj grupi kojoj pripada, smatra da je mnogo teže opstati na aktuelnoj estradnoj sceni.
– Često sam dolazio u iskušenje da kažem zbogom i da se povučem. Mnogo imamo kvalitetnih muzičara koji organizuju oproštajne koncerte i odlaze, jer se ne mogu više boriti protiv oligarhije i mafije koja se nakupila u ovom poslu, nažalost.

Nije mu žao što se danas ne nalazi na vrhovima muzičkih lestvica, ali ga rastužuje činjenica da se mlade generacije odgajaju na nekvalitetnoj muzici, kroz koje se prožimaju jeftini i besmisleni tekstovi.
– Trebalo je da prođu vekovi da se stvori pop muzika, ali hiperprodukcija je učinila to da je u nelojalnoj konkurenciji vrlo teško održati se i dobiti priliku da se čujemo i nađemo sa svojom publikom.

FRANO LASIĆ: Uz “Međede” se lepše živi

Foto: Facebook / Krunoslav Kićo Slabinac
Foto: Facebook / Krunoslav Kićo Slabinac

Smatra i da je nekoliko decenija unazad, kada je na prvom mestu svakog muzičara morao biti njegov kvalitet, pevačima bilo mnogo teže da deluju na estradi.
– Danas sve zavisi od toga ko stoji iza tebe. Ja ne znam ko to forisira i zašto. Došli smo do toga da što imaš lošiji tekst i melodiju, ti si sve popularniji. Više ne znamo šta je pop, rok ili takozvana turbo muzika.

Legendarni Kićo je ostvario saradnju sa brojnim autorima, poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića… Za koncerte u kamernom ambijentu i danas ima snage i volje. Jer kako je rekao, mladima želi da pokaže kako da dušu ispune ljubavlju i romantikom.

LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama

– Što se hrane tiče, tu sam slab. Kao i prema ženama. I to je moja zapravo slabost najveća, ali pokušavam se kontrolirati koliko mogu. Snaga se može dobiti i na drugi način, a mesa teško da bi se mogao odreći. Pa nisam lud da ostarim, ja živim od tog lica. Onda moj zlobni kolega gitarista kaže zato ti tak ide dobro u zadnje vreme što živiš od svoje face.
E. A. / Izvor: Klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde