Kako je nastao hit “Žal” koji izvodi Šaban Šaulić

1
8059

Pesmu “Žal”, koju je 2013. godine snimio Šaban Šaulić, mnogi stručnjaci smatraju vanserijskim hitom. Muziku i aranžman je uradio vrsni harmonikaš i kompozitor Bane Vasić, dok je tekst napisao Vlada 013.

saban-saulic foto zk munjaIMG_6652
Šaban Šaulić, Foto: Z. Kuzmanović Munja

“Žal” je namenski pisan za Šabana, mada se pevaču nije numera dopala posle prvog slušanja. O tome kako je nastala, priča njen autor, Bane Vasić.
– Dugo smo tekstopisac Vlada i ja razmišljali kakva bi to numera bila po Šabanovoj meri, za koga je inače veliki izazov pisati. Šaulić je poželeo da neku novu pesmu premijerno izvede na svom koncertu krajem marta 2013. u Sava centru. Tako uoči koncerta pozvao sam ga i rekao da dođe u moj studio da čuje šta smo uradili. Inače, prvo je nastala muzika, pa onda tekst. Stari, dobri narodnjak sa emotivnim, ljubavnim rimama. Ali, Šaban se uopšte nije oduševio kada je prvi put čuo – seća se Bane.

„Ubice mog oca 2“: „Nemam nikoga više“ – Aleksandra Kovač napisala pesmu za Šabana Šaulića
Kako je nastao hit "Žal" koji izvodi Šaban Šaulić
Dugogodišnji saradnici, Šaban Šaulić i Bane Vasić, Foto: Facebook/Bane Vasić

– Negodovao je zašto smo napisali baladu, jer ih je već bezbroj snimio.. zbog čega nije brža numera… pa još uz sve to, urađena je uz pratnju tamburaša, uz koje se on nije video. Narezao sam mu kompoziciju na CD, kako bi je narednih dana slušao kod kuće, pa doneo konačnu odluku. I kao za inat, po povratku kući, Šaban je imao lakšu saobraćajku. Auto je završio na popravci u servisu, zajedno sa CD i novom pesmom. On je potom otputovao u Nemačku na gostovanje, nije više ni čuo pesmu. A, ja nisam hteo da čekam, nego sam je mejlom poslao njegovoj ćerki Ildi da je ona presluša. E, to je već urodilo plodom! Ilda se oduševila, i čim je Šaban došao u Srbiju, pozvao me je sa aerodroma. Pitao je koju sam to numeru pustio Ildi, jer ona već dva dana plače i samo priča o njoj – priča Vasić.

SAŠA MATIĆ: Neopravdani zbog Šabana Šaulića

Autor dodaje da se naziv numere sam nametnuo, ali je došao naknadno – pošto je reč “bol” zamenjena sa “žal”. Ova prelepa balada snimljena je sa tamburašima “Blizanci”, a svoj doprinos dali su i instrumentalisti Dragan Šanjika (prim) i autor Bane Vasić, koji je odsvirao deonice na harmonici. Prateće vokale otpevali su Suzana Dinić i Dragi Domić.
– Šaban je prvu pesmu snimio 1969, a te godine sam ja rođen. Ceo svoj život ga slušam i uživam u njegovoj muzici. Veoma sam ponosan što lepo i uspešno sarađujemo godinama – dodao je Bane.

ILDA ŠAULIĆ: Ne bojim se starenja
1 bane vasić šaban šaiulić žal brojne nagrade
Bane i Šaban sa nekoliko priznanja dobijenih za hit “Žal”, Foto: Z. Kuzmanović Munja

“Žal” je u godini u kojoj je snimljen u raznim anketama i na godišnjim dodelama priznanja proglašen za hit godine u kategoriji narodne muzike. Pohvale su pljuštale od muzičkih stručnjaka, interpretatora, publike.

– Bez obzira koliko traje karijera, na uspehe koje postižete, svaki pevač voli da dobije nagrade. A, pogotovo kada o njima odlučuju publika i kolege. Moram da budem iskren do kraja i kažem da kompoziciju “Žal” kada sam prvi put čuo, nisam bio oduševljen. Na moju sreću i radost, ipak sam je snimio – izjavio je Šaban na jednoj od dodeli nagrada.

Haris Džinović promovisao album i spot za pesmu „Godine ti dobro stoje“

A onda, kao grom iz vedrog neba, čula se osuda – “Žal” je plagijat! To je u jednom intervjuu izneo pevač Ivan Kukolj Kuki. Naveo je da foršpil (instrumentalni uvodni deo – prim. aut.) kod “Žala” je isti kao u numeri “Šta će meni vino”, koju je svojevremeno snimio Zoran Kalezić. Posle izrečene Kukijeve optužbe, za mišljenje su upitani drugi kompozitori, kao i sam autor. Da li i koliko su pomenute pesme zaista slične?

1 žal cd
CD na kojoj je i pesma “Žal”

– Dobro znam Kalezićevu “Šta će meni vino”, koju je kompovao Miša Marković, a aranžirao Miroljub Aranđelović Kemiš. Lepa pesma, bezbroj puta sam je svirao na nastupima. Tačno je da uvodni deo “Žala” ima sličnosti sa tom numerom, ali to je zanemarljivo. Daleko od toga da su identični, i da je Banetova pesma plagijat. Pa, danas ima sijaset primera u kojima se pesme novijeg datuma minimalno razlikuju od nekih starih numera, i nikom ništa zbog toga. U muzici se to dešava, nekad slučajno, a nekad i namerno – izjavio je harmonikaš, kompozitor, tvorac brojnih hitova i muzički urednik u PGP RTS Miša Mijatović.

„Senke nad Balkanom“: Ogi Radivojević peva pesmu „Divna“

On smatra da je “Žal” vanserijski hit!
– Glavni pečat “Žalu” je dao Šaban, njegovom maestralnom interpretacijom. Ne pamtim da je snimljena bolja kompozicija poslednjih deceniju-dve. Što bi se reklo – kapa dole, i autoru, a posebno izvođaču – kaže Miša.

Slično mišljenje imao je i kompozitor Rama Demir, saradnik Džeja Ramadanovskog, Muharema Serbezovskog, Kemala Montena i drugih:
– Pažljivo sam preslušao obe pesme, nema ni govora o krađi, kopiji, plagijatu. Minimalna sličnost postoji u foršpilu, i to je sve.

Snezana Đurišić objavila spot za pesmu „Posle tebe ti“

Slavko Stefanović Slavkoni nije samo muzičar i kompozitor, nego i sokobanjski pobednik, koji je 1988. stekao titulu Prva harmonika Jugoslavije. Za svog mlađeg kolegu Vasića, ima samo reči hvale. Inače Bane je 1993. proglašen za Prvu harmonuku Srbije, mnogi ga smatraju virtuouzom i jednim od najboljih klaviraca srednje generacije.

1 žal šaban šaulić bane vasić tamburaši u studiju zkmunja
Pevač i autor sa tamburašima na snimanju u studiju, Foto: Z. Kuzmanović Munja

– O pesmi “Žal” mogu da kažem sve najbolje! Bane je odličan harmonikaš i jedan od retkih autora koji pravi kompozicije pravih vrednosti, sa dušom. On lepo ume da iskreira kompoziciju, jer ima muzičarsko znanje i umešnost sviranja. Nije hiperproduktivan i ne štancuje pesme, koje liče jedna na drugu. Tačno se zna kad pesmu napiše vrstan muzičar, koji zna note, ume da svira, čuje i oseti sve što treba, za razliku od onih koje sklepaju takozvani kompozitori, udarajući o kafanski sto, kad im se kobojagi rodi ideja i nadođe inspiracija. Siguran sam da se Vasiću slučajno potkralo da u uvodnom delu ima dva takta slična sa Kalezićevom pesmom. To se dešava ljudima kojima je glava puna muzike i raznih svirki. Povuče ih melodija, koja krene sama da klizi, pa se nesvesno ubaci i neki poznati takt. Nije mu to za zameriti, pogotovo što su pomenute numere potpuno drugačije – rekao je Slavkoni.

Promocija dokumentarca „Lepa Brena – godine Slatkog greha“ i novog spota

Baneta Vasića kritike nisu pogodile.
– Sa Kukijem sam sarađivao, on je odličan pevač i čovek. Ne ljutim se na njega, svako ima pravo na svoje mišljenje. Kod mene nema sujete te vrste. Ali, moja pesma nije nikakva kopija. Nemam nameru da se pravdam, to je slučajnost da su dva takta foršpila ista. Nisam ni prvi, ni poslednji kome se to desilo. I sam se se iznenadio kada su mi na to ukazali tamburaši sa kojima sarađujem i koji su odsvirali u studiju “Žal”. Sećam se da smo bili na nekoj svirci u Aranđelovcu, kad su me pitali: “Vaske, jesi li ti maznuo ‘Žal’?” Nasmejao sam se, pa odgovorio da su mi oni pomogli u tome, još ne shvatajući na šta aludiraju. Onda su mi odsvirali Kalezićevu pesmu. Bio sam baš iznenađen, jer mi ni na kraj pameti nije bilo da uradim pesmu koja će ličiti na neku drugu. Eto, tačno je da foršpili imaju sličnosti, kao što i atmosfera “Žala” možda podseća na Manjifika i “Pukni zoro” iz filma “Montevideo”. Kako bilo, ali “Žal” je veliki hit! – zaključio je Vasić.

Saša Matić objavio album „Ne bih ništa menjao“

D. Dušanić

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“

ŽAL

Kad me put nanese
opet u njen grad
znam da neću biti
kao nekad mlad

Ali, evo, sad se kunem
bar još jednom
dok nek’ ne umrem
njene usne poljubiću ja

Srce moje deli se
na pre i posle nje
na mlade godine
i žal što ostade.

Dođu tako dani
da joj čujem glas
kad se u samoći
pomolim za nas.

Zato evo sad se kunem
bar još jednom
dok ne umrem
njene usne poljubiću ja.

1 KOMENTAR

  1. JEDAN JE BIO ŠABAN!!! Nisam neki sluhista, ali “na prvo slušanje” prepoznam hit! “ŽAL” je razbio dušu, svakome ko je ima!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde