JOVANA STOJILJKOVIĆ: Gluma je moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu

0
405

Mlada, talentovana glumica Jovana Stojiljković diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Uskoro će upravo sa njim biti član žirija predstojećeg 9. Bosifesta. Zajedno sa njima, o ovogodišnjim laureatima Festivala odlučivaće i treći član žirija, proslavljeni reditelj Goran Marković.

Jovana Stojiljković
Jovana Stojiljković, Foto: Emilija Gajić

Jovana Stojiljković, rođena Beograđanka, kao devojčica pohađala je školu glume koju vodi glumac Nenad Nenadović. Prvu filmsku ulogu odigrala kada je imala 13 godina, a šira javnost zapazila je u serijima “Samac u braku” i “Kad ljubav zakasni”. Usledili su potom filmovi “Branio sam mladu Bosnu”, “Bićemo prvaci sveta”, “Panama”…

U žiriju 9. Bosifesta Goran Marković, Dragan Petrović Pele i Jovana Stojiljković

Bosifest plakat 2018_l.Brojne pohvale dobila je za ulogu Bojane Antić u “Senkama nad Balkanu”. Krajem oktobra u bioskopima Srbije počeće da se prikazuje film “Južni vetar”, gde je Jovana takođe glumila. TV gledaoci imaće priliku da se gledaju u seriji “Jutro će promeniti sve” na RTS-u. A, 9. Bosifest, gde će biti član žirija, održaće se u organizaciji Hendi centra Koloseum, u beogradskom Sava centru od 10. do 12. oktobra, i to pod sloganom “Rampa!”

– Ovo mi je prvi put da sam član žirija nekog festivala. Do sada sam uglavnom izbegavala takve pozive, uvek sam osećala neprijatnost da ja u ovim godinama mogu da odlučujem o najboljim ostvarenjima. Međutim, pored velike zahvalnosti Darku Iviću, direktoru Bosifesta, što je uz velike umetnike i ljude koje izuzetno cenim izabrao pozvao i mene, osetila sam potrebu da je važno da učestvujem u ovakvom festivalu na bilo koji način, kako bih podržala kako organizatore tako i učesnike Bosifesta. Mladog, a izuzetno značajnog festivala svetskog nivoa – rekla je Jovana.

Serija „Jutro će promeniti sve“: Na jesen na RTS-u, premijera na Sarajevo Film Festivalu

* Šta za vas intimno predstavlja gluma i koje aspekte svog poziva najviše volite, a koje nešto manje?
– Gluma je za mene moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu. Oduvek je bila neodvojivi deo mene. Naravno, kada je postala moj poziv i profesija kojom se bavim, postalo je napornije uskladiti sebe kao ličnost, i sebe kao umetnika i stvaraoca. Ipak, pored nepravde i loših perioda koji postoje u svakom poslu, imala sam tu sreću da sam do sada radila sa ljudima koje izuzetno cenim i poštujem. I, od njih, ali i od sebe, uvek dobijala ono sto me je jos više uspostavljalo i činilo da se osećam u skladu sa trenutkom stvaranja.

„Južni vetar“: Počela prodaja ulaznica za beogradsku premijeru
senke-nad-balkanom- jovana stojiljković i srđan žika todorović
Sa Srđanom Žikom Todorovićem u “Senkama nad Balkanom”, Foto: Senke nad Balkanom

* Kako biste ocenili program ovogodišnjeg Bosifesta?
– Bilo je jako uzbudljivo gledati sve filmove koji su u selekciji ovogodišnjeg Bosifesta. Mislim da je najzanimljivije što ne postoji sličnost ni u jednom filmu, a opet ih sve povezuje veliki rad i kvalitet. Do sada nisam imala prilike da gledam filmove koji se bave ovom temom. Fascinarana sam pričama, junacima, načinom na koji su filmovi snimani… Jako je bilo teško izdvojiti najbolje. Intimo osećam da su svi na neki način pobednici. Velika je stvar obrađivati ovakve teme, a pritom uskladiti da sve pripada posebnom filmskom jeziku.

Bjeline „Senke nad Balkanom 2“ i „Žigosani u reketu“ premijerno na TOP kanalu

* U kojoj meri po vašem mišljenju filmska umetnost ima moć da ozbiljnije skrene pažnju javnosti na život osoba sa invaliditetom i njihove probleme u nekoj sredini?

jutro će promeniti sve
Iz serije “Jutro će promeniti sve”, Foto: RTS

– Mislim da je to zapravo jedan od najboljih načina da se obrati pažnja na život osoba sa invaliditetom. Dokumentarni, ali i igrani filmovi postoje kako bi u gledaocima probudili svest i postavili pitanja u odnosu na temu kojom se bave. Samim tim ovo je odličan način da se kroz ovakvu formu otvore važna pitanja i najbolji mogući način probudi empatija kod svakog čoveka koji bi odgledao bilo koji film u selekciji ovogodišnjeg Bosifesta.

Snima se: „Delirijum tremens“ sa Tihomirom Stanićem u glavnoj ulozi

* Koliko smatrate da je važno za naše društvo i kulturu da ima filmski festival kao što je Bosifest, čiji je kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom?
– Kao što sam u prethodnim odgovorima napomenula, ponoviću da mislim da je izuzetno važan festival. Posebno za nase društvo, koje nažalost nema vremena, nema novca da ulaže u kulturu. Velika je stvar da u ovakvom društvu kada festivali uglavnomm smanjuju kapacitete, ili se potpuno ukidaju, postoji jedan ovakav kao što je Bosifest. Nadam se da će veliki broj ljudi doći da podrži i da odgleda sjajne filmove u ovogodišnjoj selekciji.

Jovana Stojilljkovic_foto Emilija Gajic_2
Foto: Emilija Gajić

* U kojim predstavama vas možemo videti ove sezone?
– Nastavljam rad u pozorištu, u Ateljeu 212 je na repertoaru nova predstva “Pet života pretužnog Milutina”, tekst Milene Marković a u režiji Saše Dejvis. Naravno nastavljamo i sa ostalim predstavama u Ateljeu 212, kao i u Zvezdara teatru i “Boško Buhi”.

Objavljen program 9. Bosifesta: Jedinstveni filmovi koji slave život

* Igrate Doroti u predstavi “Čarobnjak iz Oza” Pozorišta “Boško Buha”, igrali ste i u “Snu letnje noći”. Kako izgleda igrati za decu?
– Svaka predstava za decu je potpuno drugačija u samom izvođenju. Ono što je meni najuzbudljivije je ta povratna iskrena reakcija mališana koji bez bilo kakvog stida i učtivosti odmah pokažu da li su poverovali u magiju pozorišta ili ne. Mislim da su dečje predstave oduvek bile izuzetno važne za odrastanje. Meni su obeležile detinjstvo i usmerile moja interesovanja. Danas su, čini mi se, još važnije! Pored masovne upotrebe nove tehnologije, brzine interneta i raznolikog sadržaja, pozorište ipak nudi živ kontakt i aktivno učešće u trenutku i saosećanje u ljudima koga je nažalost sve manje u savremenom društvu.

NIKOLA ĐURIČKO: Iz šale postadoh reditelj
jovana stojiljvić slaven došlo film panama
Sa Slavenom Došlo u filmu “Panama”, Foto: Promo

Publika 9. Bosifesta će imati prilike da pogleda 15 filmova, 10 u takmičarskom i pet u revijalnom delu programa. Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolji scenario; kao i specijalne nagrade. U okviru pratećeg programa Festivala biće održana radionica – “Uticaj filma na kreiranje stavova prema osobama sa invaliditetom”. Ulaz na projekcije je besplatan, ali je neophodno imati ulaznicu, koja se može preuzeti od 24. septembra u prostorijama organizatora Festivala – Hendi centra Koloseum (Pančičeva 14, tel: 011-2637-820) od 10 do 14h; kao i na blagajni Sava centra od 2. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde