JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

0
500

Operska diva Jadranka Jovanović smatra da ako publici program koji izvodi deluje kao lagan, to je veća umetnost. Objašnjava da uopšte ta izvođenja nisu laka, da je tu utkano mnogo talenta, vežbe, emocija.

Jadranka jovanović fb
Foto: Facebook / Jadranka Jovanović

– Možda nekome to deluje lako. Ali, što to deluje lakše, to je veća umetnost. Verujte, nije lako, mnogo je tu darova, talenata, sviranja, pevanja, emocija, davanja, dramaturgije repertoara… Mnogo bih o tome mogla da kažem, ali diva je stav, diva je snaga, izdržljivost. Diva je velika biografija, dugotrajna. Diva je posle više od 120 operskih scena da se ne štedite nijedan sekund. Mislim da je vreme diva prošlo, u onom smislu, kako to ljudi misle. Jer, mi radimo ozbiljno, odgovorno, ovakvu vrstu pevanja – rekla je Jadranka za “Vijesti”.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

narodno pozorište Jadranka jovanović fb
Foto: Narodno pozorište Beograd

Uverena je da će se uvek rađati u nekim genaracijama, na nov način, posebne žene i muškarci u bilo kojoj profesiji.
– To ne može da stane, samo će se forma i način na koji će se to predstavljati menjati. I dobro je da se menja, jer po mom mišljenju, i opera se, barem je ja tako doživljavam, odavno promenila, postala je jedna muzička drama. Po mom mišljenju, danas je vreme muzičkog teatra – istakla je operska pevačica.

Jadranka jovanović fb
Foto: Facebook / Jadranka Jovanović

ODMOR U FRANCUSKOJ: Gurmanski centar sveta i okolina

Na pitanje šta je motivisalo da se politički aktivira, imaju u vidu da je u srpskom parlamentu poslanica vladajuće Srpske napredne partije, i da li je to bila želja da se što više novca izdvoji za kulturu, jer taj budžet je sve manji i manji, Jovanovićeva navodi da lično misli da je veoma teško napraviti velike korake u kulturi.

 – Ona je zasnovana na mnogim zakonskim osnovama i tu umetnici nisu na svome terenu. Ja sam i u parlamentu govorila na način kako oči moje vide, kako srce moje vidi. Hvala dragom kosomosu i Bogu što se osećam toliko slobodno kroz svoju umetnost da ne moram da kalkulišem. Mogu samo da ućutim. Pretpostvaljam da bi neko bio vešt političar, to mora da se uči, da postoje razne taktike, to vidim. Ali, moje ambicije ne idu u tom smeru. Mislim da sam svojim prisustvom u parlamentu nametnula, barem kod nekih, jednu drugu vrstu ponašanja. Pa i to je takođe kultura, kultura međusobnog ponašanja, obraćanja, pa čak i u potpuno suprotstavljenim stavovima, poštovanje i pokušaj da razumete šta govori neko sa kime se uopšte ne slažete.

„2Cellos“ svirali u Veroni na koncertu posvećenom Pavarotiju

Jovanovićeva navodi da će mnogi biti ljuti i protiv nje, ako iznese svoje mišljenje da nije istina da se malo novca izdvaja za kulturu.

Jadranka jovanović fb
Foto: Facebook / Jadranka Jovanović

– Mislim da se, ipak, ozbiljna sredstva izdvajaju, ne samo za kulturu. Budžet je jedna ozbiljna stvar za jednu zemlju i nikada ne bih volela da sam ja ta koja određuje koliko novca treba izdvojiti. Meni jeste kultura važna, ali kako ja da ne mislim na zdravstvo, prosvetu, vojsku, policiju… Novca ima toliko koliko ga ima, kao u jednoj porodici. Ali ja umem svojoj kreacijom, inovacijom, idejama da pomognem. Radila sam po svetu i imam dokaze iz sopstvenog života da jedan bogati Japan, napravi produkciju koja nije skupa, od koje vam zastaje dah.

Sanja Ilić i „Balkanika“ objavili album „Stand Up“

– Zaista mislim da je stvar u raspodeli, da se novac, kao što se često dešava, raspoređuje interesnim grupama, uvek nekim sličnim ljudima. Jednostavno, raspodela nije dobra. Naravno da je divno imati bogatu produkciju, sa fenomenalnom scenografijom, kostimima, gde su angažovani svetski reditelji, svetski umetnici. Ali nije to suština, ako se tu nije desilo ono najvažnije – kreacija. Kreacija može da se desi sa jednim starim stolom i dve stolice, znam da može, jer sam radila i takve produkcije. Ako je snažan, moćan, kreativan umetnik, sve se može – naglasila je operska diva.

Emotivno i seksi: Ana Rucner odsvirala i otpevala „Despacito“

Jadranka jovanović fb
Foto: Narodno pozorište Beograd

Da bi se došlo do kreacije, inovacije i do toga da se pobedi vizuelno siromašno, da se “uhvati” publika, njihovo srce i duša, kako dodaje Jadranka, to je već ozbiljna priča.
– U nju ne ulaze mnogi, jer je bolje živeti lagodno, ležerno, fino, u kafiću na plaži… Ne, prava umetnost zahteva ozbiljno posvećenje. Neću da kažem žrtvu, jer meni to nije žrtva. Mi smo vežbali mnogo da bismo nastupili, iako sam neke numere izvodila više puta. Mnogo trpi moja porodica, trpim i ja u nekim drugim poljima života. Ali meni je stalo do publike, do njih, od koji su mnogi stajali i bili tu. Taj magnet. Znate, dođe se do dobrog izvođenja, ali do magneta, teško. Ta nijansica je tako mala, a za nju je potrebno tako mnogo – kazala je Jadranka Jovanović.

E. A. / Izvor: Vijesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde