“Haljinica boje lila” – kafanski hit reditelja rokera

0
961

Kompozicija “Haljinica boje lila” ima prizvuk starogradske pesme i veliki je kafanski hit. A, ovu kompoziciju napisao je jedan roker.

Nikola Pejaković Haljinica boje lila
Nikola Pejaković, Foto: Printskrin / RTS

Pesma “Haljinica boje lila” nastala je početkom devedesetih godina prošlog veka, a njen autor je Nikola Pejaković Kolja, poznati glumac, reditelj, muzičar i multimedijalni stvaralac.  Nije rađena po narudžbini, nego za dušu autora.

Nikola Pejaković Kolja specijalni gost Manjifika na koncertu u Belexpo centru

– “Haljinica boje lila” je čisti blues (smeh). Ta pesma je nastala kao parodija na narodnu muziku. Bila je prvo u rege fazonu. Kada se pojavio refren, pomislio sam da bi to moglo da se malo uozbilji i dovrši. To sam i uradio i imala je dve verzije. Prvobitno je bila duet. Snimio sam je sa Milkom Lolom Relić. Ona je kratko bila moja devojka,  sa kojom me je upoznao Oleg Novković, sasvim slučajno. Kada su došli u moj stan otpevao sam joj “Haljinicu” i otišli smo, na njen nagovor, kod njenog druga, tada anonimnog Željka Joksimovića. U studiju, pevanje i nije baš išlo, pa smo otišli u kafanu. Pili smo bukvalno celu noć i oko sedam ujutro smo došli u studio “pijani k’o dupeta”. Lola je otpevala pesmu savršeno, i ta verzija je zabeležena na albumu. Pesmu sam objavio i u solo izvođenju. Drago mi je da je ušla u narod. To više nije moja pesma, sada je narodna pesma. Autor ne može bolje od toga da poželi za svoju numeru – rekao je Nikola.

Lola i Nikola su snimili i odličan spot za njihov duet, međutim on se izgubio na kanalu YouTube.

Kako je nastao hit „Žal“ koji izvodi Šaban Šaulić
kolja milka haljinica boje lila
Nikola Pejaković i Milka Lola Relić, prvo su njih dvoje snimili duet “Haljinica boje lila”, Foto: Facebook

“Haljinica boje lila” mnogi znaju i iz filma “Rat uživo” (2000) koji je režirao Darko Bajić.  Pejaković je bio koscenarista filma, a i glumio je u njemu. Pesma je ponovo aktualizovana 2008. kada je presnimila Severina. Ona je pesmu obradila i uvrstila na album “Zdravo Marijo” kada je sarađivala sa Goranom Bregovićem.

– Zvala me je Severina i bio sam tu kada je snimala. Mislim da je ona čula pesma u filmu “Rat uživo”. Bila je to korektna i dobra saradnja. I sa njom, i sa Bregovićem. Svirao sam joj gitaru, koju mi je poklonio Goran. Mnogo mi je draga. On ju je nosio svuda sa sobom kada je bio frontmen “Bijelog dugmeta”, a ja volim tu grupu – otkrio je Kolja. Dodao je i da je prodao pesmu za gitaru i da za tim ne žali.

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi
brega kolja lenka
Goran Bregović, Nikola Pejaković i Lenka Udovički, Foto: Facebook / Kolja i Grobovlasnici

Pesma je ušla u kafanu, u narod… izvode je brojne tamburaški orkestri.
– Ja volim narodnu muziku, ali ne i turbo-folk i ostalo smeće. Istine radi, smeća ima u svim vrstama muzike. Muzika je jedna, a podela može da ide samo po sistemu – dobra ili loša, kvalitetna ili ne, iskrena ili ne, uzvišena ili ne… – kaže Pejaković.

Inače, Nikola Pejaković je rođen sa četiri prsta na desnoj ruci.
– To je obeležilo moje detinjstvo. Bilo je zadirkivanja, ali sam ga i sam inicirao nekim svojim pošalicama. Nikada to nisam doživljavao kao hendikep ili nedostatak, već kao prednost. Za mene je to značilo da sam drugačiji, da se izdvajam. Taj obrnuti pogled na stvar mi je u stvari doneo mir. Evo, i danas mi se dešava da uopšte nemam svest da mi nedostaje prst ili da mi je ruka nešto manja i drugačija, ali ljudi to vide. Tek ponekad, kada vidim da je fiksiraju pogledom, onda se i ja setim. Paradoksalno, zar ne?!

Priča o pesmi „Šta bi dao da si na mom mjestu“
KOlja i Grobovlasnici
Bend “Kolja i Grobovlasnici”, Foto: Facebook / Kolja i Grobovlasnici

Pejaković je ostvario brojne uloge u teatru, na TV i filmu. Poznat je i kao scenarista filmova “Lepa sela lepo gore”, “Rat uživo”, “Ledina”; serija “Vratiće se rode”, “Meso”; režirao je seriju “Složna braća”… Uporedo je na muzičkoj sceni stekao status kultnog autora već sa prvim albumom “Mama, nemoj plakati” (2002), koji je snimio pod imenom “Kolja i Smak Bijelog dugmeta”. Drugi album objavio je 2009, pod jednostavnim nazivom “Kolja”, treći 2013. sa “Grobovlasnicima”…

E. A.
HALJINICA BOJE LILA

Od mene si draga, dugo krila
da si drugog dušo zavolila
a ja nisam ništa znao, ništa znao
al’ sam nešto dušo osećao

Osećao da si neka druga
iz oka ti izgubi se duga
ukrao je, uzeo je drugi
moje srce udaviće tuga

Haljinicu boje lila
ti si dušo oblačila
kad si išla da ga ljubiš
da ga ljubiš
a moja si ljubav bila

Od tebe sam dragi dugo krila
da sam tebe dušo prevarila
nevarna sam dragi bila
al’ se nisam zaljubila

Ja se nisam dragi zaljubila
al’ sam nešto dušo osetila
osetila, zažalila
haljinicu što sam oblačila

U rudara krvave su ruke
dete plače u vihoru rata
nema tebe nema ni haljine
hoće li nama sunce ikada da sine

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde