GORDANA STOJIĆEVIĆ JANKOVIĆ: Muzikalna veterinarka

0
1831

GORDANA STOJIĆEVIĆ JANKOVIĆViše od četiri decenije Gordana Stojićević Janković opstaje na estradi, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, ali se nikada nije osećala, a još manje ponašala kao muzička zvezda.

Tek pošto je stekla diplomu Veterinarskog fakulteta, posvetila se pevačkoj karijeri. Ponosna je na kćerke Mašu i Lanu, koje su od majke nasledile umetničku crtu, bave se plesom i lepo pevaju, a stekle su i fakultetske diplome psihologa. Goca se sa suprugom Radetom, diplomiranim ekonomistom, već godinama bavi ugostiteljstvom, a u njihovom restoranu i uveseljeva goste pesmom. Pevačica je uvek nasmejana, vedra i duhovita, i trudi se da to dobro i pozitivno raspoloženje prenese i na svoju okolinu.

„Parni valjak“ objavio spot za pesmu „Ljubav“

Goca Stojićević kao klinka
Goca Stojićević kao klinka
Foto: Iz porodičnog albuma

Odrasla je u Istočnoj Srbiji, u mestima Kučajna, Blagojev kamen, Neresnica i Kučevo. Njena majka bila je učiteljica, a otac advokat. Iako su se roditelji razveli kada je imala samo tri godine, pevačica smatra da je imala divno detinjstvo, u idiličnoj sredini.
– Moj tata je rodom iz Kučeva, mama iz Požarevca, a ja sam slučajno rođena u Beogradu. Moje detinjstvo je bilo bajkovito, u rudarskom kraju. Mama i ja smo promenile nekoliko mesta, ali sve u krugu od 50 km, živele smo tamo gde je ona dobijali posao. To nisu bila ni sela, ni gradovi. Odrastala sam u profesorskoj koloniji, družila se sa decom raznih nacionalnosti, pa sam tako naučila vlaški jezik, pomalo i rumunski, u školi sam učila ruski. Zato i kažem da sam poliglota, učila sam i latinski, znam i šatrovački, a mogu danas da se pohvalim parlam i hrvatski, crnogorski, razumem i slovenački i makedonski…

ZORICA MARKOVIĆ: Kajmak i kopriva za divan ten

Goca Stojićević 1967.
Goca Stojićević 1967.
Foto: Iz porodičnog albuma

– U mestima u kojima sam živela obavezno je bio dom kulture, bioskop, lekarska stanica, kao i parkovi sa ljuljaškama i klackalicama za decu. U neposrednoj blizini leti smo se kupali na Peku. Ma, milina jedna, kao u bajci! Inače, u školu sam pošla sa 6 godina, kako se ne bih razdvajala od najboljih drugarica. Mama mi je bila učiteljica u drugom i trećem osnovne, što mi se baš i nije sviđalo. U školi je nikada nisam oslovljavala ni sa mama, ni sa učiteljice. Dizala sam ruku, pa kad me prozove… Bila sam odlikaš, ali nisam imala privilegije što sam ćerka učiteljice.

NOVICA NIKOLIĆ PATALO: Preko jabuke naučio note

– Posle razvoda roditelja, otac je živeo u Požarevcu, kasnije je prešao u Osijek, tamo se ponovo oženio i osnovao novu porodicu. Bili smo u kontaktu, viđali se, ali sa decom iz tatinog drugog braka nisam bila posebno bliska. Eto, imam braću i sestre po ocu, ali meni je najdraža i najbliža bila Nena, sestra od tetke, koja je bila nešto mlađa od mene. Kada sam dobila prvu lutku, nadenula sam joj ime po njoj.

"Homoljski motivi" 1968
“Homoljski motivi” 1968, kada je program vodio Đorđe Marjanović
Foto: Iz porodičnog albuma

– Na tradicionalnoj smotri izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije “Homoljski motivi” 1968. pobedila sam sa vlaškom pesmom “Mndra mja”, kada je program vodio Đorđe Marjanović. Nakon završene srednje zubotehničke škole u Požarevcu, 1973. postala sam vokalni solista Radio Beograda i tada sam snimila prvu ploču sa čuvenim frulašem, Tihomirom Paunovićem. Uporedo sa muzičkom karijerom, završila sam Veterinarski fakultet u Beogradu.

– Sarađivala sam sa mnogim muzičarima, ali najviše dugujem mojim estradnim roditeljima Radojki i Tinetu Živkoviću, a posle toga Miri Vasiljević, koja me je primila u “Đerdan”. Kada sam diplomirala 1982, krenula sam ozbiljno da se bavim solo karijerom.

GORDANA LAZAREVIĆ: Krila noge zbog kompleksa

sa ansamblom "Svilen konac"
Sa jednog od nastupa sa ansamblom “Svilen konac”
Foto: Iz porodičnog albuma

– Mene nikad nisu jurili paparaci, kačili mi skandale i tračeve, nije bilo mojih razgolićenih fotografija. Na moju sreću, kao mirna i povučena nisam tabliodima bila zanimljiva. Nisam sam se nikada osećala, a još manje ponašala kao zvezda. Ni mega hit nemam, ali mnoge moje pesme su ostale, pevaju se i danas, što je zapravo najveća čast i priznanje za moj rad i dugogišnji opstanak na estradi. Pokazalo se da su bile pravi izbor, iako su dobijali epitet nekomercijalnih. Ipak, negde će ostati zapisano da je Goca Stojićević izvođač rado slušanih numera ” Zagrli me i oprosti mi”, “Pusti me da nađem srcu lek”, “Ja ne mogu bez njega”, “Dobro jutro, Šumadijo”, ”Pala ćuprija”…

JELENA KOSTOV: Slaba na čokoladu

Goca sa mužem Radetom
Goca sa mužem Radetom
Foto: Iz porodičnog albuma

– Udala sam se 1986. za Radeta Jankovića, diplomiranog ekonomistu, sa kojim imam ćerke Mašu i Lanu. Deca su od mene povukla naklonost i talenat za umetnosti. Postupala sam sa ćerkama baš kao moja majka sa mnom, usmeravala sam ih ka onome za šta imaju afiniteta i smisla. Obe lepo pevaju i plešu. Mlađa Lana se i profesionalno bavi pevanjem.
– U kući smo svi obožavali Tošeta Proeskog. On je bio vanserijski talenat. Lana peva sve njegove pesme. U poslednje vreme najčešće slušamo numere Alena Ademovića i Adila. Oni su božanstveni! Pratim sva muzička takmičenja, i tu ima sjajne dece, i u “Zvezdama Granda”, “Prvom glasu Srbije”, “Ja imam talenat”… Dopada mi se i Marčelo, fenomenalna je “Balada disidenta” grupe “Breogradski sindikat”, sladak mi je i Đus… Inače, moj ljubimac još od mladosti je Tom Džons, kakav je to glas!

BEKI BEKIĆ: Presadio sam kosu

Porodica Janković
Porodica Janković
Foto: Iz porodičnog albuma

– Kritična sam i dalje, ali što se manje bavim estradom, život mi je lepši! Nisam ogorčena, ne kukam, jer uspevam da opstanem a nisam bila ni dvoranka, ni farmerka, ni ukućanka. Ne treba mi takva popularnost! Sa ovom istrošenošću, mentalnom i fizičkom, ne bih mogla da podnesem degradaciju i poniženja u rijalitiju. Na TV obožavam kvizove, pre svih “Slagalicu”. Rado gledam “Agape” na Studiju B koja je pravo osveženje, zatim edukativne emisija u kojima gostuju lekari i drugi stručnjaci, pa tako saznam nešto novo i obrazujem se. Volim da čitam knjige, pogotovo one o parapsihologiji, filozofiji, duhovnosti… Kad sam u prilici, sa velikim zadovoljstvom odlazim u pozorište.

Snežana Đurišić snimila novu pesmu Slavka Stefanovića Slavkonija

Dragana Dušanić

Goca Stojićević i Izvorinka Milošević
Goca Stojićević i Izvorinka Milošević
Foto: Iz porodičnog albuma

Penzija mala ali redovna

– Imam preko četiri decenije radnog staža, ali ni dana kao veterinar. Jedino sam radila na kraju IV godine studija, kako bih upisala V, a neophodno je bilo jednomesečno stažiranje u veterinarskoj stanici, što sam obavila u Ranovcu kod Petrovca na Mlavi. Penzija mi je mala, ali redovna. Ne žalim se. Odlično se osećam kao penzionerka jer za moju generaciju pevača posla nema. U ovom ludilu, ispade da je najbolje biti penzioner. S obzirom na kompletnu situaciju, meni je odlično, ne zato što mnogo imam, već zato što mnogo ne tražim

JK premijerno izvela dva dueta – „Bankina“ sa Lukasom, i „Ostavljam te“ sa Azisom
Gordana Stojićević
Foto: V. Tasić

Kućni ljubimci ne mogu na peti sprat

– Pitaju kakva sam ja to veterinarka kad nemam kućnog ljubimca. Odgovaram da imam prasiće, mace, kuce – ali plišane. Pa kako da u stanu na petom spratu držim životinju?! Nije humano, a ni zdravo. Pri tom to je obaveza, koja mi opet bila na mojim leđima. Kao mala u dvorištu sam uvek imala psa ili mačku, a želje mi je bila da imam – kravu! Nismo bili na seoskom gazdinstvu, pa nije bilo uslova. Sa konjima i kravama sam se družila tokom studija, pa sam i to nadoknadila…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde