GORAN BREGOVIĆ: Otac je želeo da sviram violinu, ali to je težak instrument

0
519

Goran Bregović otkrio je kakva je uloga klasične muzike i violine u njegovom odrastanju, kao i kako je napisao “Tri pisma iz Sarajeva”.

Prvi put na prostoru bivše Jugoslavije Goran Bregović izvešće večeras, 29. juna u parku na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu “Tri pisma iz Sarajeva”. Koncert na Tomislavcu biće u okviru festivala “Zagreb Classic”, a Brega će na sceni biti uz članove svog “Orkestra za svadbe i sahrane” i Zagrebačke filharmonije.

goran bregović– Iskreno, bio sam vrlo iznenađen, a bilo mi je i jako drago kada su mi se javili iz Zagrebačke filharmonije, a kada su došli u Beograd brzo smo se i lako dogovorili. Zagrebačka filharmonija uvek je imala reputaciju najboljeg simfonijskog orkestra u staroj Jugoslaviji. Verujem da je to danas, naravno, još puno bolje. Do sada sam izvodio “Tri pisma iz Sarajeva” sa najboljim simfonijskim orkestrima iz Francuske, Mađarske, Belgije i jako se veselim ovom izvođenju u Zagrebu – rekao je Bregović.

Koncert pod zvezdama: Brega sa Zagrebačkom filharmonijom izvodi „Tri pisma iz Sarajeva“

 

Goran_bregocvic_plakat tri pisma iz sarajevaIspričao je kako su “Tri pisma iz Sarajeva” nastala po narudžbini velikog festivala u pariskoj bazilici Saint Denis, u kojoj su pokopani svi francuski kraljevi. Na praizvedbi, prošle godine, u ogromnoj crkvi sedelo je dve hiljade ljudi, a svirao je Nacionalni orkestar d’Ille-de-France.

– To je bila narudžbina kakve ja, kao i svi umetnici, mnogo volim. Nije slučajno što je čitava istorija umetnosti zapravo istorija narudžbina. Bez toga ne bi bilo ni Mikelanđela, ni Šekspira, ni Mocarta. Narudžbina vam daje neki okvir u kojem se krećete, rok do kada morate završiti, što je takođe važno za umetnike. A, i plaćeni ste na kraju. Kad sam dobio poružbinu iz Pariza, pomislio sam da mi treba metafora, koja će me inspirirati i gurnuti da komponujem. Ta metafora je Sarajevo. Kao i sve Sarajlije, traumatizirane ratom, ja sam pisao već nekoliko radova koji imaju sličan smer. Sarajevo je metafora za ovo naše vreme u kojem možemo biti dobre komšije, a da već sutra pucamo jedni na druge, samo zato što smo različitih vera.

“Napisao sam taj violinski koncert u tri stava, u kojem je svaki stav jedno pismo, za troje solista.”

goran bregović– Druga metafora koja me je vukla je sama violina. A, koja se svira u tri osnovna manira: na klasičan način, što je deo tradicije hrišćanskog Zapada; zatim na klezmerski način kako svoju tradicionalnu muziku sviraju Jevreji; i na orijentalni način, što je vrlo specifična tehnika. Napisao sam taj violinski koncert u tri stava, u kojem je svaki stav jedno pismo, za troje solista.

– Hrišćansko pismo sviraće Mirjana Nešković iz Beograda. Iz Tel Aviva dolazi Gershon Leizerson. On je u Tel Avivu završio i akademiju, ali nije samo klasični muzičar, jer ima i svoj orkestar sa kojim svira klezmersku muziku, pa i jevrejske svadbe. Moj treći solista je Zied Zouavi iz Tunisa. On je akademiju završio u Tunisu, a postdiplomski studije u Parizu. Takođe ima svoj orkestar sa kojim svira arapsku muziku. Tako da imam troje solista koji nisu puki čitači partiture, nego su solisti koji mi nešto daju, donose mi nešto svoje. To je u ovom violinskom koncertu jako važno i potrebno – za “Večernji list” opisao je Bregović kompoziciju kojom će se predstaviti publici u Zagrebu.

Goran Bregović je govorio i o ulozi klasične muzike i violine u njegovom odrastanju.

– Moj otac, koji je bio vojno lice, kao mlad je svirao violinu u svom selu Sveti Petar Čvrstec kod Križevaca. Posle, kad je otišao u penziju, vratio se sviranju sa svojim pajtašima iz mladosti. Njegova je želja bila da učim violinu u muzičkoj školi, ali ja baš nisam bio za to. Violina je težak instrument, treba puno vežbati. Ja sam više za gitaru, koja se ovako kako je ja sviram može naučiti za sedam dana – izjavio je poznati muzičar.goran bregović

Na početku svoej muzičke karijere Goran Bregović nije imao veze sa klasičnom muzikom i simfonijskim orkestrima.

– Počeo sam vrlo rano i svirao vrlo dobro. Najranije profesionalno iskustvo imao sam u striptiz-baru “Splendid” u Dubrovniku. Odatle nas je pokupio neki Italijan da sviramo u jednom baru u Italiji. Tako da sam započeo kao striptiz-bar muzičar, što je uvek dobar znak. Kada imaš 17 godina i gledaš toliko golih žena, to je očito znak sa neba. Kao da mi je Bog rekao:”Bregoviću, ti ćeš se zabavljati sa ovim što radiš” – ispričao je kroz smeh Bregović.

E. A. / Izvor: Večernji list

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde