DUŠAN KOJIĆ KOJA: “Disciplina” sa usnom harmonikom ima još štošta da odsvira

0
689

Dušan Kojić Koja, osnivač i vođa grupe “Disciplin A Kitschme”, jedan je od poslednjih aktivnih članova beogradske novotalane scene s početka osamdesetih. Iako je najveće hitove stvorio tri decenije, muzičar ne žali za starim vremenima. Trudi se da mlađim generacijama ponudi kvalitetan rokenrol, sa uverenjem da je na njima da izaberu ono što im se dopadne.

Dušan Kojić Koja Disciplin A Kitschme FB
Foto: Facebook / DISCIPLIN A KITSCHME

Nedavno je “Disciplin A Kitschme” objavila dupli vinil “Opet.”. A na njemu Dušan Kojić Koja i ekipa uzvikuju:”Zaboravili rokenrol i otišli u šoping mol”. Pojedini kričari ovaj album ocenjuju kao “povratak starom zvuku” grupe.

Grupa „Disciplin A Kitschme“ objavila na duplom vinilu album „Opet.“

– To zvuči bombastično, tako eto da se nešto kaže. Ali nema povratka nekakvom zvuku, jer taj je zvuk uvek tu. “Opet.” je takođe prvi album na kojem je usna harmonika u potpunosti zastupljena, tako da je ovo, kako god gledali, opet nešto novo – izjavio je Koja za Mikser House Sarajevo.

Dušan Kojić Koja Disciplin A Kitschme FB
Foto: Facebook / DISCIPLIN A KITSCHME

* U vremenu opšte digitalizacije album “Opet.” je objavljen na dvostrukom vinilu. Koji su razlozi za takvu odluku? Ima li još nade za ploče?
– Dvostruki vinil je realizovan zbog trajanja albuma, koji je dugačak i ne može da stane na jednu ploču. Znači, iz tehničkih razloga. A, vinil je danas u modi, no, ne verujem da osim kolekcionarstva i dj-isanja to danas ima drugu namenu. Vinil se i štampa u ograničenim tiražima, skuplji je i vrlo brzo se taj tiraž rasproda. Mislim, nema mnogo veze između vinila i mobilnog telefona, zar ne, na kojem mladi danas prevashodno provode život. A, na taj način i muziku percepiraju.

U Mikser House Sarajevo festival „Iz Beograda, s ljubavlju!“

Dušan Kojić Koja i Srđan Žika Todorović, koji je jedno vreme bio bubnjar u “Discipini kičme”, i bio deo postave koja je snimila prvi album grupe “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno”, Foto: Facebook / DISCIPLIN A KITSCHME

* Uvodna pesma na albumu je “Zaboravili rokenrol i otišli u šoping mol”. Jesu li ljudi i na Balkanu zaista zaboravili na rokenrol? Da li je potrošačko društvo u potpunosti zavladalo?
– Na Balkanu još ne u punoj meri, ali po svetu da. To je društvo uvek i bilo takvo, ovo su samo etape, u kojima, nažalost, pravom, istinskom i iskrenom izrazu sve očiglednije nema više mesta. Posle raspada Jugoslavije i raspodele na ovoj teritoriji, kapitalizam se ušunjao na najsuroviji, a pre svega krvav način. I potrebno će biti dosta vremena, pod pretpostavkom da ne bude više ratova, dok se novi sistem uspostavi u nekom prihvatljivom obliku.

UROŠ ĐURIĆ: Nisam ni anđeo ni đavo, trudim se da budem dobar čovek

Dušan Kojić Koja Disciplin A Kitschme FB
Foto: Facebook / DISCIPLIN A KITSCHME

* Čitate li i danas stripove i gde se izgubio “Zeleni Zub” posle filma “Kako je propao rokenrol”?
– Strip je vrlo ozbiljna neozbiljna stvar. Datira odavno i uvek je aktuelan kao izraz. Ako neko misli da je to rezervisano samo za mlađe doba, ne mogu mu pomoći. Zeleni Zub se preobrazio u Crnog, još u devedesetim, u londonskoj fazi, kada se zvao Black Tooth. Sigurno ga čeka još jedna inkarnacija.

Darko Rundek i „Ekipa“ snimili „Tamni jorgovan“

disciplina kicme foto Mascom
Foto: Mascom

* Poznati ste po inovativnosti, uvođenju različitih instrumenata na albumima, od trube, preko skreča, goča, saksofona, a na aktuelnom albumima i usne harmonike. Spremate li neka “nova iznenađenja za nova pokolenja”?
– Da, sigurno, uvek. Ali mislim da ova postava sa usnom harmonikom ima još štošta da odsvira i kaže. Polako počinjemo da vežbamo i džemujemo nove rifove i ritmove. Bez brige.

E. A. / Izvor: Mikser House Sarajevo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde