DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji Bosifest

0
322

DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji BosifestPoznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele je zajedno sa našim proslavljenim rediteljem, piscem i profesorom Goranom Markovićem i talentovanom mladom glumicom Jovanom Stojiljković u žiriju predstojećeg 9. Bosifesta. Festival će se u organizaciji Hendi centra Koloseum održati u beogradskom Sava centru od 10. do 12. oktobra pod sloganom “Rampa!”

Dragan Petrović Pele je diplomirao u prvoj klasi profesora Vladimira Jevtovića, zajedno sa Draganom Bjelogrlićem, Miloradom Mandićem Mandom, Vesnom Trivalić, Srđanom Žikom Todorovićem, Slobodanom Bodom Ninkovićem, Mirjanom Joković, Vesnom Stanojević. Mnogi za njega kažu da je glumačko lice koje se prepoznaje i pamti.
Nadimak Pele dodelio mu je drug u detinjstvu, jer nije bio baš vičan sa loptom.

U žiriju 9. Bosifesta Goran Marković, Dragan Petrović Pele i Jovana Stojiljković
DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji Bosifest
Foto: Promo

Od 1986. neprekidno je angažovan kako u pozorištu tako i na televiziji. Publika je imala priliku da ga upozna na svim beogradskim scenama. Profesor Jevtović pozvao ga je 1997. da mu bude asistent. Godine 2001. postao je docent na Fakultetu. Posle godinu dana primio je svoju prvu klasu i nastavio uspešno da plovi profesorskim vodama.
Ostvario je zapažene uloge u filmovima “Već viđeno”; “Lepa sela lepo gore”; “Četvrti čovek”; “Mala noćna muzika”; “Točkovi”… kao i u serijama “Bolji život”; “Vratiće se rode”; “Selo gori a baba se češća”; “Lisice”; “Senke nad Balkanom”… Dobitnik je brojnih priznanja – Godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1992, 1996); Godišnja nagrada Beogradskog dramskog pozorišta (2002); Statueta Milivoja Živanovića (2005); Statueta “Ćuran” (2011, 2015, 2017); “Zoranov brk”…

JOVANA STOJILJKOVIĆ: Gluma je moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu
DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji Bosifest
Foto: Senke nad Balkanom

* Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima. Jer, njegov kompletan program posvećen je temama života osoba sa invaliditetom. Kako vi kao iskusni glumac i profesor na Akademiji vidite ove teme i esenciju života koje oni poseduju?
– Teme o kojima me pitate, a kojima se bavi svaki od filmova, vidim kao suštinske teze koje odražavaju univerzalnu postavku onog sudbinskog, određujućeg i ličnog dihotomičnog kontrasta između unutrašnjeg i spoljašnjeg čoveka, kao i sila koje na njega deluju u realnom vremenu i prostoru. I upravo tako, kako kažete “esencija života”, ali koja postoji samo “danas”, sada i ovde.

„Ustani i hodaj“ Matjua Firmina najbolji film 8. Bosifesta
DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji Bosifest
Profesora Vladimir Jevtović sa studentima svoje prve klase na FDU

* Kako biste ocenili program ovogodišnjeg Festivala?
– Zaista, deset izvanrednih filmskih ostvarenja, koje sam s pažnjom pogledao uokvireni su nepretencioznim i jasnim, čvirstim, istinitim i uzbudljivim filmskim izrazom.
Svaka filmska priča je ogoljena hronika različitih iskustava duboko lične sudbonosne, grčevite borbe za bogatstvo društvenog sveta, psihološkog sveta, duhovnog sveta i svih onih svetova i doživljaja u svakom čoveku koji čine svaki život, svaku ličnu borbu posebnom, svetlom i neponovljivim.

GORAN MARKOVIĆ: Veoma kvalitetan i raznovrstan program 9. Bosifesta

* U kojoj meri po vašem mišljenju filmska umetnost ima moć da ozbiljnije skrene pažnju javnosti na život osoba sa invaliditetom i njihove probleme u nekoj sredini?
– Filmska umetnost, ukoliko je ima, sama po sebi nema nikakvu moć. Njoj moć daje intenzitet i snaga pripadajuće naracije odnosno tema kojom se bavi. Tema aktuelnog festivala. Život osoba sa invaliditetom i njihovi problemi u određenoj sredini, nosi u sebi ogromnu moć jer ispituje pojedinačnu, dramatično ličnu, intimnu reakciju auditorijuma na zadati impuls.

Objavljen program 9. Bosifesta: Jedinstveni filmovi koji slave život
hipnoza jedne ljubavi
Iz predstave “Hipnoza jedne ljubavi”, Foto: Zvezdara teatar

* Koliko smatrate da je važno za naše društvo i kulturu da ima filmski festival kao što je Bosifest?
– Veoma važno, jer je tema važna! I, treba još vrednije raditi na afirmaciji ovog festivala. Pri tome ne mislim na neke banalne i patetične razloge, već na one prave, praktične i pragmatične, očišćene od svake sentimentalnosti ili bilo koje druge “lepljive” lažne saosećanosti. Osobe sa invaliditetom nisu vanzemaljci, već su to pre svega produktivni, vredni, daroviti, talentovani, genijalni i pristojni ljudi. Individue! I ono još važnije, to su obični, jednostavni ljudi, naše komšije, prijatelji, rođaci, prosečni u svemu, koje volimo i poštujemo pa makar oni i nisu tako posebni, super heroji, daroviti, talentovani, pametni ili genijalni.

Dani Zorana Radmilovića: Zoranov brk za Dragana Petrovića Peleta
petrovic glumačkre svečanosti
Pele je 2005. u Požarevcu na festivalu Glumačke svečanosti Milivoje Živanović dobio nagradu “Spomen na glumca “, za ulogu Joja u predstavi “Tre sorelle”, Foto: Glumačke svečanosti

* Pored teorijskih i dragocenih praktičnih znanja koje prenosite vašim studentima, šta je ono esencijalno što smatrate da studenti moraju da znaju o glumačkom pozivu?
– Ono što moraju da zapamte je da je glumac sam svoj instrument, najkompleksniji mogući instrument. A, shodno tome, da traži pažljivo rukovanje i negu. Da stalno i uporno povećavaju svoj lični kapacitet za emocionalni doživljaj. Da je glumačka igra kolektivni čin i da svakog trenutka drže pod kontrolom vlastitu pažnju i koncentraciju. Da vole i poštuju svoje kolege i budu otvoreni za sve ljude, nihove priče i životne borbe. Da dobro zapamte da za čoveka nema snažnije potrebe od one za drugim čovekom. Da zavole ljubav a ne mržnju, da budu strpljivi!

Snima se: „Delirijum tremens“ sa Tihomirom Stanićem u glavnoj ulozi
senke nad balkanom
Deo ekipe serije “Senke nad Balkanom”, Vladimir Kecmanović, Dragan Petrović Pele, Goran Bogdan, Dragan Bjelogrlić i Milica Gojković, Foto: Senke nad Balkanom

* U prvoj sezoni popularne i cenjene serije “Senke nad Balkanom” imali ste zapaženu ulogu intrigantnog doktora Konstantina Avakumovića. Kakvi su vaši utisci o samoj seriji, radu sa Draganom Bjelogrlićem i Žarkom Lauševićem, ali i ulozi koju igrate?
– U prvoj sezoni serije “Senke nad Balkanom” tumačio sam lik Konstantina Avakumovića, psihijatra i šefa ozloglašene organizacije Tuli. Budući da je izmišljeni lik, a njegova priča plod mašte pisca, ostavilo mi je mnogo prostora za živo, koloritno razmaštavanje karaktera. I da u dogovoru sa rediteljem glumački oživim jedan kompleksan, slojevit lik. To je, naravno, bila moja namera, a koliko sam uspeo, to je na auditorijumu da ocenjuje. Što se tiče saradnje sa Draganom i Žarkom, moram da kažem da mi je bilo lako i veliko zadovoljstvo. Uživao sam! Obojicu poznajem godinama i veoma poštujem. Sa Draganom sam studirao u istoj klasi na FDU, a sa Žarkom bio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu skoro pa 15 godina.

pele i olga
Sa suprugom Olgom Odanović

* Na kojim novim filmskim, televizijskim i pozorišnim projektima trenutno radite?
– Trenutno nemam ništa novo što mogu sa sigurnošću da potvrdim da radim, što se tiče projekata izvan fakulteta, naravno… Nadam se da će biti nešto. Ako bude, dobro je, a ako ne bude, opet dobro je.

Trejler za novi igrani film „Princ Rastko srpski“

Publika predstojećeg Bosifesta će imati prilike da pogleda 15 filmova, 10 u takmičarskom i pet u revijalnom delu programa. Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolji scenario; kao i specijalne nagrade.
U okviru pratećeg programa Festivala biće održana radionica “Uticaj filma na kreiranje stavova prema osobama sa invaliditetom”.
Ulaz na projekcije je besplatan, ali neophodno imati ulaznicu. Može preuzeti od 24. septembra u prostorijama organizatora Festivala – Hendi centra Koloseum (Pančičeva 14, tel: 011-2637-820) od 10h do 14h; kao i na blagajni Sava centra od 2. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde