ĐORĐE MILJENOVIĆ: Ana Stanić je moj brat

0
830

Đorđe Miljenović, široj publici poznatiji kao Skaj Vikler, ove godine se predstavio publici u nešto drugačijem svetlu. Posle duže pauze u solo karijeri, objavio je dva albuma – “Amovi” i “Sam pao, sam se ubio”, u soul, bluz i rok ritmovima. Kako je i sam jednom prilikom izjavio, u pitanju su dva albuma srodnih žanrovskih karakteristika, samo konceptualno malo drugačiji.

Đorđe Miljenović Skaj Vikler, Foto: Facebook / Đorđe Miljenović
Foto: Anastasija Asja Zec

Za časopis “Džabaletan”, Đorđe Miljenović pričao je o svojim novim muzičkim poduhvatima, romanu, planovima za budućnost.

* Posle skoro deset godina od izlaska tvog solo albuma “Ortaci ne znaju”, objavio si čak dva izdanja, sa potpuno drugačijim zvukom. Ali, i pod tvojim imenom i prezimenom. Koliko se stvarno razlikuju Skaj Vikler i Đorđe Miljenović?
– Nisam siguran da je za bilo šta od ovoga bitan moj dualitet, i otklon od alter-ega, za sve ovo je bila bitna petlja. Da se priznaju neke stvari. Da ja priznam zašto sam loš i kreten kad to jesam, ali i da postoji svest o tome zašto sam u drugim instancama dobar, koristan sebi, i produktivan-koristan potomstvu. I da i na ovom levelu na kom živim i radim, nisam umoran niti razočaran, nego oduševljen otkrićem radosti zbog količine supstance u odnosu na stil. A, da ne bih zbunjivao rep glave, Skaja ostavljam u toj priči, ovde kao i onomad sa “Zagađenjem…” operiše Đorđe.

skaj vikler /đorđe miljenović/ i ana stanić foto mascom fb
Đorđe Miljenović i Ana Stanić, Foto: Facebook / Mascom

VLATKO STEFANOVSKI: Današnja muzika je kao brza hrana

* Imaš zanimljive goste na albumima, poput Sergeja Trifunovića, Ane Stanić, Olivera Nektarijevića… Kako je došlo do saradnje sa njima? Kako je izgledao proces nastajanja i snimanja tih pesama?
– Sergej, koliko god glavobolja zadaje svojim povremenim izletima u tinejdžerski prkos, a u poslednje vreme gangsta/horror lifestyle, je prokleti umetnik. Nedvosmisleno genijalan u onome što je izabrao, na, verovatno kolosalnu žalost familije, da bude njegov život, da bude otvaranje kapija umetnosti u smerovima koje svet ište, za kojima čezne. Međutim, onda se desilo da smo postali prijatelji. Međutim, onda sam najmanje tri puta poželeo da mu okončam boravak na planeti. I, najmanje se zbog njega i ZA njega potukao devet puta.

ZORAN PREDIN: Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna

Đorđe Miljenović Skaj Vikler, Foto: Facebook / Đorđe Miljenović
Foto: Anastasija Asja Zec

– Siguran sam da ni ja nisam piknik za trpeti, ali Sergej je horor. I ja ga volim! I on je jako iskren prema sebi, sposoban da uvidi kad je moron, a kada blista. I da je OK sa tim. Tu našu pesmu je prozvao naš jako, bolesno dobar i važan deo života, pod imenom Marko Pavlović (Mc Marko). Nabacivao je tu ideju danima. Pogotovo ta fora sa njom, koja hoće da postane frajeru refren. Pomirio je ozbiljan detalj između partnera, na našu korist, priznajem, ali takvu šarmantno imbecilnu pesmu nikada ne bih ni sa kim umeo da snimim i da je osećaj – da, to je to.

Đorđe Miljenović Skaj Vikler, Foto: Facebook / Mascom
Foto: Facebook / Mascom

– Sa Anom nisam dugo radio. Pesma koju smo snimili se dogodila na licu mesta u studiju. Mislim da do uveče ili sutradan, nismo skapirali koliko nam je super stvar, tačno posle onog prvog naleta ushićenja kad se uradi pesma. A, i ona je moj brat. I, šta ćes, genijalna je!

„WHO SEE“: Politika ne zaslužuje komentarisanje

* Od početka tvoje karijere se može osetiti uticaj Frenka Zape na tvoju muziku, posebno na albumu “Zagađenje u Japanu”. Zbog čega je baš on toliko bitan za tebe?
– Zato što je prešao sve igrice koje se tiču umetnosti zvana muzika. Govorio proste istine, i posramio cinizam. Majstorstvo, međutim, po kom je postao uočljiv, u komponovanju, aranžiranju i pisanju muzike, simbol njegovog trijumfa racionalnosti u odnosu na emocije. Međutim, ni to nije istina. Duhovitost ne bi baš bila fascinirajuća da je iz nje izuzet duh i emocionalni tornado.

* Imaš iza sebe i roman, o kom, čini mi se, nisi toliko pričao u javnosti i medijima. Zbog čega je to tako i planiraš li nastavak priče o Dragutinu Milinkoviću?
– Eno ga u Hrvatskoj po knjižarama. Drugi deo je napisan bio još pre, 5-6 godina, ali nije bio prioritet. Pritiskam prljave izdavače da to izdaju, mislim da će popustiti. Zato što sam odvratno uporan, i mislim da će biti uočljive razlike u mom pisanju, i neizvesnost od komentara bilo koga ko čita išta više od flajera, je apsolutno kretenska. I očaravajuća. Ako, iz bilo kojih razloga, oni neće da to radimo, ja ću da odem kod Lame iz “Bolesne Štenadi” da mi to štampa za džabe, da ga ne bih prebio. Opet. Volim te, Lamo!

BRANKO GOLUBOVIĆ GOLUB iz “Goblina”: Pesme se dešavaju

* Radio si muziku za “Srpski film”, kakvo je iskustvo stvarati muziku na taj način? I kakav je tvoj stav o tom filmu, izazvao je svakave reakcije javnosti?
– Ja volim taj film. To je film, ono, frejmovi u nizu koji vređaju ljude, ali stvarno, toliko frustriraju da ispadaju sa projekcija, saplićući se o prag na izlalzu iz sale i zaradivši kamaru kopči po licu. Jer je strmoglavom silinom palo na pod od kamena. Ljudi, to su frejmovi. Svako usvajanje i postavljanje tuđeg dela u korist/ili protiv političkih stranaka, koje bi se služile takvim materijalom da popularišu svoje destruktivne i idiotske hipnoze, moraju biti kažnjive umetniku, pod pretnjom smrti. Jedini upliv može biti njegovo delo koje daje rešenje, a ne naklonost crno belom sistemu u kome živimo.

Đorđe Miljenović Skaj Vikler, Foto: Facebook / Đorđe Miljenović
Foto: Anastasija Asja Zec

– Dakle, rečenice kao što su “zašto se to zove Srpski film, a ne bla bla bla” neka izazivaju udarac na pseudo ponos, svojatanje i pravljenje socijalne, državne ili koje druge komparacije je idiotizam. To je samo film. “Ulazak voza u stanicu” je mnogo ljudi prestrašio do neslućenih razmera. I, ko ima čist browser, neka baci prvi kamen. Opravdavati svoje divljaštvo i inferiornost, koje, priznajmo ima svuda, spoljnim faktorima, reći da je nešto drugo krivo za sopstvena zadovoljstvo, kao film, ili pesma ili slika, šta, neko je mislio da se takve stvari nikad neće uraditi? To je samo ludački film, koj ku*ac. Bolestan, duhovit, zastrašujuć. I onda konačno toliko težak i odvratan, ali ne greškom ekipe, nego sa namerom da udari u čoveka, i sablazne i usere.

Koncert benda „Letu štuke“ na Sarajevsko After Filmu

Đorđe Miljenović Skaj Vikler, Foto: Facebook / Mascom
Foto: Facebook / Mascom

* Kad smo već kod filmova, šta voliš da gledaš? Koji su ti omiljeni filmovi, režiseri, glumci… da li si ljubitelj sedme umetnosti?
– Što se tiče TV programa, uživam blagodeti najjačih zapleta u naučno-fantastičnom animiranom serijalu “Rik and Morty”. Ma, ‘ladno sve gledam, osim komedija sa Foxa. Nego, ove Netflikse što ulažu boga oca da zatvore bioskope, i nađe se strim svih epizoda koje, takva je služba, istog dana izađu. “House of Cards”, “Peaky Blinders”, a onda udri po “Preacheru”, ali ne onom izbljuvku od ekranizacije, nego čitanje od prvog broja. Nisam pravio liste omiljenih ovih i onih, jer je to nemoguće. Jer kroz prolazak kurevog vremena, različito doživljavam neke stvari. Otkud ja znam da, na primer, Radoš Bajić neće snimiti novu “Battlestar Gallactica” senzibiliteta seriju, koja bi bila pametan utrošak vremena? Ne, zapravo, to svi znamo da se nikad neće desiti. Ništa dobro, barem.

* Kakvi su ti planovi na muzičkom polju do kraja godine?
– Nastupi sa “Bad Copy”, promovisanje novih albuma i benda, a u ovom trenutku rad na muzici za jedan film. On ima sportske šanse da bude jako kul. I još solo album rap-a za zimu. I novi album “Bad Copy”. I još jedan film. Biće zabavna muzička budućnost.

E. A. / Izvor: Džabaletan

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde