DEJAN CUKIĆ: Umalo sam izgubio vid

0
597

Dejan Cukić je od rođenja slabovid na levo oko. Pre nekoliko godina pukla mu je mrežnjača i urađena mu je operacija, pod napomenom „hitno”.

DEjan Cukić Fejsbuk
Foto: Facebook/ Dejan Cukić

Ove godine Dejan Cukić obeležava tri decenije od snimanja prvog solističkog albuma “Spori ritam”. Muzičar sa svojim bendom planira turneju, a na koncertima će publiku podsetiti na svoje dobro znane pesme, ali predstaviće i nove numere.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

– Negde u ovo doba, pre tačno 30 godina počele su u podrumu Saše Loknera poslednje pripreme za snimanje albuma “Spori ritam”. Album je objavljen u novembru, a prvi koncert “Spori ritam bend” održao je u decembru te 1987.  Ovu godinu provodimo u znaku tog jubileja. Rođendanske svirke, kojima želimo da ispunimo godinu, počeli smo krajem aprila u Vršac – prisetio se Cukić na svom Fejsbuk profilu.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju

Malo je verovatno da će se na repertoaru naći i jedna od najpoznatijih domaćih balada “Ti si mi u krvi”, koju je, inače, Cuk prvi otpevao. Naime, Kornelije Bata Kovač je ovu pesmu napisao “namenski” za Zdravka Čolića i bilo mu je jako stalo da se ona Čoli i svidi. Jednog dana je nazvao Dejana i rekao: “Jao, nemoj molim te ja da je pevam, možda mu se neće svideti. Dođi ti da otpevaš”. Pesma je Čolu “kupila na prvo slušanje”, a Dejanova verzija postoji i danas, negde u Batinoj arhivi.

GORAN BOGDAN: Serija „Fargo“ za mene je kao dobitak na lutriji

Ovaj detalj iz Cukićeve muzičke biografije malo je poznat, baš kao i to da je u jednom trenutku muzičar umalo ostao bez vida. Kantautor je pre nekoliko godina imao tegobe sa očima, a onda mu je iznenada pukla mrežnjača levog oka. Morao je na operaciju, pod napomenom “hitno”.

Dejan i Peđa Milanović rade na novim pesmama, Foto: Facebook/Dejan Cukić
Dejan Cukić i Peđa Milanović rade na novim pesmama,
Foto: Facebook/Dejan Cukić

– Pucanju mrežnjače skloni su pacijenti sa slabovidošću. Moje levo oko je od rođenja slabovido i, posledično, nešto veće od normalnog. Zato, sa godinama, dolazi do većeg pritiska i pucanja mrežnjače. Prvi simptomi bili su nekakvi svetlaci koje sam počeo da primećujem. Onda je postepeno počela da se navlači neka vrsta skrame, koja mi je rapidno gasila vidno polje na levom oku. Dokori nisu imali dilemu da je hitno potrebna intervencija. Jer, zna se da se ablacija mrežnjače brzo širi, i ukoliko se ne operiše na vreme, obično zahvata i žutu mrlju, što za posledicu ima nagli pad oštrine vida i vremenom se svodi samo na prepoznavanje svetla i pokreta – izjavio je Cukić i dodao:

VOJA BRAJOVIĆ: Kič, šund i kvazizabava su danas zatrpali svet

– Operacija koja je meni urađena, jedan je od najtežih oftalmoloških zahvata. Trajala je 80 minuta, uz lokalnu anesteziju. Srećom po mene, stručnjaci u klinici “Miloš”, a posebno dr Zora Ignjatović, rutinski rade ove stvari, tako da je sve prošlo kako treba. Saznanje da mi je neophodna tako ozbiljna operacija bilo je šokantno, ali kako je zahvat urađen u roku od 24 sata, nisam imao ni vremena da se uplašim.

Foto: Facebook/Dejan Cukić

Tri nedelje posle operacije, muzičar je održao koncert, iako je taj potez mogao da bude rizičan po njegovo zdravlje.

PETAR PECA POPOVIĆ: Operacija kao tehnički pregled

– Upravo zbog fizičke zahtevnosti mog posla, doktori su se odlučili za uključivanje u postoperativnu negu i terapiju neke vrste silikonskog ulja koje omogućavaju da se prave normalni pokreti bez bojazni od posledica. Ipak, pred prvi nastup sa mojim bendom u Inđiji, imao sam malu tremu i strah. Na sreću, sve je prošlo odlično. Mislim da niko nije ni primetio da sam drugačiji nego obično. Ipak, do potpunog oporavka morao sam da se odrekam nekih navika. Izbegavao sam duže sedenje pred kompjuterom, odlaske u teretanu, na moru sam imao zabranu skakanja u vodu i ronjenja…

NENAD OKANOVIĆ: Milunka Savić mi je prababa po mamine linije

Dejan se, na sreću, oporavio, i vratio svom normalnom načinu života. Uskoro će ekranizovati nekoliko novih singlova. Poslušajte kako zvuči obrada hita “Od šanka do šanka” iz 1979, slovenačkog kantautora Andreja Šifrera:

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde