DEJAN ĆIRKOVIĆ ĆIRA: Boga molim da me proteraju iz Nemačke

0
5205

Muzičar u Štutgartu živi četvrt veka, ali i dalje ne zna dobro nemački jezik, niti se privikao na “sterilnu” sredinu. Dok Ćira priželjkuje povratak u otadžbinu, njegova porodica se tome protivi.

DEJAN ĆIRKOVIĆ ĆIRA: Boga molim da me proteraju iz Nemačke

Dejana Ćirkovića ubi nostalgija. Ćira pokušava da je izleči tako što svaki čas dolazi u otadžbinu. Iako već četvrt veka živi u Štutgartu, nikako da se privikne na život u Nemačkoj. A tamo se zatekao, jer je “pao” na reči svoga kuma.

– Za sve je krivo moje meko srce. Otišao sam u Nemačku da produžim vizu, pa kad sam završio papirologiju i hteo da se vratim kući, štrecnuše žaoke mog kuma Saše Žike Jakšića. On je tada živeo u Štutgartu, pa mi je zavapio:”Dobro, bre, koga imaš prečeg od mene? Zar nije red da ostaneš ovde, sa kumom?” I tako neplanirano i nenadano ostadoh da živim u Štutgartu. Sa Žikom i drugarima uleteo sam u bend “Ritam srca”. Osam godina smo žarili i palili, pratili naše brojne poznate pevače na nastupima po inostranstvu. Posle sam napustio grupu i nastavio kao solista. Ali i dalje se mučim u Nemačkoj, umesto da uživam u mojoj Srbiji – kaže Ćira.

JELENA HELC: Kako se sparuju čarape kad imaš muža i četvoro dece
Dejan Ćirković Ćira 3 Foto Z. K. Munja

Najradije bi se vratio u svoj rodni Aleksandovac, ali ne zna kako. Njegovi supruga i deca su rođeni u Nemačkoj i ne pada im na pamet da žive u Srbiji. Ćira bez njih ne može.
– Drže me “zarobljenog” u Nemačkoj! A ja još zateleban u moju ženu Ljilju k’o prvog dana, decu obožavam, i zato trpim “zatočeništvo”. Kad dođemo u Srbiju, u moj Aleksandrovac, Ljilja i deca ne mogu da se načude kako je prljavo, kako ljudi ogovaraju, spletkare. Objašnjavam im da je to lokalni šarm, a oni me gledaju kao da sam pao s Marsa. Ne mogu da shvate da ja volim i blato, i prašinu, da mi je muka od sterilne Nemačke. Šta ću, rođen sam pod brazdom, na njivi. Molim Boga da me Nemci proteraju iz njihove zemlje, pa da ne mogu da biram gde ću da živim, i moram da se vratim.

GORAN BREGOVIĆ: „Made in Bosnia“ je antiratna pesma pisana u formi kola

Pre nekoliko godina, Ćira je sredio sve za preseljenje u Srbiju. Prijatelj Žika Jakšić je za njega i njegovu porodicu iznajmio stan u Beogradu, našao školu u koju će ići Ćirina deca. Verovao je muzičar da će njegova supruga popustiti kad je dovede pred svršen čin. Ali, ona je toliko poludela od same ideje da živi u Srbiji da se umalo nisu razveli. Tako je propao Ćirin plan da pobegne iz zemlje koju ne voli. Onda je probao Ljilju da ubedi da je Slovenija savršena zemlja za život. U svakom smislu je neka zlatna sredina između Nemačke i Srbije. Slovenci ga obožavaju, u toj zemlji najviše radi, nije sve sterilno kao u Nemačkoj, a nije ni razbarušeno kao u Srbiji. Džaba, Ljilja ni za to nije htela da čuje.

NEBOJŠA GLOGOVAC: Ceca je Šekspir naše današnjice

– Hoću lepo da crknem od muke, boli me duša, boli me srce. Probudim se, izađem na terasu, blenem u nebo, kuvam ručak, čekam da se žena vrati s posla, deca iz škole. A Nemci ozbiljni, sačuvaj Bože! Ni sa kim da popričam, da se zezam, da se nasmejem. A, ni jezik nikako da savladam kako treba. Jedva čekam svaki vikend, da odem negde da radim. Kad dođem u Srbiju, kao da sam pušten sa lanca. Zezam se sa društvom, ma ludilo od provoda.

ćira 01

Kaže pevač da na svakom mestu i u svakoj prilici pokušava da nađe svoje “parče Srbije” u Nemačkoj. Radi sve ono što ne bi trebalo. Tako vozi auto tamo gde je zabranjeno, u restoranima krišom kolače stavlja u džep, pa ih nosi kući, objašnjavajući deci da tako ne treba. A i moleći ih da ne kažu majci da se ponaša kao pravi Srbin koji ne mari za pravila. Od učenja nemačkog jezika je odustao, jer mu, kaže, nikako ne ulazi u glavu, iako se silno trudio.

DRAGAN RISTIĆ, grupa “KAL”: Koliko je Kusta pomogao Romima, toliko nam je i odmogao

– Kada sam u Nemačkoj, kao da to nisam ja, već neko drugi. Tamo niko nikoga ne konstatuje. Ko zna koliko puta mi je došlo da se skinem go i da bez gaća prošetam kroz Štutgart, da vidim da li će iko da me pogleda. Verovatno me niko ne bi ni primetio. Eventualno bi rekli da sam budala. Zato se načisto otkačim kad dođem u otadžbinu. Ludiram se do iznemoglosti. Stalno se osećam kao da ću da eksplodiram od adrenalina! Zato dolazim u domovinu svake dve nedelje. Da ne dolazim, poludeo bih. Za razliku od mene, mojoj ženi je dovoljno da samo jednom godišnje navrati u otadžbinu.

Vesna Tasić, Foto: Z. Kuzmanović Munja

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde