BRAĆA TEOFILOVIĆI: San i dalje traje

0
281

Braća Teofilovići, Ratko i Radiša, održaće koncert 29. marta u Zvezdara teatru na Sceni “Danilo Bata Stojković”.

Čačanski dvojac već decenijama kroz svoju autentičnu muziku čuva srpsku tradiciju. Blizanci Teofilovići nastupali su diljem sveta, i gotovo da nema poznatije koncertne dvorane koju nisu osvojili. U Beogradu će nastupiti posle dve godine.

braća teofilović foto nebojša babić* Zašto ste se odlučili baš za Zvezdara teatar?
– Nastupali smo u poslednjih 15 godina na sceni Narodnog pozorišta, a takođe i u Beogradskom dramskom pozorištu nekoliko puta. Tražeći novi prostor i scenu, učinilo nam se da je trenutno Zvezdara teatar odlična pozornica za nas. Pre svega zbog odlične organizacije samog teatra, ali i zbog scene koja ima optimalan broj mesta za jedan ovakav događaj. Pozorišna publika je drugačija od koncertne, ali mislim da sa našom muzikom možemo da objedinimo nešto zajedničko i za nju i za nas, a to je kvalitet.

Zlatna nit: Divna Ljubojević i hor „Melodi“ na Kolarcu

braća teofilović foto nebojša babić* Koliko imate slobodnog vremena da odete u pozorište? Koji je najlepši momenat koji pamtite iz teatra?
Radiša: – Svaki slobodan trenutak ispunjavamo odlaskom na sve ono što Beograd pruža kao grad, a to su koncerti, bioskopi i, naravno, teatar. Najlepši pozorišni momenti za nas su oni koji su se dogodili u našem rodnom gradu, Čačku. Svake nedelje gostovalo je neko pozorište iz Beograda… na mene je poseban utisak ostavila predstava “Slučajna smrt jednog anarhiste” Darija Foa sa bardom našeg glumišta Đuzom Stoiljkovićem; “Dibuk” Simona Anskog, sa Vesnom Čipčić i Lazom Ristovskim; “Ko se boji Virdžinije Vulf” sa Radetom Šerbedžijom i Mirom Karanović; “Čekajući Godoa”; pa “Garderober” sa Ljubom Tadićem i Perom Ķraljem; kao i “Profesionalac” Dušana Kovačevića sa Danilom Batom Stojkovićem. Kao što vidite, imali smo tu privilegiju da najveće glumce slušamo, gledamo i uživamo u njihovim kreacijama.

Pred koncert: Slobodan Trkulja sa vitezovima „napao“ tržni centar

* Publika vas prepoznaje kao čuvare srpske tradicije, budući da su vaša izvođenja zasnovana na istraživanju starih muzičkih zapisa Srbije i Balkana. Šta će publika u Zvezdara teatru biti u prilici da čuje?
– Publika će imati priliku da čuje nove-stare pesme iz Zapadne i Istočne Srbije, sa Kosova, Makedonije u našoj interpretaciji, a sa prethodnih naših muzičkih izdanja, kao i neke do sada neobjavljene. Kao i uvek na beogradskim koncertima i ovoga puta imaćemo specijalnog gosta.

braća teofilović foto nebojša babić* Vaše interpretacije su zapravo autentični a kapela dvoglas, koji je i vaš zaštitni znak. Kako biste najjednostavnije objasnili šta zapravo predstavlja ovaj jedinstveni stil izvođenja?
– Ono što je jedinstveno i posebno za naše izvođenje je da svetovnu muziku izvodimo na način koji podseća na sakralnu muziku. Takođe, izbor pesama i njihova intrepretacija odišu poštovanjem prema sadašnjosti, prošlosti i budućnosti, koju strana kritika i publika naglašava kao nešto posebno na muzičkoj sceni.

Bilja Krstić i „Bistrik“ predstavili spot za pesmu „Jonje, Jonje“

* Pre tačno 20 godina objavili ste debi album “Čuvari sna”. Da li ste ostvarili svoj san i postoji li nešto što nije još dosanjano?
– “Čuvari sna” su se pojavili pre dve decenije. A, san još traje! Jer, sve dok sanjate vaš život ima dubokog smisla.

braća teofilović foto nebojša babić* Kako zamišljate susret sa beogradskom publikom posle toliko vremena?
– Svaki susret sa beogradskom publikom uvek je novi izazova za nas, a svaki koncert drugačiji od prethodnog.

Sanja Ilić i „Balkanika“ objavili album „Stand Up“

* Ko je bilo najimpresivnije mesto u kom ste održali koncert i zbog čega?
– Ne bismo se opredelili samo za jedno mesto, ali ako bi neka trebalo izdvojiti, onda su to Antički amfitetar u Ohridu; Kenedi centar Vašington; Konzerthose u Beču; festivali na Korzici; u Švajcarskoj; Nemačkoj… Imamo utisak kada bismo govorili o jednom “imresivnom nastupu” da bi to umanjilo značaj svih drugih mesta koja imaju takođe svoju posebnost. Gledajući iza sebe toga je bilo jako puno.

braća teofilović foto nebojša babić* Sa kojom numerom ćete započeti koncert u Beogradu?
– Program je još u pripremi i osmišljavanju, tako da se u ovom trenutku i dalje nismo odlučili za početak nastupa. Prva pesma je jako bitna, jer ona na neki način određuje sled ostalih i samu dinamiku koncerta.

Beovizije 2018: Pobedila „Nova deca“ Sanje Ilića i „Balkanike“

* Kako biste kroz stih(ove) svojih pesama opisali osećanje koje vas prati pred izlazak na scenu?
– “Tolika je moć čovekova, da nebo odjekuje, a zemlja drhti od samog zvuka njegovog glasa” Nikola Tesla

braća teofilović foto nebojša babićBIOGRAFIJA
Blizanci Teofilovići, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku, gde od 1983. godine počinju da se bave muzikom, kao članovi gradskog hora. Posle osam godina provedenih u horu i iznenadne smrti dirigenta Predraga Peruničića, koji ih je i uveo u svet muzike, započinju sa istraživanjem starih muzičkih zapisa i muzičke baštine Srbije i Balkana. Tradicionalno muzičko i poetsko nasleđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabeleženim a kapela dvoglasom, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu. Kao vokalni duet Teofilovići ozbiljniju profesionalnu karijeru započinju ranih devedesetih godina XX veka, kada snimaju trideset numera za nacionalni radio i televiziju, čime i počinje njihova koncertna aktivnost. Prekretnicu u karijeri ostvaruju sa debi albumom “Čuvari sna” (1998). Ovo izdanje, koje sadrži obrade 15 arhaičnih pesama, biva izuzetno dobro primljeno, kako od muzičkih stručnjaka tako i od najšire publike.

E. A. / Izvor: Zvezdara teatar, Foto: Nebojša Babić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde