BEBA SELIMOVIĆ: Stavila tačku na pevačku karijeru

2
5949

Pravo ime joj je Izeta, ali svi je znaju kao Bebu Selimović. Slovila je za pravu damu jugoslovenske estrade, iza nje su veliki hitovi, brojni koncerti, gostovanja u TV emisijama, na festivalima… Iako već godinama ne nastupa, njene pesme se i dalje slušaju i pevaju.

Foto: Facebook / Beba Selimović

Beba Selimović je stavila tačku na svoju pevačku karijeru, smatrajući da je to najispravnija odluka. Retko se pojavljuje u medijima, opet svojom odlukom i voljom. Rođena je 27. marta 1939. godine u Trebinju. Dve decenije bila je ekskluzivac scene u Beogradu. Ima dvojicu sinova, tri unuka, a i snaje su njen ponos. Iako je rođena Trebinjka, pevačica sebe smatra Sarajkom.

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!

Veoma mlada je ostala udovica sa dvoje male dece. Ali, uzdignute glave, sa jakom i snažnom voljom, odlučila je da deci bude i otac i majka. Isto tako je hrabro koračala estradnim stazama. Beba Selimović, istaknuta i cenjena pevačica narodne muzike i sevdaha, za sebe kaže da je srećna postignutim, ali isto tako i ponosna što nema mrlje u blistavoj karijeri.

beba selimovic sa mužem d avaz
Beba Selimović sa suprugom Džavidom Šabanagićem, Foto: avaz.ba

Sadašnjeg muža Dževada Šabanagića pevačica je upoznala 25 godina nakon smrti prvog supruga. Znala ga je kao sjajnog umetnika, i kako kaže, cenila ga je, pre svega, kao čoveka.
– Uvek smo se pozdravljali, poznavao je mog supruga. Često smo se sretali po koncertima i tada se, malo po malo, rodila ljubav među nama. Čovek treba verovati u sudbinu, tako je trebalo biti. Danas sam sretna, ispunjena žena i imam sjajnog čoveka pored sebe – rekla je Beba.

GORDANA STOJIĆEVIĆ JANKOVIĆ: Muzikalna veterinarka

I danas, posle toliko godina, na njenom licu vidi se nekadašnja lepota, koja nije izbledela. Na pitanje kako je izlazila na kraj sa brojnim udvaračima, rekla je:
– Imala sam jedan veoma ozbiljan stav. Meni mnogi nisu smeli prići, jer sam imala gard ozbiljne osobe. Ako su mi prilazili, to je bilo s velikim poštovanjem. Bila sam samohrana majka, ništa, ama baš ništa, mi nije bilo u glavi osim moje dece. Kada bih pevala van Sarajeva i BiH, svi organizatori i direktori koncertnih dvorana su mi odmah po dolasku osigurali telefon da mogu pozvati kući i čuti kako su oni. Oduvek su me i organizatori i publika tretirali kao damu, majku, ženu. Mnogi su mi kasnije govorili, kako mi nisu smeli prići, a životni san im je bio mene upoznati. Danas, gledajući iz ove perspektive, sve je to smešno, ali tada su bila druga vremena – izjavila je za Avaz.ba. Beba Selimović.

LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama
foto express
Foto: Express

* Da li neko od vaše dece i unučadi ima afiniteta prema muzici?
– Prvo da kažem da se u mojoj kući nikada nije sastajalo, a pre svega tu mislim na moje kolege pevače, ali jesu novinari koje sam uvek rado ugostila. Decu sam oduvek čuvala po strani, nisam želela da ih opterećujem mojom profesijom. Obojicu sinova sam pokušala muzički da opismenim. I jedan i drugi su uzeli tatine gene, odlučili su da se bave drugim stvarima. Kada nisam pevala i nastupala, u kući sam bila majka, domaćica, išla na pijacu, kuvala, spremala… a o muzici se veoma malo pričalo. Danas sam srećna što je jedan otišao na medicinu, a drugi na arhitekturu.

MARINKO ROKVIĆ: Ponosan na svoje godine i dobru kondiciju
beba selimović ploče 12

* Sevdalinka se nekada pevala na originalniji i mnogo pristupačniji način. Kako danas gledate na grupu “Divanhana” ili Božu Vreću, koji na njima svojestven način prezentuju sevdah?
– Lično, nisam za modernizaciju sevdalinke, možda nešto u aranžmanu. Mislim da danas nema pravih sevdalija. Danas sevdalinku ne razumem na način kako je pevaju. Božo Vrećo mi se veoma sviđa, znam i kada je počinjao, bio je u Kući Sevdaha, svi su ga prihvatili. Sarajevo mu je mnogo pomoglo, ali meni to nije to. Božo me oduševljava jer dosta zna i upućen je u sevdalinku. On je opet nešto posebno, a “Divanhana” je opet na svoj način. I oni nisu puno otišli, da tako kažem, u stranu. Zapravo, to je mladost, ali sevdalija pravih nema. Ubacuju dosta trilera, a to pokvari sevdalinku. Nekada ste morali imati neki vid pismenosti da biste snimili sevdalinku.

MARINA RAJEVIĆ SAVIĆ: Zlatni vrt mog detinjstva
beba selimović ploče 1

* Šta bi vas moglo da pokrene da biste napravili jedan solistički koncert?
– Ovaj razgovor vodimo u hramu kulture u Sarajevu, u Narodnom pozorištu, a bivši direktor me molio, preklinjao, da napravimo solistički koncert. Ja sam se samo lepo zahvalila i odbila.

* Zbog čega?
– Radila sam i pravila solističke koncerte u vreme kada su to samo retki pevači radili, ali to nisam nikada iznosila mnogo u javnost. Toliko sam se napevala, prezasitila sam se. Trebate biti jaka ličnost, kada nešto mnogo volite, da jednog dana kažete, nema više, završio sam s tim. A, ja sam baš tako odlučila, po pitanju mojih nastupa i solističkih koncerata. Pesmu volim, muziku volim… ali, podvukla sam crtu, neka me pamte po onome što sam i kakva sam bila. Jednostavno, ne želim se uklapati u ovaj današnji muzički režim. Jedna sam od retkih koja je dobila nagradu “Isa-beg Isaković”, a osim mene, dobila ju je još Emina Zečaj. Nekada je solistički koncert trebalo zaslužiti, a danas svako radi koncerte i dovede još šest popularnih pevača sa sobom. To nije solistički koncert.

GORDANA LAZAREVIĆ: Krila noge zbog kompleksa
beba selimović ploče 2

* Imate li danas kontakte sa kolegama?
– Uvek su tu neki od njih, u dobrim smo odnosima. Znam za svaki red, ali za neka velika druženja nemam vremena. Cveće i kuhinja su moj svet. Uživam da kuvam, a moja bašta je prepuna cveća i raznih mirisa. Dosta sam se družila, radila, pevala, a ta nekadašnja beogradska estrada me jednostavno “samlela”. Jednostavno i lako ne prilazim ljudima, moram sve dobro da procenim, da razgledam sa svake strane, pa onda da prihvatim ta neka druženja.

* Zovu li vas da gostujete u TV programima?
– Naravno. Posebno je Saša Popović istrajan u tome, ali, ne želim. Nudi mi da povedem kompletnu porodicu, osiguraće nam hotelski smještaj, ali nije to za mene više. Posebno mi se sviđa emisija “Nikad nije kasno”. Tu pevaju, većinom, intelektualci koji su se ostvarili u životu, pa se u kasnim godinama vraćaju malo pesmi. Ali, i “Zvezde Granda” su dobre. Ima odličnih pevača. Ali, ipak, sve to bez mene. Mada bi se moglo desiti, kada bih danas prošetala Terazijama, da bi me mnoštvo ljudi zaustavljalo, jer me za Beograd vežu divne uspomene i veliki uspesi.

BEKI BEKIĆ: Presadio sam kosu
Beba Selimovic i Reuf Fekovic - Zlatna jesen
Sa kolegom Reufom Fekovićem, Foto: YouTube

* Znači li to da ste završili sa pevanjem?
– Mogu da komentarišem, mogu da pričam, ali definitivno sam stavila tačku na svoje pevanje. Mislim da je to veoma ispravno, a s tim se slaže i moj suprug Dževad. Imala sam priliku da slušam neke pevače ili muzičare za koje znam da su nekada veoma dobro svirali i pevali, a danas mi krenu suze na oči kada ih čujem i zbog toga što su to sebi dozvolili. Jer, čovek mora da ostane upamćen po onome kada je bio na vrhuncu slave. Ali, za sve je kriv taj prokleti novac. Iz Zagreba me mole da pevam u “Lisinskom”, da dođem samo da sedim, izađem kratko na binu da me, kao, gradonačelnik vidi, pozdravi, uruči nagradu. Nude mi da pevam na plejbek, a to sebi nikada ne bih dozvolila. Svesna sam godina i biološkog procesa.

NOVICA NIKOLIĆ PATALO: Preko jabuke naučio note

* Da li ste pevali Titu?
– Naravno da jesam, i to tačno 22 puta. Nikada nisam to isticala javno. Imam i fotografija gde sam zagrljena s njim i sa Jovankom. Čak sam i plesala s Titom. Bila su to lepa i sretna vremena. Danas je za mene lepota života slobodno vreme da provodim sa mojom decom, snahama, unučadima. Ma, to je moj ponos i moja lepota života!

tereza beba hanka
Tereza Kesovija, Beba Selimović, Hanka Paldum, Facebook / Beba Selimović

* Idete li u Trebinje?
– Ne, sada to više ne radim. Mada sam rođena u Trebinju, osećam se Sarajkom, jer Sarajevo mi je dosta toga u životu dalo. Sve svoje uspehe postigla sam u tom gradu. Ja sam Sarajka!

ACA ILIĆ: Košenje trave najbolja rekreacija
Magistar po Bolonji
– Dugo sam bila najmlađa pevačica u bivšoj Jugoslaviji, ali vrlo ozbiljna. Moja popularnost samo je rasla. I danas među mladima ima izuzetnih talenata, ali mi je veoma žao što samo bljesnu i nestanu. Niko da stane iza njih i da ih povede, jer karijera se gradi godinama, a ne samo da se priča kraljica, kralj, zvezda. Danas je ovo sve malo na silu, drugačije je, danas se uči po Bolonji i lakše postaje magistar – izjavila je pevačica.

* Čega ste se odrekli u ime pesme?
– Odrekla sam se mnogih poroka. Meni je žao današnje generacije, jer ima zaista odličnih i kvalitetnih pevača. Mnogi od njih čim se počnu pojavljivati u javnosti krenu nedolično da se ponašaju, postaju neozbiljni. Ja sam posao pevačice smatrala veoma ozbiljnim, jer sam uvek bila sa mojom pesmom ambasador BiH u svetu.

DUŠICA I NEDELJKO BILKIĆ: Naša ljubavna priča

* Kažete da ste bili ambasador BiH, a da li se ta ista BiH odužila vama za sve te godine predanog i ozbiljnog rada?
– Biću iskrena i veoma ozbiljna u ovom odgovoru. Nažalost, nije se odužila ni u jednom segmentu moga života i predanog rada, a verujem ili mislim ni prema nekim drugim mojim kolegama, legendama narodne i sevdah muzike. To je žalosno, ali tako je to. Ima tu i drugih koji su zaslužniji od mene, ali ni oni nisu dobili zasluge koje im pripadaju. Meni je žao zbog toga, ali to je surova istina.

PETAR PECA POPOVIĆ: Operacija kao tehnički pregled

* Da li ste u nekadašnjoj Jugoslaviji bili više cenjeni?
– Naravno da jesam i to je istina. Ne samo cenjena već i mnogo poštovanija. Sećam se tih vremena sa velikom ljubavlju i čežnjom, kada su se tadašnje vlasti znale odužiti umetnicima i te kako. Imali smo zvanje estradnog umetnika, mnogi su ostvarili i pravo na penzije. Danas je to veoma teško, jer moj suprug je u toj komisiji u kojoj se odlučuje da li će neko dobiti status estradnog umetnika i sve se to nekako gleda sa svih strana.

* Lepa Lukić je izjavila da ona ima status estradnog umetnika i prima nacionalnu penziju. Zbog čega je u Srbiji drugačije nego u BiH?
– Zaista ne znam, valjda imaju drugačije, poštenije zakone. Ja primam penziju mog pokojnog supruga. Znam neke moje kolege i koleginice koje su danas u BiH socijalni slučajevi, a to je žalosno za ovu državu.

NEDA UKRADEN: Stidela sam se svoje zadnjice

* Kad je bio vaš prvi, a kada posledni javni nastup?
– Nikada nisam vodila računa koliko sam ploča i pesama snimila, ali sam bila ekskluzivac Beogradske estrade. Onda je došao rat kada nikome nije bilo do pesme već do plača. Orkestri su se rasformirali, svako otišao na sve strane sveta. Dok sam radila mnogo, bila u jeku popularnosti, vodila sam računa da se obezbedim materijalno. Ponajviše zbog dece, pa mi danas više nije potrebno da pevam. A, kada bi morala, verovatno bi i promenila namenu mog posla, pa bi morala da se pojavljujem u nekim kafanama, diskotekama… Ni kada sam počinjala nisam pevala u kafani, pa ne bih tako želela da završim. Ostvarena sam žena po svim pitanjima, imam dva sina, dva akademska građanina. Ja nisam prestala da pevam, jer pesma je u mojim venama. Počela sam da pevam sa 15 godina, a danas živim od plodova moje uspešne karijere.

FRANO LASIĆ: Uz “Međede” se lepše živi
Beba sa suprugom Dževadom srpska dijaspora
Beba sa suprugom Dževadom, Foto: Srpska dijaspora

* I danas ste dama sa stilom držanja i ponašanja…
– Kada u životu glumite damu ili gospodina u jednom momentu će te se opustiti, i bićete ono što jeste. Ja sam od jedne fine porodice, nikada, ama baš nikad nisam zapevala ni u jednoj kafani, a sve sam postigla u životu. Imala sam bezbroj ponuda i po Evropi, ali tih novaca nije bilo da me neki gazda plati da mu dođem i zapevam. To je sve genetika i to se ne može naučiti već samo naslediti. I moj prvi suprug bio je intelektualac i akademski građanin. Svetski sam čovek i proputavala sam svet. Ni danas ne bi sebi dozvolila da negde u restoranu ručam sama, takva sam.

– Vodila sam računa da budem ovo što danas jesam. Bilo je raznih prilika da se to na neki način pogazi, ali ja sam ostala dosledna samoj sebi. Privatno mi i danas ljudi prilaze na ulici da me pozdrave i izraze iskreno divljenje što sam ostala onakva kakva sam bila. Teško je bilo sačuvati taj imidž pevačice, dame, gospođe i žene iz naroda, ali isplatilo se. I divan je osećaj kada vas ljudi i nakon toliko godina prepoznaju na ulici. Uvek sam govorila da treba raditi iskreno, pošteno i prilaziti publici sa poštovanjem, a to se sve kasnije vraća.

HARI VAREŠANOVIĆ: Sevdah je duboko u meni, odrastao sam uz violinu dede sevdalije

* Lepa Lukić je vaša sušta suprotnost. Pored velikih hitova koje ima i imena koje je stvorila, otišla je u rijaliti. Da li joj je to bilo potrebno?
– Lepu izuzetno cenim i poštujem, jako mi je draga. Ali mislim da joj sve to nije bilo potrebno. Kao što rekoh, i danas imam poziva za gostovanja na raznim televizijam, ali ja sve to odbijam na kulturan način. Naša generacija pevača se izuzetno međusobno poštovala. Zaim Imamović je od mene bio stariji 20 godina, ja sam njega poštovala , cenila, ali i on mene. Svi smo se međusobno uvažavali. A, ova golotinja danas među pevačima, ma to je strašno. Ja ne znam da li su pevačice, striptizete ili nešto treće. Meni je danas žao ovih mladih pevača, a kvaliteta ima, samo ne moze doći od ovih polugolih do izražaja.

SAŠA MATIĆ: Šareni svet iza crnih naočara

* Da li je između vas, Zehre Deović, i Zore Dubljević bilo te neke ženske ljubomore?
– Verujte nikada, ama baš nikada. Ja sam radila sa svima. Kada sam pročitala da je Lepa Lukić izjavila da od svih pevačica ceni Bebu Selimović, meni je to zaista bilo jako drago. Nazvala me i damom, gospođom, a kada vam to kaže koleginica, onda je zaista to nešto veliko.

Ne bojim se godina
– Godina mi je onoliko kako izgledam i kako se osećam. Ne idem estetskim hirurzima, čak ni kozmetičarima. I ako mi se nađe neka bora na licu, to je bora od života koji je bio sjajan. Ne opterećujem se glupostima, ne vidim smisao toga, mada poštujem i ako to neko radi, svako ima pravo da sa svojim telom radi šta želi. No, uvek razmišljam šta posle toga. Godine nikad ne mogu smanjiti, čak i ako utegnem lice. Ili ćeš umreti mlad ili ćeš dočekati starost, treće nema. Ne bojim se godina, zašto bih ako sam srećna i voljena? Niko nije večan… Ne daj, Bože, bolesti, toga se jedino treba bojati – izjavila je Beba Selimović.

Izvor: Avaz.ba, Express

2 KOMENTARA

  1. Najveca gospodja medju pevacicama jednom recju dama par ekselans.Imao sam zadovoljstvo da je slusam davnih godina u Beogradu.Nikada pre a ni posle toga nisam sreo pevacicu sa takvim drzanjem.Zena je jednostavno zracila aristokracijom,stavom,,dostojanstvom, ne dodirljiva sa jedne strane a sa druge opet tako nezna,emotivna,draga…O pevanju da i ne pricam to je tek bio praznik za usi…..Do dana danasnjeg ostala ne prevazidjena.Nek joj dragi Bog podari zdravlja i dug zivot….
    Hvala za sve draga Bebo,veliki srdacan pozdrav od porodice Bogicevic iz Beograda!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde