ALEN ISLAMOVIĆ: Supruga mi se nikad nije mešala u posao

0
2401

Poznati muzičar kaže da se svet menja, pa i muzika, publika, estrada… Smatra da je osamdesetih u rok muzici u našem regionu bila velika konkurencija, a danas je nikakva.

alen islamović
Posle skijanja u Italiji, pevač odmara u Dubaiju

Alen Islamović peva, svira, igra tenis, putuje… Slobodno vreme obožava da provodi sa unukom Dinom. U poslednje vreme često je na svojoj farmi lešnika u Bihaću, na koju je veoma ponosan. Nedavno je sa suprugom i prijateljima bio na skijanju u Livinju, a trenutno je u Dubaiju. Ponosan je na svoju porodicu, kao i na sve što je tokom muzičke karijere postigao. Kako kaže, ima svoje ventile, koji su odmor za mozak.
– Farma sa lešnicima napreduje. Posadio sam oko 1.500 stabala, koja traže pažnju. Prvi sam u regionu posadio kontinentalni lešnik na određenoj nadmorskoj visini, i plodovi su se pojavili – kaže Alen.

Alen Islamović proslavio jubilarni 60. rođendan

Zadovoljan je što ima posla, što je tražen. Takođe, svestan je da se mnogo toga promenilo od kada je na muzičkoj sceni. Trudi da se prati dešavanja, ali ne po svaku cenu.
– Svet se menja, pa i muzika, publika, muzička scena, estrada, sve. Taj autobus ludo juri, i pitanje je ko u njega može da uskoči. Velika je gužva, svi se trude da uskoče! Ali, neke stvari ne treba menjati, nešto što decenijama dokazuje da vredi. Sve te pesme koje sam pevao pre mnogo godina, danas odlično idu i na tamburici, na harmonici, sa revijskim orkestrom ili rok bendom. Čak nekim pesmama ne treba nikakva muzika, dovoljan je samo glas.

alen islamović
Na jednom od koncerata

* Kako je rok gurnut u zapećak?
– To su te promene… Rok negde ode, pa se vrati. Uvek se vraća. Nikad nije zakasnio u povratku. Sad, u tom povratku roka, pitanje je koliko čovek ima snage da se suoči sa njim. Treba imati mnogo nerava, snage. Kao da nema više pesama koje preskaču granice u svakom smislu. Kad sam 1982. godine snimio “Motore” sa “Divljim jagodama”, pesma je raspalila po celoj Jugoslaviji za 24 sata!

ALEN ISLAMOVIĆ: Protivnik tetovaža i estetskih korekcija

* Nastupali ste u grupi “Četiri asa”, gde su bili i Vlado Kalember, Rajko Dujmić i Jura Pađen. Mnogi su smatrali da je to vaš promašaj? Šta vi kažete na to, iz današnje perspektive?
– Šta da kažem? Šta znači promašaj? Ne uzeti nešto novaca koji se nude? Stoje na cesti, samo se treba sagnuti i pokupiti ih. Dobro druženje, ekipa zdrava u glavi, odlična zabava! To su jedini muzičari na Balkanu sa kojima se i dalje redovno čujem i danas. Iskreni prijatelji, koji nisu ljubomorni. Jednostavno – prava zagrebačka gospoda. I kada bi ponovo krenuli, rado bih opet sa njima!

„Bijelo dugme“ oborilo rekord posećenosti Dana piva u Zrenjaninu

alen islamović
Sa suprugom Marijanom

* Mnogi su vam, kao okorelom rokeru, zamerali saradnju sa Lepom Brenom, Sašom Popovićem i Indirom Radić. Kako se branite?
– Sjajni poslovni ljudi, vrhunski profesionalci! I opet bih sarađivao sa njima, to su moji izazovi. Sa Indirom sam snimio duet koji je ostavio trag. Mnoge duetske pesme su prohujale, otišle u zaborav, a naša je preživela i opstala. Lepa je bila saradnja sa Indirom. Mi smo jedini duet koji je napravio svetsku turneju. “Lopov” se slušao u Kanadi, Americi, Evropi, širom sveta. Održali smo oko 150 koncerata diljem planete za dve godine! “Lopov” je jedna od malobrojnih pesama koja je preskočila sve granice i svuda se slušala.

DADO I MIRJANA TOPIĆ: Iz našeg braka stvorili smo evergrin

* Koliki je bio uticaj supruge Marijane na vašu karijeru? Zajedno ste od njene šesnaeste godine…
– Moja supruga Marijana je bila moj čvrst oslonac u svakom trenutku. Oslonac kojem sam verovao, kojem i dalje verujem. Za uspeh u poslu je neophodna sigurnost u porodici. Ako tu kola krenu ići nizbrdo, ruše se lepi snovi. Kreneš i stigneš gde ne sanjaš…

* Kako je preživela sve one hiljade devojaka koje su oko vas obletale?
– Ma svašta je ona preživela! Kad je preživela moj odlazak u London, sa “Divljim jagodama”… Otišli smo sa namerom da napravimo svetsku slavu, a ona se plašila da se neću vratiti. Na sreću, snovi o svetskoj slavi su propali, zakasnio sam, pa sam se vratio. Marijana je uvek bila uz mene. Kada sam počeo da pregovaram sa Bregom o dolasku u “Dugme”, ona je radila u pošti. Ma, ona me je hranila! Odlazio sam u poštu tramvajem, da je sačekam i ispratim kući. Bilo je to divno vreme. Raskidali smo, mirili se, ali je naša veza opstala!

GORAN BREGOVIĆ: „Made in Bosnia“ je antiratna pesma pisana u formi kola
alen islamović
Alen sa suprugom, ćerkama, zetom i unukom

* Kasnije ste verovatno samo mogli da sanjate da uđete u tramvaj, jer bi vas obožavateljke rastrgle…
– Jeste, ludilo je bilo. Ja sam kući donosio vreće pisama, davao ih Marijani da ih čita. Bilo je u njima bezbroj izliva ljubavi, ma svačega. Ali, moja supruga je znala da sve to ne znači ništa, verovala mi je. Mnogo sam putovao, a ona je bila sigurna da ću se vratiti. Nikada se u moj posao nije mešala, kao što su to činile brojne supruge pevača i muzičara. Teško onom ko dozvoli da mu se žena upetlja u posao! Uvek sam bio svestan kakvo bogatstvo imam uz sebe. Nikad nisam dozvolio da nemir uđe u naš brak. Prekrasne ćerke je izrodila, prekrasno ih je vaspitala… Lepo ljudi kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena.

alen islamović
Voli da skija, u Livinju ove zime

* Da li ste imali krize u braku?
– Ako su i bile neke krize, bile su sitne, bezvezne. Da su bile krupne, ne bismo opstali. Lako smo krize prevazilazili. Prespavamo noć i sutradan nastavimo kao da ništa nije bilo.

ZDRAVKO ČOLIĆ: Za mene nema penzije

* A kako su ćerke uticale na vašu karijeru?
– Kad su stasale i uozbiljile se Lara i Una su počele da me kritikuju. Imale su zamerke na sve i svašta, moje oblačenje, imidž, frizuru… Htele su da budem u trendu, u skladu sa vremenom. Prihvatao sam njihove kritike i sugestije!

1986. London Divlje jagode
“Divlje jagode” 1986. u Londonu

* Jesu li vas ćerke naterale da se ošišate?
– Rekle su da hoće da me dovedu u red. Bio sam zbunjen – ako ja nisam u redu, ne znam ko je! Objasnile su mi da sam ja ostao tamo gde sam nekad bio, i da je to prevaziđeno. Naterale su me da odem kod njihovog, ženskog frizera. Šta sam mogao nego da pristanem. Frizer, inače gej, stisao je guzu i jajca, i ošišao me na kratko. Došao sam mu pod makaze i čovek je pogodio da je to – to! Stvarno je imao petlju, pošlo mu je za rukom što nikom nije. Jer, usuditi se ošišati moju dugu kosu, bio je zaista podvig!

Rambo Amadeus objavio baladu „Bi li mi kazala“

* Kako ste reagovali kada ste se u ogledalu videli novog sebe?
– Bio sam prezadovoljan! Naravno, od tada slušam ćerke u svemu. Mnogo sam ponosan na njih. Mlađa Lara je diplomirana na Fakultetu za menadžment, ekonomiju i turizam, upisala je postdiplomske studije. Starija Una se udala, od nje imam unuka Dina, koji je moje najveće blago. Ima dve i po godine. Inače i Una je završila isti fakultet kao i sestra.

* Zapevate li nekad u zetovom restoranu?
– NE! On u Zagrebu drži restoran bosanske hrane. Rado tamo idem, ali još nisam pevao! Imam divnog zeta. Sa njegovom mamom smo supruga i ja dugogodišnji prijatelji. On i Una su se upoznali kao klinci. Pojma nismo imali šta se među njima dešava i bili smo u šoku kad smo shvatili da se vole! Život je pun iznenađenja.

Alen Islamović ljut na grad Bihać

alen islamović
Život je pun iznenađenja, kaže Alen

* Ko vam je omiljeni pevač na muzičkoj sceni poslednjih godina?
– Zdravko Čolić je broj jedan! I Rambo Amadeus je sjajan.

* Kako ste uspeli da se oduprete porocima, alkoholu, drogi…
– Uvek je toga bilo preda mnom. Ali nikada nisam ulazio u to. Gledao sam kolege šta rade, bilo je teško, mučno. Pazio sam da ne uđem u svet koji bi me pojeo. Sport mi je mnogo pomogao. Dok su drugi sedeli uz piće, ja sam trčao po snegu kako bih sticao i održao kondiciju. Govorili su vidi budale, trči po snegu! Ali, mene je bilo baš briga što neki kažu da sam budala.

Vesna Tasić / Foto: Facebook / Alen Islamović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde