Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine

0
1190

Vodenice iz sela Stranjinac su ovekovečene u domaćoj kinematografije, jer je svojevremeno baš u ovom kraju Aleksandar Saša Petrović snimao svoj čuveni film “Tri”, kažu meštani.

Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine

Vodopad Bigar, nedaleko od sela Stanjinac, u blizini Kalne, podno Stare planine, na magistralnom putu Knjaževac-Pirot, svoju lepotu pokazuje svima koji prolaze tim krajem. Ipak, mnogi sa tog izletišta odlaze ne videvši kaskadna krečnjačka jezerca na rečici iznad velikog vodopada.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice
bigar 2
Igra boja i netaknuta priroda

Mala krečnjačka jezera neobične plavo-zelene boje vode sakrivena su u gustom rastinju nekoliko stotina metara iznad vodopada Bigar. Njihove prirodne lepote poznate su, uglavnom, samo lokalnom stanovništvu. Ova mala jezera ne samo što su pravi dragulj prirode u knjaževačkoj opštini, nego je i voda u njima toliko čista da se slobodno može piti.

Izvor potoka, na kome su se u sredini kratkog toka smestila jezerca i veliki vodopad Bigar na njegovom završetku, nalazi se 300 metara uzvodno od krečnjačkih bazenčića. U narodu je poznat kao “ludo vrelo”. Iz njegove hladne i mineralima zasićene vode preko palih grana, stabala i lišća taloži se krečnjak stvarajući brane.

Jezero Alagovac
napuštena vodenica 2
Napuštena vodenica

Na potezu iznad i ispod kaskadnih jezera nekada je žito mlelo 12 vodenica. Vodenični kamenovi odavno se ne okreću, a ostaci zgrada urasli su u zelenilo. Zaboravljene su i, za sada, bez nade da će ih neko obnoviti.

manastir sv. onufrija 1
Manastir Svetog Onufrija

Decenijama je zaboravljen bio i manastir Svetog Onufrija iz XV veka. Zahvaljujući dobrotvorima je nedavno obnovljen, i sada nastavlja svoj život upotpunjujući prirodnu celinu jedinstvene lepote koju čine kaskadna jezerca i veliki vodopad Bigar.

Vrata – simbol novog početka, granica između svetova, mesto susreta
kamen zapis
Kamen Zapis

Nekada veliko selo sa preko 1.000 stanovnika, danas broji pedesetak, mahom starijih meštana. U njemu se krije još jedna zanimljivost – Kamen Zapis. Zapisi su obično velika stabla hrasta, bukve ili topole u mestima gde nema crkve, i gde se o praznicima obavlja liturgija. Nigde nisam video niti čuo da to može biti i ovakav kameni krst. Po predanju, selo se nekada nalazilo “preko planine”, ali u vreme kuge, kada je stradalo više od polovine stanovništva, odlučili su da se celo naselje preseli na novu lokaciju. Tada su novo mesto i nazvali Stanjinac (Neka stane kuga). Naravno, poneli su i ovaj krst. Niko ne zna koliko je zaista star, niti može da rastumači šta je na njemu uklesano.

tabla

Tekst i fotografije: Đorđe Damjanović

Više fotografija u Galeriji – Tajnovito selo Stanjinac: Kamen Zapis, „ludo vrelo“, vodopad i napuštene vodenice

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde