Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine

0
510

Vodenice iz sela Stranjinac su ovekovečene u domaćoj kinematografije, jer je svojevremeno baš u ovom kraju Aleksandar Saša Petrović snimao svoj čuveni film “Tri”, kažu meštani.

Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine
Vodopad Bigar

Vodopad Bigar, nedaleko od sela Stanjinac, u blizini Kalne, podno Stare planine, na magistralnom putu Knjaževac-Pirot, svoju lepotu pokazuje svima koji prolaze tim krajem. Ipak, mnogi sa tog izletišta odlaze ne videvši kaskadna krečnjačka jezerca na rečici iznad velikog vodopada.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice
Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine
Igra boja i netaknuta priroda

Mala krečnjačka jezera neobične plavo-zelene boje vode sakrivena su u gustom rastinju nekoliko stotina metara iznad vodopada Bigar. Njihove prirodne lepote poznate su, uglavnom, samo lokalnom stanovništvu. Ova mala jezera ne samo što su pravi dragulj prirode u knjaževačkoj opštini, nego je i voda u njima toliko čista da se slobodno može piti.

Izvor potoka, na kome su se u sredini kratkog toka smestila jezerca i veliki vodopad Bigar na njegovom završetku, nalazi se 300 metara uzvodno od krečnjačkih bazenčića. U narodu je poznat kao “ludo vrelo”. Iz njegove hladne i mineralima zasićene vode preko palih grana, stabala i lišća taloži se krečnjak stvarajući brane.

Jezero Alagovac
Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine
Napuštena vodenica

Na potezu iznad i ispod kaskadnih jezera nekada je žito mlelo 12 vodenica. Vodenični kamenovi odavno se ne okreću, a ostaci zgrada urasli su u zelenilo. Zaboravljene su i, za sada, bez nade da će ih neko obnoviti.

Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine
Manastir Svetog. Onufrija

Decenijama je zaboravljen bio i manastir Svetog Onufrija iz XV veka. Zahvaljujući dobrotvorima je nedavno obnovljen, i sada nastavlja svoj život upotpunjujući prirodnu celinu jedinstvene lepote koju čine kaskadna jezerca i veliki vodopad Bigar.

Vrata – simbol novog početka, granica između svetova, mesto susreta
Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine
Kamen Zapis

Nekada veliko selo sa preko 1.000 stanovnika, danas broji pedesetak, mahom starijih meštana. U njemu se krije još jedna zanimljivost – Kamen Zapis. Zapisi su obično velika stabla hrasta, bukve ili topole u mestima gde nema crkve, i gde se o praznicima obavlja liturgija. Nigde nisam video niti čuo da to može biti i ovakav kameni krst. Po predanju, selo se nekada nalazilo “preko planine”, ali u vreme kuge, kada je stradalo više od polovine stanovništva, odlučili su da se celo naselje preseli na novu lokaciju. Tada su novo mesto i nazvali Stanjinac (Neka stane kuga). Naravno, poneli su i ovaj krst. Niko ne zna koliko je zaista star, niti može da rastumači šta je na njemu uklesano.

Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planineTekst i fotografije: Đorđe Damjanović

Više fotografija u Galeriji – Tajnovito selo Stanjinac: Kamen Zapis, „ludo vrelo“, vodopad i napuštene…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde