TOLEDO: Na raskrsnici hrišćanstva, islama i judaizma

0
207

Đorđe Damjanović nedavno je bio u Španiji. Poseban utisak na njega ostavio je grad Toledo. Evo njegove razglednice iz ovog dela sveta.

toledoNa sat vožnje autobusom iz Madrida stiže se u stari grad Toledo. Danas je na listi Uneskove liste svetske baštine i velika turistička atrakcija. Na autobuskoj stanici ljubazni prodavac u trafici mi je za 3 evra ponudio mapu grada i zaokružio na njoj sva značajnija mesta u starom gradu. Ne verujem mnogo onom zaglupljujućem GPS-u. Volim da lutam i sam otkrivam.

Razglednica iz Sidneja: G-day Ozija

toledoNa nekoliko stotina metara od stanice su pokretne stepenice koje vode u srce starog grada. A tamo, razne lepote, divne zgrade, crkve, trgovi, uzane kale koje vas vode sa jednog čarobnog mesta na drugo, još lepše. Suveniri na sve strane – Don Kihot, mačevi, pločice… teško je odoleti.

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje

toledoUlični muzičari sviraju flamenko, ali i “Don’t worry, be happy”. I bio sam, uživao, probao čuvenu špansku šunku i vino. Gledao sam reku Taho koja opasuje grad sa tri strane i setio se da je znam iz ukrštenica. Jedino mi je bilo žao što nisam mogao makar da uđem na čuveni korida stadion. Zatvoren je davno, borbe sa bikovima su zabranjene.

IZ UGLA JEDNOG OCA: Kenija za omladince

toledoToledo je bio je nekada glavni grad Španskoga carstva i Vizigotske kraljevine. I mesto gde su koegzistirale hrišćanska, jevrejska i mavarska kultura. Mnogi čuveni ljudi i umetnici su rođeni ili živeli ovde – Lope de Vega, El Greko…

ODMOR U FRANCUSKOJ: Gurmanski centar sveta i okolina

toledoToledo su 540. p. n. e. osnovali jevrejski kolonisti, koji su mu i dali ime. Osvajali su ga Rimljani, Alani, Vizigoti, Mavari… da bi ga 1085. preuzeli Španci. Skoro pet vekova bio je prestonica Španije pre Madrida.

Galerija slika: Pozdrav iz Toleda

toledoTekst i fotografije: Đorđe Damjanović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde