TAORSKA VRELA: Spomenik prirode u podnožju planine Povlen

0
173

Taorska vrela se nalaze na teritoriji grada Valjeva u Donjem Taoru, nedaleko od puta za Makovište. Do vrela se može doći iz Valjeva putem koji ide preko Lelića i Mravinjaca.

TAORSKA VRELA: Spomenik prirode u podnožju planine Povlen

Slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode koja se nalaze u masivu Valjevskih planina, u podnožju planine Povlen. Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, gde se i ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

02 Taorska_vrela_Posle_kiše foto wikimedia commons ok

U ovom prirodnom prostoru, nekad je postojalo 12 vodenica, sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada se voda iz ovog izvora preusmerila za grad Kosjerić. Na taj način se kapacitet vode smanjio i nažalost, narušena je njihova prirodna lepota. Nekada je izvor vode izbijao iz pećine za koji kažu da se nije mogao opisati rečima sve dok tok vode nije preusmeren. Danas su tu samo dve vodenice, od kojih je jedna obnovljena i radi, a druga je zarasla u mahovinu i prepuštena zubu vremena. 

BOTANIČKA BAŠTA JEVREMOVAC: Oaza mira u centru grada
3 Taorska_vrela dika ok

U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, sa severne strane oivičenog vertikalnom liticom visine 5m, širine pri dnu 3 m, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivaju u reku Skrapež, kojoj je izvorište ispod planine Povlen. 

3 Taovska-vrela-2 foto wikipedia tov ok

Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelskoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle izvire glavno vrelo, i široj izvorišnoj zoni sa više malih periodskih izvora. Nizvodno od glavnog vrela nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji se završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u Skrapež, visine oko 4,5 m. Oko Tarskih vrela iskopava se kvalitetna siga. Ovde se nalazi Taorski majdan kamena.

Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine
3 Taorska_vrela_Slap_5 wikimedia commons ok

Ukoliko nastavite šetnju iznad vodenice, nailazite na zaravan koja se pruža do velike stene ispod koje izvire voda. Taj deo nije pristupačan a i pećina iz koje voda izlazi je zatvorena.
Od meštana se može čuti da su vrela nekad bila tako jaka da je voda koja se prelivala preko bigrenih kaskada prskala i po dva metra u visinu. Zato su ljudi smatrali da slapovi imaju natprirodnu moć pa su ih zvali Rikovci.

3 Taovska-vrela-5 foto tov ok

Taorska vrela su se nekada nalazila na većini brošura i kataloga koji su predstavljali turističke lepote bivše Jugoslavije. Upoređivali su ih sa Plitvičkim jezerima i bila su jedna od najinteresantnijh destinacija tadašnje države. Danas su nepravedno zapostavljena. Ipak, mnogi će reći da Taorska vrela ušuškana u povlenskim šumama i dalje u proleće najlepše žubore. Možda nisu toliko turistički interesantna kao nekada, ali ih treba ubrojati u jedne od najlepših vrela Srbije.

KALABRIJA: Obala Bogova, beli pesak i more tirkizne boje
4 Taorska_vrela Donja vodenica_3 wikimedia commons ok

Idealno vreme za posetu je od marta do kraja aprila zbog količine vode jer ćete tada sigurno uživati u prizorima koji se retko viđaju. 

Sa Povlena, najviše valjevske planine, najlepši je pogled prema Donjem Taoru, najzabačenijem valjevskom selu. U njemu meštani u maju mesecu priređuju turističku manifestaciju Povlenska sremušijada, posvećenu toj čudesnoj biljci koje na Povlenu ima u izobilju. Sremuš je u narodu poznat kao divlji beli luk i smatra se da ima brojna lekovita dejstva, a u povlenskim listopadnim šumama ga možete pronaći na brojnim mestima.

5 Taorska_vrela_i_stara_vodenica wikimedia commons ok

Poreklo reči Taor koja označava planinski vrh, selo pod njom i celu oblast je misteriozno. Po nekim hipotezama, reč je o keltskom terminu. Druga tumačenja navode da je ovuda vodio put širenja hrišćanstva iz primorja i da je vrh dobio ime po gori Tavor u Svetoj zemlji, gde se odigralo preobraženje Gospodnje. Ime Povlena povezivano je sa latinskom rečju Paulinum, koja bi trebalo da označava planinu Svetog Pavla.

vodenica 01

majstorsko pismo vodeničar

6 Taorska_vrela spomenik dika

7Taorska_vrela_dika

6 Taorska_vrela česma dika

E. A. / Foto: Wikimedia Commons, Privatna arhiva

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde