SANKT PETERBURG: Severna Venecija biser Finskog zaliva

0
434

Sankt Peterburg je posle Moskve, drugi grad po broju stanovnika u Rusiji. Izezetno je važan ekonomski, industrijski,  trgovački, transportni, naučni i kulturni centar države. Osnovao ga je Petar Veliki 1703. na močvarnom zemljištu u blizini mora, želeći da osigura ruski pristup Baltiku. Centralni deo grada je danas pod zaštitom UNESKO. A, svoje utiske sa putovanja Sankt Peterburgom prenela nam je Beograđanka Vera Stupar.

SANKT PETERBURG: Biser Finskog zaliva
Na obali Baltičkog mora

Mi Srbi devinitivno “kidamo” na Rusiju, šta god ko pričao! I ja sam imala tu dobru tremu dok sam čekala da se odlepimo od piste aerodroma “Nikola Tesla” na putu ka Sankt Peterburgu. Poletesmo na vreme, što sam ja protumačila kao odličan znak. Inače, neopisivo mrzim jutarnje letove, a ovaj je bio u 6h. Ipak, nisam jadikovala, nego sam smatrala to bingom, zbog novouvedenih direktnih letova za grad koji odavno meračim da posetim.

KUBA: Čarobne plaže, taksi kolektivo, ples i pesma veselog naroda
Sankt Peterburg mnogi zovu i Severna Venecija

Želja da vidim carsku Rusiju tinja u meni godinama. I uvek je bila u budućem vremenu… jednom, kad odem… Ovo putovanje je došlo neplanirano. Nenadano, kao što dolaze sve dobre stvari u životu. Pošto spadam u ljude koji će, ako nemaju s kim, pričati sami sa sobom, ćaskanje u avionu sa saputnicom Žanom, bilo je potpuno normalno za mene. Žena je Ruskinja koja je dobar deo svog života provela u Beogradu. Vratila mu se na nekoliko dana, da dovede prijateljice i obnovi uspomene iz mladosti. I da na povratku – meni bude dobra vila! Dala mi je pregršt dragocenih smernica o Sankt Peterburgu. Kad je avion dotakao pistu aerodroma Pulkovo, nije htela ni da čuje da uzmem taksi do hotela. Nju je čekao njen Aleksej, pa ja nisam imala izbora nego da sa njom uđem u ogroman, crni džip.

BAJKOVITA TURSKA: Jezero soli, Kapadokija iz balona, podzemni grad i ronjenje
SANKT PETERBURG: Biser Finskog zaliva
Crkva Spasa na krvi

Ajoj, majko mila! Da li me je već “progutalo” rusko podzemlje, a da nisam takoreći ni izašla sa aerodroma? Zar meni neustrašivoj – motalo se najednom svašta po mojoj glavi. Od – šta ću im ovako matora, do – hoće li me ikad iko pronaći… Umirem od smeha kad postanem svesna svojih misli. Žana je srdačna i ljubazna, a Aleksej poslušno vozi, smeška se i puši. Ne znam da l’ pije kao Rus, ali puši k’o Turčin! Ostaviše me ispred hotela, tek pošto su sredili moje prijavljivanje. Mnogo im hvala. To druženje će se kasnije nastaviti.

TOLEDO: Na raskrsnici hrišćanstva, islama i judaizma
spomenik lenjinu
Spomenik Lenjinu

Iako su me u Rusiji dočekali teški, mutni oblaci, dan se kasnije kupao u suncu, a ispred mene se prostirala neverovatna lepota Sankt Peterburga. Šetam Sadovaja ulicom u kojoj se nalazi hotel i čekam prijateljicu. Tu, na korak od hotela, nalazi se crkva Svetog Nikolaja i ja pomislih kako ništa lepše nisam videla.

8. Katedrala Svetog Isaka
Katedrala Svetog Isaka

Sankt Peterburg, Petrograd, Lenjingrad. Taj biser Finskog zaliva, na ušću reke Neve u Baltičko more, grad je prebogate istorije, tradicije i kulture. Sagradio ga je pre više od tri veka Petar Veliki, jedan od najnaprednijih ruskih vladara. Uzor su bili čuveni evropski dvorci i palate. Kako je imao fantastičan osećaj za estetiku, od evropskih gradova “uzimao” je samo najlepše. Na kanalima “Severne Venecije” sagradio je velelepna zdanja, koja danas predstavljaju impresivne spomenike vekova, zbog kojih milioni turista posećuju nekadašnju prestonicu Rusije.

ODMOR U FRANCUSKOJ: Gurmanski centar sveta i okolina
11.Crkva Sv Nikolaja
Crkva Svetog Nikolaja

Imala sam sreću da “Piters” posetim u sred avgusta, kada je dan dugačak, a vreme je bilo idealno. Mada more neverovatnom snagom privlači oblake i čini se da će kiša pasti svakog trena, nije je bilo. Samo je nebo iznad grada ličilo na oslikano slikarsko platno sa bezbroj nijansi plave. Pešačimo, jer je jedino tako moguće videti sve lepote ovog grada, koji danas ima više od sedam miliona stanovnika. U prošlosti je bio poprište mnogih događaja koji su trasirali istorijske tokove velike Rusije. Obeležila ga je i Velika oktobarska revolucija, koja je počela upravo napadom na Zimski dvorac. Ratni brod “Aurora” i danas stoji kao simbol tog vremena i događaja koji su potresali Rusiju 1917. godine.

IZ UGLA JEDNOG OCA: Kenija za omladince
petrovo selo
Petrovo selo

Veoma je teško izdvojiti ono što neizostavno treba videti u Sankt Peterburgu, ali svakako mora se posetiti Ermitaž. Jer, ako to niste obišli kao da niste ni bili u Petrogradu! Potom, zgradu Admiraliteta, pa Zimski i Letnji dvorac, Nevski prospekt – najlepšu ulica u gradu. Naravno i Isakovu katedralu, veličanstvenu crkvu Spasa na krvi, Lenjinov trg, i – obavezno Petergof (Petrovo selo)! Ma, mogla bih do sutra da nabrajam, mada ni mi nismo mnogo toga videle iako je brojač na telefonu izbrojao da smo za četiri dana prešle više od 70 km peške!

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje
petrovo selo
Petrovo selo

Petrovo selo mora se videti, pošto ostanete nemi pred lepotom koja se ne može prepričati! Kompleks parkova i palata, velelepne skulpture i fontane, a sve to je kako nam rekoše, sagrađeno kao letnja palata za razonodu Petra Velikog. I potpuno zasluženo je danas jedan od najposećenijih muzeja Rusije.
Veličanstven je i spomenik Petru Velikom na Trgu Senata, koji je sagradila Katarina II, kao izraz ogromnog poštovanja prema vladaru. A, Puškin je ovoj skulpturi posvetio pesmu “Bronzani konjanik”.

Velika jabuka: Šetnja Njujorkom, urbanom džunglom
petrovo selo
Petrovo selo

Ermitaž, jedan od najlepših muzeja na svetu, priča za sebe! Najbogatiji i najposećeniji, smešten u šest palata na obalama Neve. Sagradio ga je veliki graditelj Frančesko Bartomeleo Rastreli. Kolekcija koja je vekovima popunjavana, danas ima preko tri miliona eksponata. Da bi posetilac sve to video i svakom eksponatu posvetio po minut-dva, trebalo bi mu nekoliko godina! Zato smo obratili pažnju samo na ono što nas je baš interesovalo… postavke svih šest paviljona Ermitaža dostupne su na internetu, pa ko voli, može i tako da “obiđe” muzej, natenane. U ovom velelepnom zdanju, inače, nalazi se kolekcija evropskih slikara iz perioda od XVI do XX veka, tu su dela Pikasa, Mikelanđela, Rubensa, Van Goga…

„Dovlatov“ i „Muškarci ne plaču“ u konkurenciji za evropskog Oskara
Marijinski teatar
Marijinski teatar

Isakova crkva je najveća u Sankt Peterburgu i svojom kupolom od čistog zlata čitavom gradu daje svečani izgled. Crkva Spasa na krvi ili Hristovog vaskrsenja je zaista nešto najlepše što sam ja videla u životu! Ona je ujedno i orijentir u gradu, smeštena pored jednog od mnogobrojnih kanala, u gradu koji ima više od 600 mostova. Na samoj obali nalazi se i Petropavlovska tvrđava, koja je u jednom periodu bila i zatvor. To je grad u gradu, koji krije velike tajne iza svojih zidova…
Od ukupno 100 pozorišta, koliko ih Sankt Peterburg ima, mi smo obišli Marijinski teatar u kome smo gledale “Uspavanu lepoticu”. Čarobno!

Mjuzikl „Jesenjin“ premijerno izveden u Novosadskom pozorištu
kafane ok
Ugostiteljski objekti

Nije Peterburg samo istorija i lepota arhitekture. Imaju i super restorane. Ručale smo u kafani koja se zove “Špijunski sastanak”; jele piroške u čuvenoj “Piški” zbog kojih smo stajale u redu duže od pola sata; a “bif Stroganov” probale smo u nacionalnom restoranu “Izba”, od nas je dobio najviše ocene i to je nešto zbog čega se treba vratiti na ovo mesto! Na daleko poznati boršč nama se i nije svideo. Bio je od cvekle i mirisao na zemlju. Putina nismo srele, a nadale smo se da možda baš u to vreme posetiti svoj rodni grad…

MADRID ZA DŽABE: Nagradno putovanje osvojeno preko Facebooka
Ratni brod Aurora
Ratni brod “Aurora”

U Sankt Peterburgu ste kao kod kuće. Grad je miran i pored bezbroj turista sa svih kontinenata. Jezik je veoma sličan našem, a duša ista – slovenska. Jedino u njemu možete sresti prijateljicu Nu iz Vijetnama i zajedno se nasloniti na Kineza, da ga “maskirate” jer vam kvari fotku. U ovom gradu ste dezorijentisani od umora, pa se tako u ponoć izgubite na trenutak, ali vas nije strah. A, onda zaustavite taksi i bezbedno se vratite u hotel za 400 rubalja što je oko 5 evra… i žao vam je iskreno što nemate bar još jedan dan, da se sa uživanjem vozite tramvajem broj tri, u kome vam kondukterka cepa kartu iz bloka, a vi to plaćate celih 60 rubalja. Žalite što vaš avion leti sutra ranom zorom, a sva ova lepota ostaje iza vas… Otišla sam kući želeći da sve ovo što duže pamtim i da se što pre vratim u grad čiju sam lepotu samo okrznula pogledom. Toliko je još toga ostalo, za šta nije bilo vremena… Moraću da se vratim, to je sigurno!

Ermitaž
Ermitaž

Tekst i fotografije: Vera Stupar

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde