Prirodni fenomen: Peščane piramide kod Foče

0
81

Prirodna atrakcija Republike Srpske slična je onoj u Đavoljoj varoši u Srbiji ili pak u čuvenoj Bašti bogova u Koloradu, ali se o njoj manje zna i slabije je posećena. 

04 Peščane piramide 1aok

U selu Miljevina kod Foče nalazi se geomorfološki fenomen – Peščane piramide. Ako bi trebalo biti precizniji, onda bismo rekli – selo Miljevina nalazi se 9 kilometara od Foče uz stari put ka Sarajevu u mestu Daničići na lokaciji Šljivovice. Nažalost, ovde ne dolazi mnogo posetilaca, tek po neki zaljubljenik u prirodu, planinar ili s vremena na vreme turista. Mi smo na ovu lokaciju došli slučajno, putujući na rafting na Tari.  

TAORSKA VRELA: Spomenik prirode u podnožju planine Povlen
Prirodni fenomen: Peščane piramide kod Foče

Zanimljiva atrakcija je prirodni fenomen i specijalni prirodni rezervat, jedinstven i redak. Interesantni oblici nastali su dugotrajnom erozijom tla, usled promena temperature, atmosferskih padavina, vetra… Na taj način stvoreni su oblici raznih veličina i boja koji se dalje uvećavaju i menjaju. Zapravo zbog erozije peska sa podnožja, samo telo piramida svakoga dana sve je duže, pa iako ne “rastu”, njihova visina se tako, faktički povećava i stalno menja svoj oblik. Struktura je peščana glina pa se zato i nazivaju peščane piramide. 

KALABRIJA: Obala Bogova, beli pesak i more tirkizne boje
01 peščane pir 2

Kako su nam kasnije objasnili skiperi na Tari, zbog bolje pristupačnosti većina posetilaca Peščanih piramida obilazi deo ovog lokaliteta koji se nalazi uz sam put. A, na udaljenosti od oko 30 minuta hoda od pomenutih piramida nalazi se markantniji deo ovog prirodnog fenomena, kojem se prilazi kroz šumu. Tu su veće i lepše piramide od prethodnih. Šteta što oba dela ovog prirodnog fenomena nisu uvezana stazama. Jer, ovo je primer kako izgleda mesto na kom se prirodne sile dodiruju i nastaju skupture od peska i kamenja koje prave mrazevi, vetrtovi, kiše i sunce.

BOTANIČKA BAŠTA JEVREMOVAC: Oaza mira u centru grada
01 Peščane piramide 1

Rekoše nam da su piramide stare više od 200 godina. Po nekim narodnim verovanjima one  štite okolinu od loših vremenskih pojava. Peščane piramide se prvi put pominju još u austrougarskom periodu, jer je tada u ovom kraju trebalo praviti put prema Kalinoviku. Austrougari su, videvši peščane piramide, pomakli deonicu tog puta na drugo mesto.

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje
05 Peščane piramide 2

Ovaj prirodni fenomen opisivali su razni putopisci u svojim delima. Tako je Dragutin Deroko, koji je jedno vreme boravio u Foči, vozio se splavom niz Drinu, posećivao i divio se Peščanim piramidama. 

Šezdesetih godina XX veka na ovom atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi jugoslovenskog partizanskog filma “Kapetan Leši”.

U Sarajevu otvoren muzej “Valter brani Sarajevo”
00 nas Peščane piramide bardo1

Saznali smo da je ove piramide narod zvao i urve, kao i da postoje brojne legende o njihovom nastanku. Nama su ispričali ovu:

– Pošao neki čovek da kosi livadu, pa stigao u planinu i legao da se odmori. Na potpuno vedrom nebu pojavio se jedan oblak i začuo se glas: “Ustani, zar nećemo sutra prati Kuta i Daničiće?!” Tada se desilo ogromno nevreme gde je došlo do urvanja, rušenja zemlje sa ovih naslaga, pa su tako nastale piramide.

Tekst i foto Jelena Dušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde