MAC 2020: Višesatni spektakl brojnih zvezda, mnogo emocija i suza

0
145

U Štark areni 27. januara je održana dodela nagrada MAC 2020. U ovoj spektakularnoj večeri dodeljen je veliki broj prestižnih priznanja.

MAC 2020: Višesatni spektakl brojnih zvezda, mnogo emocija i suza

Pored odlične produkcije, kvalitetne muzike, sjajnih nastupa, ova noć će ostati upamćena i po velikoj količini emocija i suza. Izvođači i gosti su prvo prošetali crvenim tepihom ispred Štark arene, a onda su se u višesatnoj ceremoniji smenjivali pevači, pevačice, grupe najrazličitijih muzičkih žanrova. Na MAC 2020 nagrađeni su najbolji, čije su pesme, albumi i saradnje obeležile godinu za nama.

MAC 2020: Šest pokretnih bina, specijalni scenski laseri, LED ekrani…
MAC 2020: Višesatni spektakl brojnih zvezda, mnogo emocija i suza
Lepa Brena

Po mišljenju većine, najsenzacionalniji nastup, koji je svakako izazvao najviše pažnje izvela je Lepa Brena. Još jednom je pokazala i dokazala zbog čega je nazivaju balkanskom muzičkom kraljicom. Ona je dobila priznanje za regionalni doprinos muzici, a publici u Areni i kraj malih ekrana poklonila je holivudski nastup.

Brena je tokom sedam minuta izvela medley četiri pesme i promenila nekoliko fantastičnih odevnih kombinacija. Pre toga, na crvenom tepihu pojavila se u raskošnoj beloj garderobi, od glave do pete. Na scenu se spustila sajlom s plafona, sa maskom na licu i u zanimljivoj haljini, pevajući numeru “Uđi slobodno”. Potom je “nestala” u crnoj kutiji, da bi se ubrzo pred gledaocima pojavila u belom odelu. Oko nje su bili plesači koji su na sebi imali velika crvena srca, a pevačica je otpevala “Hajde da se volimo”. Usledila je numera “Duge noge za igranje”, uz zanimljiv svetleći šešir na glavi. Na kraju, horski praćena publikom, Lepa Brena je zapevala “Jugoslovenku” u crvenom odelu.

MAC 2020: Voditelji Tamara Todevska, Galeb Nikačević, Nikolina Pišek…

Najemotivniji nastup izveli su prijatelji i kolege pokojnog Dalibora Andonova Grua. Oni su se okupili i zapevali u njegovu čast na MAC 2020. Poručili su: “Večeras, on kroz nas za VAS!” Plakali su izvođači, publika, gledaoci… Tijana Dapčević; Ivana Peters; Marko Louis; Maja Stojanović Louis; Viktor Savić; Bane Lalić MVP; Kiza Robin Hood; Aleksandar Džankić; DJ Munja; Igor Lazić Niggor; Smoke Mardeljano… dali su sve od sebe.

Sa njima uglas publika je pevala poznate pesme preminule hip-hop zvezde, a pojedinci na sceni nosili su majice na kojima je pisalo “Gru tu je”, iz poznate “Stara škola, nova škola”. Sve vreme u pozadini, na video bimu, išli su snimci i fotografije iz Daliborovog života. Izvođači su se trudili da održe osmeh na licu, međutim suze za Gruom nisu uspeli da zadrže. Bilo je emotivno, ali veoma profesionalno.

MAC 2020: Zajednički nastup glumca i deset rap i pop muzičara

Podsetimo, Dalibor Andonov Gru poginuo je 9. septembra prošle godine u Zemunu, kada je prilikom vožnje kajta upao u vodu. Njegova supruga Danica se, inače, takođe pojavila na MAC 2020.
– Ostavio si puteve narednim generacijama. Pokazao si da ako veruješ u istinu, svi snovi mogu da se ostvare. Ti si kralj ove džungle! – čulo se tokom ovog nastupa. Na kraju izvođači su se zagrlili i uzvuknuli: – Gru je tu!

Poginuo srpski reper Dalibor Andonov Gru
Ilda Šaulić

Salvu emocija, a i suza, izazvala je novoutvđena nagrada – za neizbrisiv trag u muzici. Saša Matić je najavio ovu nagradu, koja je posthumno dodeljena kralju narodne muzike Šabanu Šauliću. Njegovim imenom će se zvati ova nagrada ubuduće, rekao je Matić i zamolio Ildu Šaulić da dođe i preuzme je.

– Hvala što postoje ovakve manifestacije i dok u njegovo ime primam nagrade, ja sam ponosna. A sada ću se obratiti njemu: “Ostavio si nam srca ispunjena tugom, ali i ponosom! Nadamo se da se sada odmaraš! Obećavamo ti da ćemo raditi ono što ćeš ti voleti i učiniti sve da budete ponosni”! – rekla je Ilda Šaulić. Ona je uz pratnju orkestra Aleksandra Sofronijevića izvela Šabanov hit “Žal”.

Kako je nastao hit “Žal” koji izvodi Šaban Šaulić

Na regionalnoj muzičkoj manifestaciji MAC 2020 uručenu su brojna priznanja. Evo ko je sve nagrađen.
Nagrada za najbolju pop folk numeru otišla je u ruke Vlatka Lazanoskog Lazana, za pesmu “Majko”. Nagradu za najbolju narodnu folk numeru dobila je Aleksandra Prijović za pesmu “Bogata sirotinja”. Pevač godine je Saša Matić.

Nina Badrić je dobila nagradu za pevačicu godine. Nagradu za najbolju rok numeru dobila je grupa “Van Gogh” za pesmu “Više te ne volim ko pre”. Bendu “Parni valjak” pripalo je priznanje za najbolju pop-rok numeru, i to za kompoziciju “Otkud ti pravo”.

Preminuo kralj narodne muzike: Poginuo Šaban Šaulić

Nataša Bekvalac je dobila nagradu za najbolji muzički video za pesmu “Dođi mami”. Nagradu za najbolju pop numeru muškog izvođača dobio je Petar Grašo za pesmu “Voli me”. Lena Kovačević ponela je nagradu za najbolju pop numeru žeskog izvođača za pesmu “Dubine”.

Nagradu za najboljeg novog izvođača dobila je Angellina za pesmu “Pile moje”. Sergej Ćetković i dvojac “Who See” dobili su nagradu za najbolju pop kolaboraciju za pesmu “Pusti probleme”. Jala Brat i Buba Corelli su nagrađeni za najveći uticaj na muziku regiona. Nagrada za najbolju trap kolaboraciju pripala je Jeleni Karleuši i Gazda Paji za numeru “LajK”, koja je premijerno izvedena na MAC-u prošle godine.

Prvo međunarodno priznanje za Music Awards Ceremony (MAC)

Posle tri decenije videli smo na sceni Olivera Mandića. On je obećao i povratak na muzičko nebo, a okitio se nagradom za životno delo. Nagradu za najbolju muzičku obradu dobile su “The Frajle” i Tijana Dapčević za numeru “Negativ”. Nagradu za najbolji koncert dobila je Marija Šerifović za “Druga strana ploče” u beogradskom Sava centru.

Smoke Mardeljano je nagrađen za najbolju rep hip-hop numeru za pesmu “Hvala Hip hop”. On je ovu nagradu posvetio porodici Andonov. Nagradu za najbolju alternativnu pop numeru dobili su momci iz sastava “Buč Kesidi” sa pesmom “Nema ljubavi u klubu”. Nagrada za najbolju trep numeru ponela je Senidah za pesmu “Mišići”.

Nina Badrić baladom “Ratujem s tobom” najavila nastup na MAC-u

Nagradu za najbolju pop numeru benda dobio je “Magla bend” sa pesmom “Teatralno”. Nagradu za najbolju World music numeru je ponela grupa “S.A.R.S.” za pesmu “Ruke”. Nagradu za Jutjub zvezdu poneli su Voyage (Vojaž) i Breskvica za pesmu “Vrati me”. Milenko Škari vlasnik i organizator MAC zahvalio se svima koji su učestvovali i koji su organizovali ovaj prestižni muzički događaj, a onda su on i Damir Handanović Golden MAC dodelili Senidah.

J. Dušanić / Foto:MAC

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde