IZ UGLA JEDNOG OCA: Kenija za omladince

0
603

Zahvaljujući Beograđaninu Branku, koji već godinama sa porodicom živi u Torontu, otputovaćemo do Kenije. Napisao je reportažu iz te zemlje umesto svog sina Vojina, studenta. Momak je prvi član njihove porodice koji je posetio Afriku. Doduše, roditelji nisu baš iz prve pristali da naslednik krene na ovaj put, ali sin je bio vešt i uporan u ubeđivanju. Vratio se iz Kenije zadovoljan, kako reče – bilo je to najbolje iskustvo u njegovom životu.

vojin boskovic kenija
Vojin je posetio nacionalni rezervat Maasai Mara

Nisam nikada bio u Keniji, verovatno nikada neću ni ići. Ovo što sledi je kako sam video ovu egzotičnu zemlju očima svoga sina.

AVANTURE AUTOSTOPERA (3): Velikodušnost i darivanje neznanaca

U maju Vojin nas je pitao da li može da ide sa drugovima sa fakulteta u Keniju, ili ako ne, sa drugovima iz Toronta u Budvu. Moja prva reakcija je bila da Budva ne dolazi u obzir. Njih osmorica koji govore srpski sa teškim engleskim akcentom, među Crnogorcima sklonim pametovanju i nadjačavanju, ne bi znali šta ih je snašlo.

vojin boskovic kenija
Četiri prijatelja sa fakulteta sa klincima iz Kenije

Vojin je napravio čitav “business case” zašto bismo trebalo da ga pustimo u Keniju: ići će sa drugom koji je odande, znači zemlju će mu pokazati domaći stanovnik; sve usluge će dobiti po cenama za domorodce, a ne strane turiste; i kada će sledeći put biti u prilici da poseti Afriku… Na kraju smo popustili i prihvatili. Babe su protestvovale u sebi, ali su na kraju samo ponavljale kao mantru:“Ma samo da se živ i zdrav vrati”.

Razglednica iz Sidneja: G-day Ozija

Pripreme za put

Da bi mogao da ide u Keniju, Vojin je morao da primi gomilu vakcina protiv raznih bolesti: besnilo, tetanus, žuta groznica, meningitis (17 vrsta), hepatitis A i B; pa lekove protiv malarije (jedan dan pre puta da počne s konzumiranjem i da završi sedam dana po povratku sa puta), diareju… Cena usluga je bila jednaka ceni avionske karte, srećom osiguranje nam je vratilo 80% nazad.

vojin boskovic kenija
Prvi obrok – piletina i pomfrit

Najzad, 14. maja su njih četvorica krenuli za Najrobi preko Frankfurta. U Najrobiju ih je sačekao peti drug, onaj sa “domaćeg terena“. Inače, on je malo bolje stojeći za tamošnje uslove – vila, šofer, sobarica, kuvar… Prvi obrok je bio fenomenalan. Šta je bilo? Četiri vrste piletine sa roštilja i pomfrit.

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima

Sledeći “zanimljiv“ događaj, bar za mene, bio je odlazak u shopping mall. Sin mi je samo rekao:“Znaš, tamo je bio teroristički napad 2013, pa je od tada obezbeđenje neviđeno. Policija na sve strane. Morali smo da prolazimo kroz rendgen”. Stvarno veoma utešno. Ja sam čitao upozorenja raznih država za putovanja po drugim zemljama, ali je Kenija uglavnom proglašavana sigurnom. Srećom po Vojina, nisam gledao istorijske podatke.

vojin boskovic kenija
Plaža u Mumbasi
Maasai Mara nacionalni rezervat

Sledećeg dana su džipom krenuli za Maasai Mara, nacionalni rezervat.
– Dva sata smo se vozili autoputem, onda još sat običnim putem, a poslednja dva sata nije bilo ničega. Putovali smo tako, pa bi onda suvozač rekao vozaču:”Eno ga ono drvo, skreni desno… kod onog žbuna levo…” Zbog skorašnjih kiša, tri puta smo menjali pravac, jer ne bismo mogli da prođemo kroz novoformirana jezera. Na kraju smo se pomolili pa prošli bez stajanja i četvrtog skretanja. A, jednom smo se zaustavili i sačekali desetak minuta dok je stotine zebri prošlo ispred nas – glasio je raport o putu ka rezervatu.

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje

vojin boskovic kenija
Kamile na plaži

Interesantna priča je bila o poseti selu Masai ratnika koji imaju jednoličnu ishranu baziranu isključivo na govedini – jedan dan mleko, drugi dan kravlje meso, treći dan kravlja krv, pa ponovo u krug. Jedan drugar je tražio da proba krv, ali je tog dana bilo na jelovniku mleko, pa nije mogao.
Iz Maasai Mare studenti su se vratili u Najrobi, a odatle su avionom otišli na more u Mumbasu. All inclusive resort se razlikuje od drugih po tome što tokom večere može orangutan da uleti u restoran, pa ga konobari i obezbeđenje jure. Ili majmunče vam kroz vrata terase utrči u sobu, uzme grozd banana sa stola i ode.

Porodica Gruden: Ljubav i harmonija dvanaestoro dece druga Oskara

vojin boskovic kenija
Gepard koji je umiljat kao mala maca, tako ga je bar Vojin opisao
vojin boskovic kenija
Fotografija iz bolnice na kojoj su se Vojinovi drugari našalili sa nezgodom koja mu se desila
Nezgode tokom putovanja

Tu je Vojin imao i jedinu nezgodu na ovom putu. U moru ga je nešto opeklo “sto puta jače od meduze“. U bolnici su mu rekli da je ili koral, ili jež, a možda i nešto treće. Inače, na plaži nisu neubičajene kamile, kao i na desetine prodavaca suvenira. Jednom su ih brodom odveli na sred okeana, gde se samo između 13 i 15 sati pojavi peščana plaža. Pored njih se u roku od deset minuta pojavila gomila prodavaca suvenira.

Po povratku u Najrobi “veseo” slučaj je bio kada ih je policajac na biciklu zaustavio, optužujući vozača da je kuckao poruku na mobilnom telefonu dok je vozio. I da moraju sa njim u stanicu kako bi platili kaznu od 300 dolara. Vozač je objašnjavao da nije uopšte koristio mobilni, što može da se proveri. E, onda je policajac ponudio opciju da plate kaznu na licu mesta. Koliku? Mnogo manju – 30 dolara. Dakle, Kenija ima humanu i razumnu policiju.

Zgodni Amerikanac snimio „Srpkinju“

Sirotište za slonove

U blizini Najrobija su posetili Sirotište za slonove, gde dovode slončiće koji ostanu bez roditelja. Tamo su za “samo” 20 dolara mita pušteni i u kavez da maze geparda. “Znaš on je odrastao tu, pa je umiljat kao mala maca” – objasnio mi je sin.

vojin boskovic kenija
Suvenir “big 5” Kenije

Meni je “najzanimljiviji” deo puta, na kom nisam ni bio, kada me je pozvao moj drug Joksa telefonom i pitao kako je Vojin. Dobro. Da li je sve u redu, nastavio je zabrinuto on. Da, zašto ne bi bio? Kada si se poslednji put čuo sa njim? Neverovatno kako “prija“ to podizanje tenzije. Pre četiri sata, odgovorio sam. A onda dobro, nastavio je Joksa, pošto sam čuo da je neka bomba eksplodirala u Keniji. Kada? Pre dva dana. Kada sam pitao Vojina o tome, on mi je odgovorio da je to uobičajeno u nekom mestu koje je “čitava dva sata” od Najrobija, tako da nema razloga za brigu.

I to se dešava: Policijski pas dobio otkaz

Sa putovanja smo dobili divan poklon, suvenir koji predstavlja “big 5” Kenije – lava, geparda, slona, nosoroga i bivola. Stigao je malo kasnije i račun na vizi za Uber iz Najrobija. Znači i Kenija ima Uber (internet taksi).

Tekst: Tata Branko
Fotografije: Vojin i drugari

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde