HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje

0
4272

Mali italijanski raj, kako je Beograđanka Tamara Mihajlović opisala gradić Treviso na severu Italije, nalazi se nedaleko od Venecije. On je kao stvoren za uživanje!

1 Treviso stari grad

Pre nekoliko godina na putu ka Rimu, usputna stanica, potpuno slučajno bio mi je gradić na severu Italije – Treviso. Posle samo jedne večeri provedene u njemu, bila sam sigurna da ću ga ponovo posetiti… čekao je svoj trenutak.

I najzad! Pala je odluka, ovog proleća krećemo u petodnevni obilazak severa Italije, baza Treviso. Odlučili smo da nam smeštaj bude blizu centra grada, kako bismo što manje vremena gubili u transferu, a što više uživali.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi
3 Treviso reka grad

Plan je bio sledeći: jedan dan idemo u Veneciju; drugi u Bolonju; treći u Padovu, četvrti vinska tura i, naravno, što više uživanja u Trevisu. Čim smo stigli na odredište, shvatili smo da je sve “na papiru” potpuno nerealno i promenili maršrutu. Od našeg plana ostalo je samo uživanje u Trevisu i vinska tura. Sada već mogu reći – idealno!

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje

Treviso je lociran na ušću dveju alpskih reka, Sile i Botenige. Na samo 30 km od Venecije, iz koje se brodom može doći, ovaj grad je još od XV veka poznat kao mesto za odmor i uživanje bogatih stanovnika Venecije.

Prefinjeni gradić pun simpatičnih mostova i kanala, Treviso oduševljava prelepim kućama čiji balkoni gledaju na brojne kanale, crkvenim tornjevima i brojnim kafićima. I pored mnogo znamentosti, Treviso je zapravo grad u kome treba udahnuti onaj pravi italijanski duh. Mi smo dane provodili pokušavajući da živimo italijanski život, trudeći se da budemo hedonisti, kao i lokalci.

IZ UGLA JEDNOG OCA: Kenija za omladince
1 treviso panorama
treviso

Doručak na Piazza dei Signori, kafa i kroasani na sunčanom trgu uz pogled na skockane Italijane i vrhunske prodavnice visoke mode, šetnja do fish marketa koji se nalazi u samom centru grada, predah za espreso “albanko” u Gopion caffe-u, koji se pije stojeći za šankom, baš kao šarmantni Italijani, ručak u ombreriji…

1 Treviso vinogradi

Ni predpostavila nisam da ću se radosna gurati da kupim ručak u ombreriji u centru grada, zapravo boriti za sendvič za koji biraš sastojke na licu mesta, pojesti ga na sunčanoj piazzi uz obavezni proseco i uživati u njemu kao da jedem u najluksuznijem restoranu. Oni znaju od svega da naprave spektakl i užitak…

1 Treviso mortadela

Skoro jedan ceo dan posvetili smo vožnji bicikla po gradu, a najupečatljiviji deo bila je vožnja pored srednjovekovnih gradskih zidina i grandioznih vila. Obavezna pauza bila je za italijanski sladoled, a jedan od najlepših koje sam u životu pojela bio je u poslastičarnici Romana kod Duoma koji toplo preporučujem. Usput smo obišli i sve nezaobilazne znamenitosti: Piazza dei Signori (Gospodski trg), sa zgradom Palazzo di Podesta, crkva San Nicolo, Katedrala Duomo koja je posvećena Svetom Petru, Piazza Rinaldi, Ponte di Pria (kameni most na ušću Canal Grande i kanala Buranelli), Danteov spomenik….

Razglednica iz Sidneja: G-day Ozija
1 Treviso kafanica

Šetajući gradom bili smo zaprepašćeni da nigde nema suvenira, razglednica, čak ni magneta! Bili smo u periodu prvomajskih praznika, a nismo videli ni jednu organizovanu grupu turista tokom celog boravka.

Istražujući zanimljivosti Trevisa, zainteresovala me je Proceso tura oblasti Veneto. (Strada del Prosecco). Nisam neki veliki poznavalac vina, ali doživljaj obilaska cele oblasti u vinogradima i kamenih seoca koji iskrsavaju na proplancima ne mogu porediti ni sa čime što sam do sada videla. U pitanju je najstarija italijanska vinska ruta po oblasti gde se proizvodi najbolji “prosecco” na svetu, a kako su nas uputili u vinariji koju smo posetili, upravo u ovom kraju se proizvede 60% ukupne svetske proizvodnje ove vrste vina. Dva puta čine pomenutu rutu, odnosno spajaju gradove Conegliano i Valdobbiadene. Mi smo se opredelili za donji krak, bliži Trevisu, a onaj drugi ostavili za sledeći put.

2 Treviso stara kuća

Desetak kilometara koji vode kroz vinograde i vinarije ostavljaju bez daha i teško da se rečima može opisati tolika lepota. Posetili smo vinariju Col Vetoraz po preporuci u jednom pročitanom putopisu, u njoj smo samo kupili vino (cene su oko10 evra po boci, vrhunskog “prosecco”), a za degustaciju smo se opredelili za ombreriju odmah pored vinarije koja je na samoj padini, u sred vinograda.

AVANTURE AUTOSTOPERA: Monaško pivo za animatore amatere
1 Treviso park taša

Stara kuća od cigli, ukusno dekorisana cvećem pretvorena je u self service gostionicu. Moj srpski mozak teško je shvatio činjenicu da se u civilizivanom svetu može ostaviti hrana i piće na raspolaganje gostima uz fiskalnu kasu u kojoj gosti sami kucaju račun. Sami smo uzeli hleb, šunku, flašu “prosecco”, komad kačkavalja, ukucali cene, servirali na daskama; platili i sami sebe poslužili na stolovima koji su postavljeni isped ombrerie. Definitivno, to je bio najlepši obrok na ovom putovanju.

1 Treviso stari grad 2

Treviso je grad za uživanje, grad hedonista i lepote, zato već tražim novi smeštaj za povratak u mali italijanski raj! Jedva čekam!

Tekst i fotografije: Tamara Mihajlović

2 Treviso šetalište pored reke
4 Treviso park
1 Treviso panorama 1
Pozivamo vas da nam pošaljete „razglednicu“ sa putovanja koje vam je ostalo u srcu i dugo ćete ga pamtiti. Budite naš turistički vodič i odvedite posetioce online magazina ANTRFILE svojom pričom i fotografijama na neka zanimljiva mesta; podelite sa drugima šta ste videli, čuli, doživeli. Naša adresa je redakcija@antrfile.com

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde