Exit 2019: Dostignut istorijski maksimum po brojnim parametrima

0
105

Exit 2019 završen je u sunčanom finalu i na istorijskom vrhuncu festivala.

Exit 2019: Dostignut istorijski maksimum po brojnim parametrima

Jutros je u Novom Sadu završeno 19. po redu, i po mišljenju publike i brojnih izvođača, dosad možda i najbolje izdanje Exit festivala! Uoči jubilarnog izdanja, kada Exit slavi 20. rođendan, naš najveći i jedan od vodećih svetskih festivala dostigao je svoj istorijski maksimum po brojnim parametrima. Rekord posete bio je oboren već prve noći kada je kroz kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi prošlo 56.000 posetilaca. A tokom festivala bilo je ukupno oko 200.000 posetilaca! Oni su se rasporedili na 40 bina i zona od 4. jula uveče do 8. jula ujutro.

Exit 2019: Treće noći rokenrol magija “Grete Van Fleet” i Solomunova rapsodija

Nikad duža lista hedlajnera učinila je da ove godine publika uživa na svim binama. Program na glavnoj bini je svakako najviše obeležio istorijski koncert jednog od najvećih svetskih bendova “The Cure”, koji je naša publika čekala čak četiri decenije. Rokenrol se vratio na velika vrata uz američku senzaciju “Greta Van Fleet” čiji visokoenergetski nastup je opravdao status grupe o kojoj se najviše govori poslednjih godina. Američki sastav “The Chainsmokers” je pokazao zašto važi za jedan od najpopularnijih današnjice. Njihovi hitovi su horski pevani na glavnoj bini. Inače, oni (zajedno) premašuju deset milijardi YouTube pregleda!

Exit 2019: Drugi dan obeležili “The Chainsmokers”, Anselmo, Kalkbrenner…

Na dosad najspektakularnijem izdanju mts Dance Arene čija kolosalna produkcija je sadržala i staro vinčansko pismo, nastupale su vodeće zvezde svetske elektronske scene. Već prve noći je lestvica postavljena na energetski maksimum u zajedničkom nastupu Carla Coxa i Maceo Plexa, kao i tandemskoj rapsodiji Solomuna i “Tale of Us” od preko šest sati! Čast da zatvori ceo Exit i mts Dance Arenu imala je najtraženija tehno zvezda današnjice Amelie Lens. Ona je prve ovacije i skandiranje imena dobila već po izlasku na scenu. Inspirisana istorijom grupe “The Prodigy” i Exit festivala, na samom kraju besprekornog seta Lens je pustila pesmu “Firestarter”, u čast preminulog pevača grupe Keitha Flinta. A, to je izazvalo opštu euforiju kod publike za jedan od najboljih prizora zatvaranja Exita.

ISTORIJA NA EXITU 2019: Oboren rekord dnevne posete od 56.000 ljudi

A da Exit nije samo muzički festival, potvrdili su Joko Ono i Novak Đoković, svojim video porukama upućenim publici; a uživo na otvaranju festivala i stari prijatelji Exita, društveni aktivisti iz severnoameričkog plemena Standing Rock, ogranka Sijuksa čiji su članovi danas na prvoj liniji borbe za očuvanje života na Zemlji. Završne večeri, pre spektakularnog nastupa najbolje rangiranog svetskoj DJ dvojca Dimitri Vegas & Like Mike, obratio se Henri Amar. Ovaj popularni američki motivacioni govornik ukazao je na važnost održavanja mentalnog zdravlja. On je poručio publici da sve što traže već imaju u sebi i da im nije potrebno da koriste narkotike. Upravo “Ostanimo čisti”, velika nacionalna kampanja, podigla je Srbiju na noge neposredno pred festival. Bila je intezivno promovisana na Exitu 2019 apelujući na posetioce da izaberu čist život bez narkotika.

Novak Đoković i EXIT pozvali na akciju: Izgradimo vrtiće zajedno

Sa Exita je krenula i nova humanitarna akcija “Izgradimo vrtiće zajedno”. Nju su zajedno pokrenuli Fondacija Novak Đoković i Exit fondacija, uz podršku RTS-a. U akciju se tokom festivala putem video poruke uključio i naš košarkaški as Nikola Jokić. Posetioci festivala i ljudi dobre volje pozivani su sa festivalskih ekrana i društvenih mreža da pošalju poruku na poseban humanitarni broj 2205, uz cenu poruke od 100 dinara. I naši najpoznatiji jutjuberi poslali su ekološku poruku milionima svojih pratilaca na društvenim mrežama, ali i uživo publici festivala. Predstavljena je i kampanja “Vrati prirodi – Pridruži se i posadi drvo” kao akcija sadnje drveća na nekoliko lokacija u Vojvodini tokom jeseni. Nju organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji uz podršku Exita i OPENS-a.

Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir, Petrovaradinsku proglasili “Tvrđavom mira”

Na festivalu je održana i tribina “How to start Serbian export office for Art?”, o sistematskim merama za pravljenje povoljnog ambijenta za plasiranje domaćih muzičkih talenata na međunarodnoj sceni, na kojoj su učestvovali istaknuti pojedinci muzičke industrije. Pored posvećivanja čitavog prvog dana festivala, u vidu imena OPENS Day, tituli Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope, Exit je i ove godine na OPENS State of EXIT zoni predstavio mogućnost civilnim organizacijama da hiljadama posetioca predstave svoje programe.

FOTO: EXIT

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde