BRISEL: Grad stripa, čokolade i piva

0
237

Branko i Maja, Beograđani koji žive i rade u Kanadi, preneli su nam utiske sa još jednog svog putovanja. Ovog puta iz Brisela, glavnog i najvećeg grada Belgije, a nezvanično prestonice Evropske unije.

BRISEL: Grad stripa, čokolade i pivaKada pogledate neki turistički vodič o Belgiji, prvo će vam preporuciti Briž. Brisel će u najboljem slučaju biti tek drugi ili treci grad vredan vašeg vremena. Onda u istom vodiču pogledate mapu Brisela i pomislite – još jedan veliki, glavni grad. Pa kada počnete da čitate da je tu smešten Evropski parlament, da se u gradu govori četrdesetak jezika, da Amerikanci imaju tri ambasade – jednu za Belgiju, drugu za Evropsku zajednicu, treću za NATO – možete doći do zaključka da možda i nije najbolja turistička meta. Sve to pada u vodu kada ste na licu mesta.

MADRID ZA DŽABE: Nagradno putovanje osvojeno preko Facebooka

BRISEL: Grad stripa, čokolade i pivaBrisel, stari deo sa većinom znamenitosti, može se preći peške. I sve je mnogo bliže nego na mapi. Od aerodroma do centra grada smo došli vozom, a od železničke stanice, na jednom kraju mape, do hotela, na drugom, stigli smo posle 15 minuta hoda. Na tom putu, naravno, nismo mogli da mimoiđemo veliku grupu turista koja se okupila ispred minijaturnog Maneken Pisa (Manneken Pis). Fontana dečaka koji piški je ovoga puta bila obučena u uniformu sa visokom kapom koja je ličila na gardu Bakingamske palate. Odeća mu se često menja, jer svi državnici u poseti Briselu donose na poklon odeću za manekena koja predstavlja njihovu zemlju. Postoji i muzej garderobe Manekena Pisa gde je mesto našla i naša narodna nošnja.

IZ UGLA JEDNOG OCA: Kenija za omladince
BRISEL: Grad stripa, čokolade i piva
Obučen i go dečko koji piški

Pošto smo se progurali kroz masu turista (i naravno slikali sa manekenom), stigli smo do našeg hotela “Umetnost življenja”. Hotel ima samo četiri sobe, po jednu na spratu. Nalazi se u kući koju je vlasnik restaurirao pet godina i koju je doterao do savršenstva. Svaka soba ima veliki MAC kompjuter, Nespresso mašinu, besplatna bezalkoholna pića, kafu i čokoladu, ali švajcarsku a ne belgijsku, pošto ove druge ima na svakom ćošku.

BRISEL: Grad stripa, čokolade i piva
Murali na svakom koraku u Briselu

Mario, vlasnik hotela, inženjer po struci, koji je došao u Brisel iz Amsterdama, ne ide nikada na odmor. Hotel zatvara samo prve tri nedelje januara zbog održavanja i čišćenja. Kaže, ovo mu je kao da radi od kuće i brine o deci kojoj ujutro treba spremiti doručak i namestiti sobu za njima. Doručak nam je inače poslužio za stolom pored prozora koji gleda na ulicu. Kako reč, odatle može svašta da se vidi. Imao je pravo. Prvo se jedan pijanac doteturao do haustora prekoputa, osvrnuo nekoliko puta, proverivši da li ga ko ne gleda, a onda odglumio Maneken Pisa. Posle njega su usledila tri mladića. Jedan od njih je sipao crtu belog praška sebi na nadlanicu, a onda su je bratski ušmrknuli.

ODMOR U FRANCUSKOJ: Gurmanski centar sveta i okolina
BRISEL: Grad stripa, čokolade i piva
Jedna od mnogobrojnih prodavnica čokolade

Iz hotela smo se prvo uputili ka centralnom trgu. Na njemu u avgustu naprave veličanstveni tepih od cveća, koji se može videti na većini razglednica iz Brisela. Pošto je bio juli, mogli smo samo da uživamo u gomili turista, prelepim fasadama zgrada koje okružuju trg i gomili prodavnica čokolade: svetski poznati “Leonidas”, “Neuhause”, “Godiva”… U jednoj od njih smo kupili namaz od čokolade, koji će, kao kod Puškina, dobiti svoju ulogu na kraju ovog putopisa.

Jedna od zgrada na trgu je poznata po kafani u kojoj su Marks i Engels sastavili komunisticki manifest. Dakle, tu je bio početak kraja eksperimenta zvanog SFRJ.

KUBA: Čarobne plaže, taksi kolektivo, ples i pesma veselog naroda
BRISEl Grand Palace.
Grand Palace

Naša prva destinacija u Briselu je bio muzej stripa. To je apsolutni raj za sve koji su rasli uz “Stripoteku”. Ispred muzeja, na vrhu stepenica, nalazi se ogromna skulptura Gastona, Gaše, Pripravnika Pece, kako ga ko zna. Na ulazu u muzej vas dočekaju Talični Tom i originalni belgijski izum – Štrumf. Muzej je mali i može se obići za desetak minuta. Izložene su originalne strip table, figure iz Spirua i Tin Tina (zaštitni znak Brisela). Tu je i elektronska tabla sa Asteriksom i Obeliksom, i igricom da se pogodi ko je ko. Pri izlasku iz muzeja je i obavezna prodavnica sa stripovima, figuricama i gomilom kućnih artikala sa strip junacima (kišobrani, šolje, tanjiri, magneti…).

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje
BRISEL: Grad stripa, čokolade i piva
Čuvene belgijske vafle

Šetajući po gradu naišli smo na mnogobrojne zidove koji su ukrašeni muralima sa likovima iz stripa. Ograde oko gradilišta su sa naslikanim Gastonom, Marsupilamijem, Asteriksom… Na svakom ćosku ćete naći knjižare stripa i figurica. Tih prodavnica ima isto koliko i onih za čokoladu, kao i onih za pivo. Kada uđete u ovu poslednju i vidite na stotine vrsta, jedino čime možete da se vodite je da li vam se boca sviđa i koliki je procenat alkohola, pošto ima piva sa jačinom i do 17%. Šetnju smo završili sa posetom poslastičarnici “Waffle Factory”. Ona pravi samo čuvene belgijske vafle. Ima slanih za ručak (sa slaninom, pršutom, jajima), slatkih sa voćem i prelivima od čokolade ili šlagom. Na računu dobijete i dodatnu informaciju – šifru za wi-fi i šifru za vrata WC-a koja su obezbeđena kao sef banke.

AVANTURE AUTOSTOPERA (7): Hipi-komuna, čarobna priroda i – povratak kući!
atonijum x3
Atonijum

Drugi dan boravka ostavili smo za posetu čuvenom Atomijumu, građevini u obliku atoma. Podignuta je za jednu od svetskih izlozbi da bi parirala komšijskom Ajfelovom tornju. Atomijum je izuzetno interesantan za obilazak. Do vrha se penjete liftom, a onda silazite pokretnim stepenicama. A usput gledate izložbu njihovog najpoznatijeg slikara nadrealiste Magrita.

Naravno, bez stripa ne može ni ovde. Na spoljašnosti jedne od kugli je Veliki Štrumf, a unutra je velika maketa Atomijuma sa Gastonovim licem na svakoj od kugli. Pošto kugle imaju i prozore vidikovce, mogli smo da vidimo ceo park u kome se ova građevina nalazi. Tu su još i Mini Evrope, sa oko četrdeseatk najpoznatijih građevina iz Evrope u mini izdanju. A, tu je i fudbalski stadion Hejzel, koji je ostao svima u pamćenju po pogibiji 39 navijača Juventusa 1985. na utakmici sa Liverpulom.

BAJKOVITA TURSKA: Jezero soli, Kapadokija iz balona, podzemni grad i ronjenje

Ulaznica za Atomijum imala je i bonus – besplatnu posetu muzeju plastike. Po čuvenom principu, kad je džabe da ne propadne, prošetali smo se još 300 metara do dotičnog muzeja. To je bio pravi pogodak! Vratili smo se u prošlost kada smo bili deca. Videli smo dobro znane Iskrine crvene telefone; prastare kompjuterske monitore izlivene u plastici; plastični nameštaj koji je nekada bio pravi hit…

muzej plastikex4
Muzej plastike

Ovoga puta neću daviti sa opisom večera u restoranima, ali ću morati da ispričam jednu zanimljivost. Restoran se zvao “Lola”, konobar je bio izuzetno ljubazan i na kraju smo tražili račun. Rekao nam je da će ga doneti njegova koleginica, starija žena koja je išla okolo sa pokretnim čitačem kartica. Pošto sam hteo da ljubaznom konobaru dam bakšiš, pitao sam ga da li možda ima da mi rasitni 20 evra. Moraću i to da pitam njegovu koleginicu! Da li je ona Lola, pitao sam. Nije, ali je vlasnica restorana. Samo vlasnica dakle naplaćuje račune i prima bakšiš u ime osoblja. Kako li bi to funkcionisalo u našim restoranima?

TOLEDO: Na raskrsnici hrišćanstva, islama i judaizma
BRISEL: Grad stripa, čokolade i piva
Muzej stripa

Na aerodrom smo došli tri sata ranije, po preporuci knjige-vodiča, jer su posle terorističkog napada procedure postale dugačke. U ručnom prtljagu smo imali samo “tonu” čokolade i onaj namaz sa početka priče. Po prolasku kroz rendgen, službenik mi je rekao da će namaz morati da baci. Na moj komentar da nije ni tečnost, a ni pasta koji stoje na listi zabrana, da je čvrst, odgovorio mi je da sve u šta on može da umoči prst je zabranjeno. Pitao sam ga da li bar na licu mesta mogu da otvorim i probam namaz, rekao mi je da bi morao da izađem iz reda i napolju ga probam, pa da se vratim. Namaz je neotvoren završio u kanti! A, 10 metara dalje u Duty Free Shopu je isti namaz mogao da se kupi, po istoj ceni kao i onaj prvi. Kada sam ga konačno probao, mogao sam samo da zaključim da je Nutela i dalje kralj namaza (kao što je i prase kralj životinja, bar dok ne probam lava).

Zaključak: Brisel prepručujemo, a sve namaze pakujte u kofer!

Tekst i fotografije: Branko i Maja

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde