AVANTURE AUTOSTOPERA (5): Hola, España! Stigosmo dva meseca ranije

0
456

Miloš i Tamara su krenuli autostopom od Beograda do Barselone, na putovanje o kom su sanjali i koje bi trebalo da traje oko četiri meseca. Prošli njihov raport bio je iz Italije, pred polazak u Francusku. Iako su planirali da u Španiju stignu na kraju njihove pustolovine, sticajem okolnosti, ova zemlja im je pružila gostoprimstvo mnogo ranije.

AVANTURE AUTOSTOPERA (4): Plus i minus faze u Italiji
azurna obala autostoperi
Zasluženi odmor na Azurnoj obali

Pre nekoliko godina nisam htela da idem na matursku ekskurziju na kojoj je trebalo za osam dana da se upozna 11 evropskih gradova, a sve to po suludoj ceni od 400 i kusur evra. Na ovom putovanju, ta suma novca je potrebna Milošu i meni (zajedno) za više od mesec dana. A pretpostavljam da ćemo obići sve te gradove sa ekskurzije onako kako treba, sa uživanjem i realnom svotom para za takvo putovanje.

AVANTURE AUTOSTOPERA (3): Velikodušnost i darivanje neznanaca
azurna obala autostoperi
Pozdrav iz Nice
autostoperti nica kuce francuski poljupci
U Francuskoj se čak i psi ljube – francuski!

Putovanje kroz Francusku je bilo lepo, ali mnogo kraće nego što smo planirali. Bilo je lepo na Azurnoj obali, tu je i nekoliko fotografija. Na mene, kao osobu koja obožava životinje, poseban utisak ostavili su upravo kućni ljubimci. Dok sam gledala izloge po Nici, iznenadio me je ovaj presladak prizor dve kuce. U Francuskoj se čak i psi ljube – francuski!

Možda nekom drugom prilikom vam detaljnije ispričamo “francusku avanturu”. Jer, nama se mnogo toga dešava… ovo sad je zanimljivo, a i nama važno.

AVANTURE AUTOSTOPERA (2): Koncert u Dvorskom vrtu i surfevi u minhenskoj Engleskoj bašti
Poziv od hipi komune

Početkom jula stigli smo u Barselonu! Da, gotovo dva meseca pre nego što smo planirali. A onda smo se upitali:”I šta sad?” Barselona je lepa, stigli smo u nju i na brzinu kroz nju prošli. Ali, vratićemo se u ovaj grad, sigurno.

barselona autostoperi
Malaga, Tamarin novi omiljeni primorski grad

Odlučili smo da odemo na jug Španije, do Malage. I verovali i ne, uspeli smo da ustopiramo oko 850 km za jedan dan. Tako ćemo se odavde, iz Malage gde trenutno boravimo, lagano vraćati ka severu. Barselonu i još nekoliko lepih gradova ćemo lepo obići u povratku. Jer moramo da pronađemo smeštaj pre nego što se tamo uputimo, pošto nije moguće kampovati u velikim gradovima. Inače, mislim da je Malaga moj novi omiljeni primorski grad!

AVANTURE AUTOSTOPERA: Monaško pivo za animatore amatere

Jako smo srećni! A dobili smo i poziv od jedne specijalne “ekipe” da dođemo kod njih. U video ćete čuti o čemu se radi:

Možemo mi da kujemo planove koliko hoćemo, ali na kraju nam se uvek desi nešto neplanirano. Evo šta je bilo ovog puta…

Da li to vozač puši džoint?

Stopirali smo od Malage do Almerie, ali Španci nisu baš oduševljeni da prime strance u kola. Zato smo stajali oko 3h na suncu. Hteli smo da odustanemo, ali smo dali šansu sledećem kružnom toku na još nekoliko minuta.

španija autostoperi
Na jugu Španije

Prva situacija – dok je prolazio auto pored nas, mi smo gledali u vozača. “Je l’ on to upravo zapalio džoint?” – upitali smo se. Sledeće – vozač koči. Ulazimo u njegov auto, i da, jeste džoint definitivno. Čovek nas je vozio oko 15km, a onda smo se oprostili sa njim. Pustio nas je u sred neke nedođije, koja je, ironično, bila najbolje mesto za stopiranje do Almerie!

Druga situacija – najmanji auto ikada staje, i mi nekako, na jedvite jade, uspevamo da uđemo sa svim našim stvarima u vozilo. Primio nas je englesko-holanski par, koji inače ne prima stopere. Ali, kako rekoše, jednostavno nisu mogli da nam ne stanu. I, kazali su nam odmah da mogu da nas povezu samo 20-tak km u našem pravcu. Jer, oni žive tu blizu, u drugom malom gradu koji se zove Nerha.

AVANTURE AUTOSTOPERA (6): Kako smo prespavali na italijanskom groblju
španija autostoperi
Nerha, malo, lepo mesto, sa ljubaznim stanovnicima

Ipak, posle nekoliko minuta priče o prelepoj Nerhi i savetovanja da je posetimo, mi rekosmo da nemamo gde da spavamo tamo, a nismo ni proverili kakva je situacija sa kampovanjem, na Internetu. I pogodite šta se desilo? Dobili smo poziv da prespavamo kod njih! Ispostavilo se da su ljudi fenomenalni. Vode koktel bar, imaju dve lude mačke kod kuće i jako su otvoreni i velikodušni. Na kraju smo ostali kod njih dve noći i ostaćemo još dve – njihova drugarica iz Irske nas je pozvala da budemo kod nje! Jedva čekamo da vidimo šta će sledeće da se desi.

AVANTURE AUTOSTOPERA (7): Hipi-komuna, čarobna priroda i – povratak kući!

I da, ovaj video je iz japanskog restorana u koji su nas odveli naši domaćini na PREUKUSNU večeru!

Tekst, fotografije i video zapisi: Tamara Marković i Miloš Dimić

Posetite i njihovu Facebook stranicu Ne Sudi Usudi Se

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde