AVANTURE AUTOSTOPERA (4): Plus i minus faze u Italiji

0
1058

Tamara i Miloš poslednjih nedelja su u Italiji. Uživali su u lepotama ove zemlje, upoznali nove zanimljive ljude, spavali na otvorenom pod zvezdama, dali i intervju za jedan italijanski turistički sajt. Bili su veseli, zadovoljni, puni utisaka, ali u jednom trenutku, da li zbog umora, krize, nostalgije ili nečeg drugog, upali su u “negativnu fazu”. Čak su razmišljali i o ranijem povratku kući. Ipak, “minus” je kratko trajao, vratili su se pozitivna energija i razmišljanje, kao i osmesi na njihovim licima. Trenutno su u San Remu, gde su dobili besplatan boravak i hranu u prelepoj vili, u zamenu za pomoć oko renoviranja jednog apartmana. I ludo se zabavljaju!

Avanture autostopera tamara i miloš Lago di Garda Italy
Tamara i Miloš na Lago di Garda

U Italiju smo stigli iz Austrije tako što smo u Insbruku ustopirali par, koji je išao na isto mesto na koje smo se i mi uputili. Ispostavilo se da simpatični Italijani vode jedan od poznatih tamošnjih turističkih sajtova – Piuturismo. Tako smo dobili dobar “lift”, a dali smo i intervju. Zahvaljujući našim novim prijateljima, Mauru i Marineli iz Milana, posetili smo neka interesantna mesta na našem putu.

AVANTURE AUTOSTOPERA: Monaško pivo za animatore amatere

Deo intervjua snimljen dok smo putovali, u automobilu:

– Veliko hvala Mauru i Marineli za neverovatno iskustvo sa autostopom, odlično vino, pivo, preukusnu večeru, poslovnu priliku, a najviše za prelepo društvo koje su bili na delu našeg puta – napisali su Tamara i Miloš na Facebooku, na svom blogu Ne Sudi Usudi Se.

autostoperi sa maurom i manuelmo klopa na auto putu
Kratki odmor na autoputu tokom putovanja sa Maurom i Manuelom

Prvo nas je u Italiji svojoj lepotom oduševilo jezero Garda (Lago di Garda). To je najveće jezero Italije i nalazi se na severu države, između tri pokrajine: Lombardije , Veneta i Trentina. Severni deo jezera okružen je planinama, pošto se nalazi u podnožju Alpa. A, južni deo jezera je u gornjem delu Padske nizije. U jezeru je pet ostrva. Najveće je Garda, na kojem se nalazi lep dvorac iz XVIII veka. Dva najmanja ostrva imaju super imena – zovu se Ostrvo Snova i Ostrvo Maslina. Inače, kako nam rekoše, jezero Garda je poznato po uzgoju maslina i vinograda.

AVANTURE AUTOSTOPERA (2): Koncert u Dvorskom vrtu i surfevi u minhenskoj Engleskoj bašti
jezero tena autostoperi
Miloš i Tamara u Lago di Tenno

I jezero Lago di Tenno je predivno. Nalazi se blizu grada Rovereto, kao i Riva del Garda. Tu su nas doveli Mauro i Marinela. A sa njima smo upoznali i mnoga mesta u Lombardiji. I kako kaže Mauro, odlična stvar na putovanjima je što upoznaš mnogo različitih ljudi sa kojima podeliš deo svoga života.

Najzad šipka – Tamara već godinama rekreira se i vežba uz šipku

Još jedno alpsko jezero ostaće u posebnom sećanju, a to je Lago Maggiore. Ili u prevodu Veliko jezero. Kupanje uz zalazak sunca bilo je nešto što ćemo dugo pamtiti. A tu je Tamara posebno bila oduševljena. Naime, od kako smo krenuli na ovo putovanje, kukam za šipkom. Jer, već godinama vežbam uz šipku. Taj vid rekreacije ujedinjuje ples i gimnastiku. Obično se kaže da je to sportsko-umetničko vežbanje, ali i cirkusko-akrobatska veština. U svakom slučaju, ja to volim i uživam u tome. I najzad šipka, kao naručena, dočekala me je kraj Lago Maggiore.

Pored ovih fotografija, Tamara i Miloš su napisali: Zora na plaži. Ovo je bila naša “soba” nekoliko večeri. Hotel sa milion zvezdica. Ali bukvalno.
AVANTURE AUTOSTOPERA (3): Velikodušnost i darivanje neznanaca

I onda je nešto krcnulo u nama. Posle dve nedelje provedene u Italiji došla nam je “žuta minuta”. Da, u zemlji dobrog vina, veselih ljudi, sjajnih pica, još boljih špageta. Prvih nedelju dana bilo je fenomenalno. Sa Maurom i Manuelnom zajedno smo se vozili do jezera Lago di Garda.

Autostoperi sa Maurom i Manuelom upoznali su Lombardiju i stekli nova poznanstva

Posle dva dana, nastavili smo sa njima do Milana gde su nas ugostili, nahranili, napojili i ponudili poslovnu saradnju. Sa tim poletom i motivacijom, koje nije nedostajalo ni u prethodnim zemljama koje smo posetili, nastavili smo dalje. Prijatelj iz Srbije nam je otvorio vrata svog doma na četiri dana. Dobili smo pravi “srpski tretman”, naravno. Dobra hrana, veliki krevet, spavanje do mile volje, naša muzika, naš jezik, naša televizija (čak smo i to cenili, a inače nemamo TV u Srbiji jer smatramo da služi samo za ispiranje mozga).

Da li smo tek onda shvatili koliko nam Srbija nedostaje ili smo se stvarno umorili posle dva meseca stalnog pokreta i istraživanja? Ni mi nismo znali odgovor. Nedelju dana spavali smo po plažama, parkovima, jedno veče i na – groblju. Ali to je druga priča koju ćemo ispričati neki drugi put.

AVANTURE AUTOSTOPERA (5): Hola, España! Stigosmo dva meseca ranije
autostoperi jutarnja gimnastika sa domacinima
Jutarnja gimnastika autostopera i njihovih domaćina

CouchSurfing je ovde nepoznat pojam. Stop u Italiji je očajan i ovde ne vredi putovati na ovaj način. Za tri dana ustopirali smo 60km. U Nemačkoj smo mogli i do 500km dnevno da pređemo. Na kraju smo otkrili da u italijanskim vozovima skoro da nema konduktera, tako da smo veći deo mediteranske obale prešli švercujući se. Znamo da nije za pohvalu i ne, ne preporučujemo vam to.

U toj “minus fazi” smo sedeli u kafiću, delili čaj, čisto da bi nas pustili da koristimo utičnicu i internet. Razmišljali smo da se vratimo u rodnu nam Srbiju (dobro, Tamara je rođena u Kanadi, ali kao da nije), uzmemo auto i krenemo na roadtrip po Grčkoj. Ili možda da odemo u Švedsku, RyanAir-om. Ili da odemo kod naše “mame” iz Nemačke koja bi se mnogo obradovala i rado nam prepustila svoju vikendicu na jezeru na koliko god želimo. Bilo je još opcija, a mi smo bili iznervirani i neispavani, pa zato i neodlučni.

foto uz blog autostoperi
Naši “hoteli” poslednjih dana u Italiji

Spavanje na plaži zvuči divno, ali u stvarnosti je lepo samo ako je na nekoj divljoj plaži. U suprotnom, “uživali” smo u milozvučnim kricima pijanih turista koji posle kluba završe bauljajući po plaži. A Italijani? Italijani su kao i njihova zemlja i hrana – lepi spolja, na oko, što bi se reklo. Šta nam to znači? Pa znači da će prilaziti na ulici, raspitivati se šta radite, uputiti vas u dobrom smeru, osmehivati se, oduševljavati našom “misijom” iako pola realno nisu razumeli jer im je engleski očajan. Najbolji primer je da smo dobili vruću limunadu jer “kaldo” na italijanskom znači “vruće”, mada smo mi naručili “KOLD lemonejd”.

AVANTURE AUTOSTOPERA (6): Kako smo prespavali na italijanskom groblju

Uglavnom, sve dalje od te površne kurtoazije, je veliki NO-NO za Italijane. Hrana je lepa na slici – opet smo jeli jednu od najbezukusnijih pica ikada u Italiji. A država? Država je isto lepša na slikama i u pričama. Mediteranska obala je nikakva (mada su verovatno ostrva lepa) a da bi se stiglo do zaista lepih planinskih predela i skrivenih jezera potreban je dobar auto/kombi, u kome možete i da spavate jer im cene kampova za dve osobe+šator prosečno iznose oko 34 evra za veče.

autostoperi san remo
Renoviranje vile u zamenu za besplatan smeštaj i hranu

Na sreću, naša dobra karma se vratila! Samo dan pošto smo razmišljali o povratku kući ili drastičnom rezu i promeni našeg putovanja, sreća nam se opet osmehnula. Preko Couchsurfinga ponovo smo osvojili bingo! Dobili smo besplatan boravak i hranu na mediteranskoj obali u prelepoj Villa Gabry B&B kod San Rema, u zamenu za pomoć oko renoviranja jednog apartmana.

autostoperi san remo
Rade, zabavljaju se i uživaju u životu!

Ne samo da se ludo zabavljamo i uživamo nego smo stekli i prijatelje za život. Radimo ono što volimo i pustili smo da nas Univerzum vodi – on zna bolje od nas i uvek radi za naše najveće dobro. Kad bi se posao stalno radio u ovakvom društvu i uz muziku (i pivo), svi bi sa uživanjem radili!

I još nešto, ovde se jede isključivo zdrava i organska hrana. Ovo smo jutros imali za doručak.

san remo klopa autostoperi

A i naša soba je super i ima prelep pogled.

AVANTURE AUTOSTOPERA (7): Hipi-komuna, čarobna priroda i – povratak kući!

soba san remo autostoperi

Tekst i fotografije: Tamara Marković i Miloš Dimić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde